Neděle 6. října 2024
Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna
Zataženo, déšť 10°C

Tipy na chatu nebo do kempu: Jak vylepšit fazole z konzervy, čínskou polévku nebo knedlíky v prášku

28. června 2024 | 05:05

Léto je ideální čas na výlety do přírody, ať už plánujete strávit víkend na chatě, nebo se vydat na delší kempování. I při těchto dobrodružstvích si můžete dopřát chutné a vydatné jídlo. Přinášíme vám pár tipů, jak vylepšit běžné „polní“ pokrmy a udělat si z nich skutečný gurmánský zážitek.

I když jste na chatě nebo v kempu, nemusíte se vzdávat chutného jídla. Stačí pár jednoduchých triků a základní suroviny se promění v opravdovou lahůdku. Zkuste některý z našich tipů a překvapte sebe i své spolucestovatele skvělým jídlem přímo v přírodě.

Fazole z konzervy

Fazole z konzervy jsou klasika, kterou má většina z nás spojenou s jednoduchým a rychlým jídlem. Ale jak je trochu oživit?

Přidejte čerstvé bylinky: Nasekaný koriandr, petrželka nebo bazalka dodají fazolím svěžest a vůni.

Česnek a cibule: Orestujte na pánvi cibuli a česnek, poté přidejte fazole. Tato kombinace je vždy výborná.

Koření: Vyzkoušejte kmín, papriku, chilli nebo uzenou papriku. Koření dodá fazolím hloubku a bohatou chuť.

Zelenina: Přidejte nakrájenou papriku, rajčata nebo kukuřici. Více barev a chutí udělá z obyčejných fazolí skvělý pokrm.

Vaření v kempu
Autor: iStock

Chleba ve vajíčku

Jednoduchý a rychlý recept, který se dá snadno vylepšit několika drobnostmi.

Sýr: Před smažením chleba ve vajíčku jej posypte nastrouhaným sýrem. Může to být parmazán, čedar nebo jakýkoli jiný sýr podle vašeho gusta.

Bylinky: Do vajíčka přimíchejte nasekanou pažitku, petrželku nebo bazalku.

Koření: Přidejte špetku soli, pepře a muškátového oříšku přímo do vajíčka. Chuť bude intenzivnější a zajímavější.

Čínská polévka

Čínská polévka z pytlíku je rychlé a pohodlné řešení, ale může být poněkud nevýrazná.

Čerstvá zelenina: Přidejte do polévky kousky mrkve, brokolice, špenátu nebo cukety. Zelenina dodá polévce křupavost a barvu.

Vejce: Do horké polévky pomalu vlijte rozšlehané vejce. Vytvoří jemné vaječné nitky, které polévku obohatí.

Maso: Pokud máte možnost, přidejte do polévky kousky vařeného kuřecího masa nebo krevety.

Koření a omáčky: Pár kapek sójové omáčky, rybí omáčky nebo troška čerstvého zázvoru a česneku dodají polévce výraznější chuť.

Vaření v kempu
Autor: iStock

Bramborové knedlíky v prášku

Bramborové knedlíky jsou skvělým základem pro mnoho pokrmů, ale jejich instantní verze může být nudná.

Sýr: Do těsta na knedlíky přimíchejte strouhaný sýr. Knedlíky budou chutnější a krémovější.

Bylinky a koření: Přidejte do těsta nasekanou pažitku, petrželku nebo špetku muškátového oříšku.

Náplň: Knedlíky můžete naplnit kouskem uzeniny nebo sýra. Po uvaření vás překvapí lahodná náplň uvnitř.

Gulášová polévka z pytlíku

Gulášová polévka z pytlíku může být dobrým základem, ale je potřeba ji trochu vylepšit.

Cibule a česnek: Orestujte cibuli a česnek, než přidáte polévku z pytlíku. Chuť bude výraznější a polévka voňavější.

Maso: Přidejte kousky vařeného hovězího nebo vepřového masa. Polévka bude sytější a chutnější.

Koření: Špetka mleté papriky, chilli nebo kmínu dodá polévce správný šmrnc.

Zelenina: Přidejte nakrájené brambory, mrkev, papriku nebo rajčata. Zelenina polévku obohatí a udělá ji vydatnější.

Autor: Zuzana Hrušková