Úterý 2. července 2024
Svátek slaví Patricie, zítra Radomír
Oblačno, déšť 21°C

Plavková sezóna nezačíná v létě jen nám, ale i kvasinkám. Jak se vyhnout svědění „tam dole“?

28. června 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

„Výskyt kvasinkových infekcí je v létě dvakrát vyšší,“ potvrzuje gynekoložka Kamila Žižková. Je to logické. Kvasinky milují vlhká, teplá místa a tím, že se více potíme nebo nesundáváme mokré plavky, jim v našem lůně vytváříme ideální životní podmínky. Jaká jsou tedy pravidla pro zachování zdraví v oblasti intimních partií?

Základ je se po koupání vysprchovat, vyměnit si plavky a na další použití je minimálně přeprat v čisté vodě. Pokud vám to při drahocenné dovolené připadá jako ztráta času, uvědomte si, že nošením mokrých plavek, nedostatečným pitným režimem nebo také dlouhodobým zadržováním moči si můžete zadělat i na zánět močových cest. A o takového společníka na dovolené určitě nestojíte.

Nejsou to jen kvasinky, které nepohrdnou dobrým bydlem v prostorách našich intimních partií. Obecně jsou zejména stojaté vody plné bakterií a nečistot. Pokud  zkombinujete koupání v rybníce se špatnou péčí o intimní partie, může dojít k přemnožení těchto bakterií ve vagíně a problémy jsou na světě.

MuDr. Kamila Žižková působí nejen v ordinaci, ale i na sítích a v rámci vlastního podcastu Pindy z gyndy
Autor: archiv značky sebamed

Vulva nebo vagina?

Vagína a vulva není totéž. Vulva je označení pro zevní část ženských pohlavních orgánů – zjednodušeně pro to, co vidíme. A vagína, to je ten vnitřek. Každopádně, o obojí je nutné pečovat. Bohužel, existuje stále mnoho žen, dívek, matek, babiček, které nemají dostatek informací nebo tomu nevěnují pozornost. Podívejte se na 3 základní pravidla:

Pravidlo č. 1.: Žádné mýdlo

Vagína má samočistící funkci, a proto do ní žádné mýdlo ani voda nepatří. Zásahem do jejího prostředí si ženy zadělávají na problémy. „Hovoříme-li o běžné intimní hygieně, týká se vulvy, jejíž součástí je poševní vchod a konečník. Údržbou těchto částí vlastně nepřímo chráníme i vagínu, aby se do ní žádné bakterie a nečistoty nedostaly,“ upřesňuje MuDr. Žižková. „Hlavní je používat přípravky určené přímo k intimní hygieně s upraveným pH, jaké má jako jedná z mála například značka sebamed. Zásadní je nepoužívat obyčejná mýdla, která narušují vaginální pH a vytvářejí tak příznivé prostředí pro bakterie a kvasinky,“ nabádá lékařka.

Intimní spreje jsou fajn, aplikují se na holé tělo
Autor: archiv značky sebamed

Pravidlo č. 2: pH 3,8 

„Vaginální mikroflóra, jejíž součástí je např. všeobecně známý Lactobacillus, je ochrannou bariérou vagíny jen v případě, když je schopná vytvářet ochranné kyselé prostředí. Hodnota zdravého pH prostředí intimních partií se pohybuje u žen do padesátky mezi 3,8 – 4,2. Okolo přechodu se pak mění na 6,8,“ vysvětluje MuDr. Kamila Žižková a dodává: „Takovou hodnotu by měly mít i přípravky pro intimní hygienu.“ Používáním obyčejných mýdel, která jsou zásaditá, tuto bariéru narušujeme. Vzniklé zásadité prostředí je pak zase ideální pro kvasinky, které dokážou doslova vymlátit ty správné bakterie. Návratu do normálu potom musíme většinou pomoci nějakými léčivy. A protože tento fakt často ženy ani neznají, mohou se tak dostávat do začarovaného kruhu opakovaných nebo dlouhodobě léčených mykóz.

„Nejedná se ale jen o mýdla, ale také holící pěny a lubrikační gely. Mnoho těchto přípravků je navíc parfémovaných a mohou vysušovat a dráždit kůži i sliznici,“ doplňuje gynekoložka Žižková.

Pravidlo č. 3: Všeho moc škodí

Jak už bylo řečeno, vhodná intimní hygiena hraje klíčovou roli v péči o naše intimní partie. Vagina i vulva mají své specifické potřeby a se správnou péčí o ně můžeme předejít řadě svědivých, pálivých a jiných celkově nepříjemných problémů. Samozřejmostí by měla být nejen správná volba mycích prostředků, ale například i zvýšená hygiena v období menstruace. Nejde jen o samotné sprchování, ale i výměnu menstruačních pomůcek po 2 – 4 hodinách. Tampony, kalíšky a obecně vše, co se zavádí do pochvy, bychom měli obsluhovat pečlivě umytýma rukama.

Odborníci také jednoznačně doporučují nepodceňovat spodní prádlo, upřednostňovat sprchu před koupelí, důkladně se otírat nejen po toaletě, ale i po koupání – a to zepředu dozadu. A pozor: Intimní partie je nejlepší omývat pouze jedenkrát denně. Přehnanou péčí si můžeme uškodit úplně stejně, jako péčí nedostatečnou.

Nehas, co tě nepálí – to v tomto případě opravdu neplatí.  

Intimní partie potřebují jinou péči než klasický sprcháč
Autor: archiv značky sebamed