Neděle 23. června 2024
Svátek slaví Zdeňka, zítra Jan
Polojasno, déšť 23°C

Kolik písmen má nejdelší české slovo: Tenhle bizár se nedá vyslovit!

28. května 2024 | 05:01

Tipněte si, kolik písmen má nejdelší české slovo, jak dlouhé může být slovo bez samohlásek a jaký jazykový rekord mají v jedné anglické vesnici. A ještě zkuste uhádnout jednu věc. O co se lidi zajímají víc? „Jaké slovo je nejdelší“ nebo „kdo má nejdelší penis“.

Co ve článku najdete:
1. Nejdelší české slovo
2. Nejdelší slovo ze souhlásek
3. Co lidi zajímá víc: Nejdelší slovo nebo nejdelší penis.
4. Kde je vesnice s tímto superdlouhým názvem? Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Pokud jde o nejdelší česká slova, neexistuje oficiální žebříček. „Ústav pro jazyk český těžko může 'uznat’'některé slovo za absolutně nejdelší. Nedá se totiž vyloučit, že někdo vymyslí jiná, stejně dlouhá nebo ještě delší slova tak, aby neodporovala pravidlům české slovotvorby a ohýbání slov,“ vysvětlují jazykovědci s tím, že to ale vždycky budou těžko vyslovitelné jazykové kuriozity, které se hodí pro recese a slovní hrátky. Případně slova z odborných textů.

Nejdelší české slovo

Za českého rekordmana je často se svými 28 písmeny považováno slovo nejneobhospodařovávatelnější. V publikaci O češtině v číslech najdete ale ještě delší výrazy, jsou to však obtížně vyslovitelné jazykové bizáry, u kterých si jen stěží představíte, co vlastně znamenají.

36 znaků má slovo nejzdevětadevadesáteronásobitelnější. Změnou pádu ho ještě natáhnete na výsledných 38 písmen: nejzdevětadevadesáteronásobitelnějšího.

U slov, která mají „jen“ něco nad dvacet písmen, je to už s jejich smyslem o něco lepší: Slova uvádíme v základním tvaru.

24 písmen: dodavatelskoodběratelský
23 písmen: zemědělskopotravinářský
22 písmen: bezzprostředkovatelský

Další rekordmany najdeme mezi číslovkami, které na bankovních tiskopisech píšeme bez mezer jako jedno dlouhé slovo.

30 písmen: jedentisícdevětsetosmdesátsedm

Nejdelší české slovo bez samohlásek

Nejdelší česká slova vytvořená pouze ze souhlásek jsou také kuriózní a mají omezené využití.

10 hlásek: čtvrtsmršť
9 hlásek: vzcvrnkls
8 hlásek: scvrnkls

Nejdelší slova nás zajímají, nové ale nevymýšlíme

To, jaké slovo je nejdelší, Čechy zajímá. Pokud byste se totiž podívali na to, jaké výrazy nejčastěji hledají lidé na internetu ve spojením s výrazem „nejdelší“*, na prvním místě je právě spojení „nejdelší české slovo“. Uživatele internetu to zajímá víc než například „nejdelší vlasy na světě“, které jsou do hledanosti na osmém místě, nebo „nejdelší penis“. Ten skončil čtrnáctý.

*Zdroj: Nástroj pro analýzu výsledků vyhledávání Ahrefs.

Pokud jde ale o samotné vymýšlení podobných jazykových rekordů, lidé zase tak aktivní nejsou a k velkým změnám v češtině v tomto směru nedochází. I odborníci z Ústavu pro jazyk český nás totiž při sbírání dat pro tento článek odkázali na už zmíněnou publikaci O češtině v číslech vydanou nakladatelstvím Academia v roce 1987. Tady ještě autoři, dnes již úsměvně, poukazují na to, že podobné výrazy mohou lézt do peněz, protože „budeme-li podávat telegram se slovem delším než 10 písmen, zaplatíme dvojnásobnou sazbu“.

Na výlet do „nejdelšího“ města

Rekordní délku, 58 písmen, má  jméno obce ve Walesu ve Velké Británii, které zní: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. V překladu to znamená Kostel svaté Marie v Údolí Bílých lísek blízko prudkého vodního víru a kostela svatého Tysilia z Červené jeskyně.

Vesnice se chlubí nejdelším místním názvem v Evropě a také nejdelší internetovou doménou na světě. Její stránky mají totiž bez přípony 63 znaků: llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochuchaf.com. Do adresního řádku ale stačí dát longestintheworld.com a zmíněný web vám taky naběhne.

Na mapě tuto britskou vesnici najdete i pod zkráceným názvem Llanfairpwll. Lidé ji vyhledávají jako turistickou atrakci. Pokud sem zavítáte, nezapomeňte se vyfotit pod cedulí na místním nádraží.

Cedule na místním nádraží je turistickou atrakcí.
Autor: iStock

Autor: taj