Sobota 22. června 2024
Svátek slaví Pavla, zítra Zdeňka
Polojasno, déšť 23°C

Jak naložit hermelín: Postup, tipy pro lepší výsledek a 3 recepty

28. května 2024 | 05:00

Hermelín, oblíbený český sýr, je vynikající nejen čerstvý, ale také naložený. Nakládaný hermelín je skvělou pochoutkou, kterou můžete podávat jako předkrm, chuťovku k pivu nebo jen tak jako svačinu. Při správném naložení získá sýr jemnou, krémovou konzistenci a úžasnou chuť. Připravili jsme pro vás tři skvělé recepty, které si můžete snadno připravit doma.

Nakládání hermelínu je jednoduchý proces, který vyžaduje jen několik základních kroků. Nejprve sýr podélně rozřízněte a potřete ho rozetřeným česnekem a případně dalším kořením či bylinkami podle receptu. Poté připravte zeleninu, jako jsou cibule a papriky, kterou nakrájejte na tenké plátky. Do sterilní sklenice střídavě vkládejte vrstvy hermelínu a zeleniny, přidávejte koření a bylinky, například pepř, bobkový list či tymián. Nakonec vše zalijte kvalitním olejem, který by měl všechny ingredience dokonale zakrýt. Sklenici pevně uzavřete a nechte hermelín v chladničce uležet minimálně týden, aby se chutě prolnuly a sýr získal tu správnou konzistenci a aroma.

Tipy pro nejlepší výsledek

Kvalitní olej: Použijte kvalitní olej, ideálně slunečnicový nebo olivový. Sýr bude chutnější a aromatičtější.

Čerstvé ingredience: Používejte čerstvé bylinky, česnek a cibuli, které dodají sýru intenzivní chuť.

Trpělivost: Nakládaný hermelín potřebuje čas, aby se prolnuly všechny chutě. Ideální doba naložení je minimálně týden, ale pokud vydržíte déle, odmění vás ještě lepší chutí.

Sterilní nádoby: Ujistěte se, že sklenice, ve kterých hermelín nakládáte, jsou důkladně vyčištěné a sterilizované, aby se předešlo případné kontaminaci.

Nakládaný hermelín je skvělým způsobem, jak obohatit své kulinářské umění a připravit si něco opravdu chutného. S těmito třemi recepty můžete experimentovat a najít ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Ať už máte rádi pikantní, klasické, nebo bylinkové chutě, určitě si přijdete na své.

Klasický nakládaný hermelín

Ingredience: 4 hermelíny, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 4 feferonky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička celého pepře, 2 bobkové listy, 500 ml slunečnicového oleje

Postup: Hermelíny podélně rozřízněte a každou polovinu potřete rozetřeným česnekem a posypte sladkou paprikou. Cibuli nakrájejte na tenké kroužky a feferonky na kolečka. Hermelíny složte zpět dohromady a vrstvěte je do sklenice spolu s cibulí, feferonkami, celým pepřem a bobkovými listy. Vše zalijte slunečnicovým olejem tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Sklenici uzavřete a nechte hermelíny v chladničce minimálně týden uležet.

Nakládaný hermelín
Autor: iStock

Pikantní nakládaný hermelín s chilli

Ingredience: 4 hermelíny, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 3 čerstvé chilli papričky, 1 lžička sušeného chilli, 1 lžička celého pepře, 2 bobkové listy, 500 ml olivového oleje

Postup: Hermelíny podélně rozřízněte a každou polovinu potřete rozetřeným česnekem a posypte sušeným chilli. Cibuli nakrájejte na tenké kroužky a chilli papričky na kolečka. Hermelíny složte zpět dohromady a vrstvěte je do sklenice spolu s cibulí, chilli papričkami, celým pepřem a bobkovými listy. Vše zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Sklenici uzavřete a nechte hermelíny v chladničce minimálně týden uležet.

Nakládaný hermelín
Autor: iStock

Nakládaný hermelín s bylinkami

Ingredience: 4 hermelíny, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 svazek čerstvé petrželky, 1 svazek čerstvého tymiánu, 1 svazek čerstvého rozmarýnu, 1 lžička celého pepře, 2 bobkové listy, 500 ml slunečnicového oleje

Postup: Hermelíny podélně rozřízněte a každou polovinu potřete rozetřeným česnekem. Cibuli nakrájejte na tenké kroužky a bylinky jemně nasekejte. Hermelíny složte zpět dohromady a vrstvěte je do sklenice spolu s cibulí, bylinkami, celým pepřem a bobkovými listy. Vše zalijte slunečnicovým olejem tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Sklenici uzavřete a nechte hermelíny v chladničce minimálně týden uležet.

Nakládaný hermelín
Autor: Profimedia

Tip redakce

Skvělou chuť dostane hermelín, pokud do sklenice přidáte olivy nebo ořechy. Hermelín nemusíte krájet jen podélně – uzraje stejně skvěle, když ho nakrájíte například na osminy.

Autor: Jana Dvořáková