Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Neobvyklé setkání: Nejmenší dívka světa se pomazlila s maxi králíkem

26. listopadu 2013 | 06:00

Není těžší než měsíční novorozenec. Váží jen čtyři kila, měří pouhých osmašedesát centimetrů. Přesto má Charlotte Garside (6) "pro strach uděláno". Nevyděsil jí ani králík, který byl větší než ona.

Nosí oblečení pro novorozence a větší je i její kočka. Přesto má v sobě tahle malá holčička víc odhodlání, než kdokoliv z nás. I přes nepříznivé prognózy lékařů oslavila Britka Charlotte Garside už šesté narozeniny.

Přestože je s největší pravděpodobností nejmenší dívkou na světe, prokazuje každý den neuvěřitelnou dávku odhodlání a odvahy. A tu prokázala i při návštěvě farmy s názvem Big Sheep & Little Cow farm ve vesničce Bedale v Yorksu.

Nejmenší holčička na světě: Šestiletá Charlotte Garside je jen osmašedesát centimetrů vysoká a váží necelé čtyři kilogramy.
Autor: profimedia.cz
Tam se dívenka o víkendu vydala v doprovodu své maminky Emmy (31) a sestřičky Sophie (9). A pomazlila se tam hned s několika domácími zvířátky. Největším překvapením však pro ni byl králík, který byl větší než ona.

"Charlotte strašně moc miluje zvířata. S králíka byla doslova nadšená, i když byla šokována jeho velikostí. I jeho uši byly obrovské - tak velké jako banány. Dcerka si ho bohužel nemohla pochovat, protože vážil mnohem víc než ona. Byl těžký jako šesti měsíční dítě," prozradila Emma.

Po návratu z porodnice nosila Emma dceru v přední kapse u mikiny a dávala jí plíny velikosti kreditní karty
Autor: profimedia.cz
Šestiletá Charlotte Garside je jen osmašedesát centimetrů vysoká a váží necelé čtyři kilogramy. To je téměř pětkrát méně, než je obvyklé u dívek jejího věku. Když si ji Emma přinesla z porodnice, nosila ji v kapse u mikiny, její plíny měly velikost kreditní karty.

Nejmenší dívka světa totiž trpí ojedinělou formou nanismu - trpaslictví, pro kterou ani lékaři nemají jméno. Jde o stav, při kterém tělo nedokáže produkovat růstový hormon v dostatečné míře. Navíc má oslabený imunitní systém a cysty na játrech. Její tělesný i duševní vývoj je opožděný.

Ve škole to Charlottě jde
Autor: profimedia.cz
Ani to jí však nedokázalo zastavit v jejím rozletu. Přesto, že lékaři rodiče varovali, že se jejich dcera pravděpodobně nedožije ani prvních narozenin, nastoupila letos už do druhé třídy.

"Charlotte postupuje doslova mílovými kroky, pokud jde o její sociální dovednosti a učení se rutinních úkonů, ale zaostává ve výuce. Pořád má myšlení osmnácti měsíčního dítěte. Miluje školu a všichni tam milují ji. Děsím se dne, kdy 'odejde', vím, že pětadevadesát procent zaměstnanců a žáků bude plakat," dodává Emma.