Pondělí 1. července 2024
Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie
Oblačno, déšť 21°C

Polsko je nové Chorvatsko! Vybrali jsem pro vás nejkrásnější místa na letní dovolenou

28. června 2024 | 05:10

Polsko se stává stále populárnější destinací pro letní dovolenou a není těžké pochopit proč. S nádhernými plážemi, malebnými městy a bohatou kulturou nabízí všechno, co byste očekávali od dovolené na Jadranu, ale s vlastní unikátní atmosférou. Proč byste měli zvážit Polsko jako svou příští dovolenkovou destinaci? Zde je několik důvodů a tipů na nejlepší místa a aktivity.

Proč jet do Polska

Polsko je relativně levnější než mnoho jiných evropských zemí. Ubytování, stravování a doprava jsou dostupné za rozumné ceny, což z něj dělá ideální místo pro rodiny, páry i jednotlivce hledající levnější dovolenou. Polsko má také fascinující historii a mnoho historických památek. Od středověkých hradů a gotických katedrál po muzea a galerie, každé město má co nabídnout milovníkům historie a kultury. A v neposlední řadě se naši severní sousedé mohou pochlubit rozmanitou přírodou – od písčitých pláží Baltského moře přes jezera a lesy Mazurska až po vysoké vrcholy Tater. Přírodní krásy lákají turisty na pěší túry, cyklovýlety i vodní sporty.

VIDEO: Když ulice mluví: Kam se chystají Češi na dovolenou?

Video se připravuje ...
Když ulice mluví: Kam se chystají Češi na dovolenou? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Nejhezčí místa v Polsku

1. Gdaňsk: Toto přístavní město na severu země je známé svým krásným historickým centrem, které bylo pečlivě obnoveno po druhé světové válce. Projděte se po Dlouhé třídě (Długi Targ), navštivte Neptunovu fontánu a prozkoumejte Mariánskou baziliku.

2. Krakov: Bývalé královské město plné historie, kultury a umění. Nezapomeňte navštívit Wawelský hrad, Rynek Glowny – největší středověké náměstí v Evropě, a slavné solné doly Wieliczka.

3. Mazurská jezera: Tento region na severovýchodě Polska je rájem pro milovníky vodních sportů a přírody. Tisíce jezer spojených kanály a řekami tvoří ideální podmínky pro plavbu, rybaření nebo relaxaci u vody.

4. Zakopané a Tatry: Pokud milujete hory, Zakopané a okolní Tatry jsou pro vás to pravé. V zimě můžete lyžovat, v létě se vydat na túry a obdivovat nádherné horské scenerie.

Gdaňsk
Autor: istock.com

Tipy na letní dovolenou v Polsku

Spojte návštěvu Gdaňsku s relaxací na plážích v Sopotech a Gdyni. Tato tři města tvoří unikátní městský aglomerát, který nabízí nejen krásné pláže, ale také bohatý noční život a kulturní akce.

Prozkoumejte Bělověžský prales, poslední zbytek prastarého lesa, který kdysi pokrýval Evropu. Je domovem ohroženého zubra evropského a nabízí nádherné přírodní scenérie.

V létě se v Polsku koná mnoho festivalů, od hudebních po filmové a divadelní. Například Open'er Festival v Gdyni přitahuje světové hudební hvězdy a tisíce fanoušků.

Nejhezčí koupání v Polsku

1) Hel: Poloostrov Hel je oblíbenou destinací pro milovníky pláží a vodních sportů. Kilometry písečných pláží a čistá voda Baltského moře lákají turisty každé léto.

2) Solinské jezero: Toto umělé jezero v Podkarpatském vojvodství je ideální pro koupání, plachtění a další vodní aktivity. Je obklopeno krásnou přírodou a nabízí mnoho možností k rekreaci.

3) Łeba: Známá svými pohyblivými písečnými dunami, Łeba nabízí široké a čisté pláže ideální pro koupání a relaxaci.

4) Koupaliště Zakrzówek u Krakova aneb polské Maledivy: Asi 3 km od centra Krakova se ocitnete na Maledivách. Přezdívku polské Maledivy si díky azurově modré vodě vysloužilo koupaliště Zakrzówek, které své (vodní) brány otevřelo v červnu 2023. Vyrostlo na okraji vodní nádrže obklopené lesoparkem, která vznikla v roce 1992 po zatopení starého vápencového lomu a už před vybudováním koupaliště byla oblíbenou rekreační oblastí. Moderní koupaliště nabízí 5 bazénů, pojme až 1000 návštěvníků a vstupné je zatím zdarma. 

Link

Autor: Zuzana Hrušková
Diskuse ke článku
.
Související články