Pondělí 8. července 2024
Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava
Oblačno, déšť 20°C

Luxusní dovolená za málo peněz: Kam vyrazit a ušetřit?

  • Luxusní dovolená za málo peněz: Kam vyrazit a ušetřit?
    5. července 2024 | 05:00

    Týden nebo dva strávené na pláži u moře jsou snem většiny českých domácností. Ale v poslední době se zdražilo snad úplně všechno, a taková dovolená se může vyšplhat na závratné částky. Víme, kde si užijete a přitom ušetříte. Máme pro vás totiž pár skvělých tipů!

  • Cesta

    V ceně zájezdu vždy hraje důležitou roli doprava. Jsou místa, u kterých se vyplatí hledat například vlaková spojení. Jinde se zase můžete koupat po několika hodinách strávených v autě nebo autobuse. V případě výhodných last a first minute zájezdů ušetříte i v letecké dopravě.

    Anketa: Kam se chystají Češi na dovolenou?

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Albánie

    Albánie je nádherná země, kterou turisté teprve začínají objevovat. Má co nabídnout milovníkům klasické odpočinkové dovolené na pláži, milovníkům vodních sportů, pěších výletů nedotčenou přírodou i fanouškům historie a památek.

    Pláže: Moře je bezpochyby hlavním lákadlem této země. Pobřeží je dlouhé skoro 500 km, místo ke koupání si tu najde každý. Za nejkrásnější pláž je považována Drymades, malá zátoka poblíž vesnice Dhermi. Další vyhlášené pláže jsou poblíž města Himara, největší pláží je Borsh, pohledu na úsek dlouhý 7 kilometrů se nebudete moct nabažit.

    Památky: Mnoho památek ve městech vám bude připomínat Řecko. Antické památky, ruiny divadel, chrámy a brány vás zavedou do jiného století. Mezi oblíbená města patří Drač, Saranda nebo hlavní město Tirana.

    Hory: Albánie se chlubí i vysokými horami, nejvyšší bod je Velký Korab (2764 m). V horách můžete podnikat výlety a užívat si výhledy do hlubokých údolí, na zelené lesy i malebné vesničky.

    Cena zájezdu pro 1 osobu na týden od: 14 490 Kč (letecky)

  • Bulharsko

    Láká na písečné pláže, skvělé služby i zábavu za přijatelné peníze. Velkou výhodou je také krátká doba letu z tuzemských letišť.

    Pláže: Mořské pobřeží je dlouhé téměř 400 kilometrů a je opravdu rozmanité. Čekají vás písčité pláže, zalesněné stráně, úchvatné hory a skalnaté zátoky. Bulharsko se pyšní čistotou a průzračností Černého moře a je pravda, že některá místa jsou přirovnávána ke Karibiku. Jedním z nejoblíbenějších turistických cílů je Sluneční pobřeží. Čistá písečná pláž je zde dlouhá více než 8 kilometrů. Primorsko je pomyslná dvojka ve vyhledávání. Zde si můžete vybrat z klidnější jižní části nebo rušnější severní části.

    Památky: Za návštěvu stojí město Varna, kde musíte vidět katedrálu Nanebevzetí se vzácnými nástěnnými malbami. Sozopol je rybářská vesnice s domky z 19. století. Do středověku vás zavede městečko Nesebar.

    Cena zájezdu pro 1 osobu na týden od: 12 490 Kč (letecky)

  • Černá Hora

    O krásné přírodě v této zemi jste už možná slyšela, nyní ale láká také na krásné pláže. V posledních letech se Černá Hora stala velice oblíbenou destinací, a to hlavně díky pohostinnosti místních i příznivým cenám.

    Pláže: Pobřeží je zde dlouhé skoro 300 kilometrů a z toho 75 kilometrů je považováno za opravdu kvalitní pláže a nádherné zátoky. V Černé Hoře najdete i jediný fjord ve Středomoří. Celé pobřeží je ideální na koupání a vodní sporty. Na jihu země najdete i baštu pirátů v Ulcinju, v této oblasti je 13 kilometrů dlouhý pás písku. Pozoruhodností je Skadarské jezero ve vnitrozemí, největší jezero na Balkáně. Nejvyhledávanějšími letovisky jsou Sveti Stefan a Bečiči.

    Památky: Hlavním městem je Podgorica, kde uvidíte například hodinovou věž, římský akvadukt a trosky pevnosti a na druhé straně moderní centrum města. Starobylé město Kotor vás okouzlí benátským vlivem a pevností Sveti Ivan.

    Cena zájezdu pro 1 osobu na týden od: 7000 Kč (vlastní doprava)

  • Polsko

    Severu Polska se v minulých letech začalo přezdívat „severní Chorvatsko“. Krásné dlouhé pláže a příjemné počasí vás určitě také okouzlí.

    Pláže: Severní Polsko se pyšní dlouhým pobřežím a krásnými plážemi, které jsou často lemované písečnými dunami. Moře se svažuje většinou mírně, což je výhoda pro rodiny s dětmi. Balt má v létě kolem 20 °C, což se s vyhřátým jihem nedá úplně srovnávat. Oblíbeným letoviskem je městečko Mezizdroje, kde najdete slavnou Promenádu hvězd s otisky dlaní různých polských celebrit. Dalším tipem je Leba, kde je dominantou písečná duna dosahující výšky 40 metrů. Při hledání nejlepšího místa na dovolenou se podívejte na poloostrov Hel. Je omýván Baltem a po obou stranách ho lemuje 35 kilometrů pláží.

    Památky: Gdaňsk je jedním z nejstarších měst v Polsku. Přístavní a obchodní centrum má i dnes co nabídnout, například Zlatou bránu, Mariánský kostel nebo Královskou cestu. Lázeňské město Sopoty láká na nejdelší dřevěné molo do moře. Gdyně je městem s širokými bulváry a moderní architekturou. Když budete mít štěstí, zažijete zde některý z hudebních nebo kulturních festivalů.

    Cena zájezdu pro 1 osobu na týden od: 3500 Kč (vlastní doprava)

  • Německo

    Tropické počasí posledních let udělalo ze severního Německa opět oblíbenou destinaci. Dlouhá mola do moře, písek a krásné pláže, to jsou hlavní lákadla severu.

    Pláže: V dobách NDR patřilo severní Německo mezi nejnavštěvovanější místa Čechů. Dnes se mu zase vrací jeho původní sláva. Ostrov Rujana láká na křídové útesy i mys Arkona. Pobřeží tu lemují útesy a rybářské vesnice. Nedaleko Rujany leží ostrov Hiddensee, kde si užijete krásné pláže a výhled na maják Dornbusch. Dalším místem, které by vám nemělo uniknout, jsou Severofríské ostrovy, kde zažijete několikametrový rozdíl mezi přílivem a odlivem. Díky tomu se vytváří neobyčejná krajina wattů, tedy zaplavovaná a zase obnažovaná mořská mělčina. Watty vás uhranou svou výjimečnou atmosférou.

    Památky: Město Lübeck na vás dýchne pravou přímořskou atmosférou. Snoubí se zde historie s modernou i dokonalou precizností. Bremerhaven a Brémy nadchnou ruchem přístavních měst.

    Cena zájezdu pro 1 osobu na týden od: 11 000 Kč (vlastní doprava)

Autor: ef
Diskuse ke článku
.