Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 18°C

Slupky od melounu nevyhazujte! Uvařte si z nich skvělý džem

Džem z melounových slupek
20. června 2024 | 05:02

Džem z melounových slupek je výtečný způsob, jak maximálně využít celý meloun a zároveň si připravit lahodnou pochoutku, která může obohatit váš jídelníček. Tento džem není jen chutný, ale také udržitelný, protože využívá části ovoce, které by jinak skončily v odpadu.

Připravit si džem z melounových slupek doma je snadné a přináší mnoho výhod. 

Proč je dobré si připravit džem z melounových slupek?

Využití slupek z melounu snižuje odpad a přispívá k udržitelnému způsobu života. Výživové hodnoty: Melounové slupky obsahují vitaminy A, C a B6, stejně jako vlákninu a aminokyseliny, které podporují zdraví. Džem je chutný a může být skvělým doplňkem k pečivu, palačinkám nebo jako ingredience do různých dezertů. Má jemnou, nasládlou chuť s mírnou citrusovou kyselostí, která osvěží vaše chuťové pohárky.

VIDEO: Margit Slimáková o Miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat

Video se připravuje ...
Margit Slimáková o Miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Postup přípravy džemu z melounových slupek

Ingredience:

  • 1 kg melounových slupek (bez zelené vnější kůry a červené dužniny)
  • 800 g cukru
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru (nemusí být)
  • 500 ml vody

Postup:

1) Melounové slupky důkladně omyjte a odstraňte zelenou vnější kůru a červenou dužninu. Zbylé bílé části nakrájejte na malé kostičky. 

2) Vložte nakrájené slupky do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, poté slupky sceďte. 

3) Do hrnce dejte scezené slupky, přidejte cukr, citronovou šťávu a kůru, a pokud chcete, i strouhaný zázvor. Přidejte 500 ml vody a přiveďte směs k varu.

4) Nechte směs vařit na mírném ohni asi 1–1,5 hodiny, dokud slupky nezměknou a směs nezhoustne do konzistence džemu. Občas promíchejte, aby se džem nepřipaloval.

Sterilizace sklenic: Během vaření džemu si připravte sklenice. Sterilizujte je v horké vodě nebo v troubě.
Plnění sklenic: Hotový džem nalijte do sterilizovaných sklenic, ihned je uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořilo vakuum. 

Krátkodobé skladování: Otevřený džem uchovávejte v ledničce a spotřebujte do 2–3 týdnů.
Dlouhodobé skladování: Neotevřené sterilizované sklenice skladujte na chladném, tmavém místě (např. ve spíži) až po dobu jednoho roku. Po otevření přesuňte do ledničky.

Autor: Zuzana Hrušková