Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ekologické Vánoce. Jak nezatěžovat svou hlavu, planetu ani peněženku?

Video se připravuje ...
DIY: Voskové ozdoby na vánoční stromeček
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
19. prosince 2023 | 06:00

Vánoce bývají považovány za svátky klidu, lidské soudržnosti, lásky a domácí pohody. Pro mnohé lidi jsou to ale velmi stresující a také značně neekologické svátky předvádějící neskutečné plýtvání. Pokud souhlasíte a sváteční všudypřítomná nestřídmost vadí i vám, proč si tentokrát neudělat Vánoce jinak a neprožít je ve větším souladu s přírodou?

Nač zbytečně zatěžovat svou hlavu, planetu a samozřejmě i peněženku? Pojďte to zkusit udělat více ekologicky a méně konzumně!

Supermarkety nadité zbytečnostmi a kýčem

Přivádí vás k údivu nebo vás zcela irituje, kolik zbytečností s vánoční tematikou se objevuje v supermarketech již od poloviny října? Dobrá zpráva je, že se toho nemusíte účastnit. Ta horší poukazuje na to, že předvánoční šílenství se týká mnoha těch, kteří před svátky vrší své košíky do značných výšin, jako by snad měl nastat konec světa. A nejde jen o potraviny.

VIDEO: DIY: Voskové ozdoby na vánoční stromeček.

Video se připravuje ...
DIY: Voskové ozdoby na vánoční stromeček • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Opravdu nemusíte mít doma blikajícího Santu ani každý rok nové vánoční ozdoby. Adventní věnec si můžete sami vyrobit z přírodnin a spadaných větviček z lesa nebo ho koupit na trhu, a podpořit tak jeho tvůrce – drobného živnostníka. Lze samozřejmě také použít ten loňský umělý, jen na něm vyměníte svíčky. Ale lepší je umělé věnce ani nekupovat, ekologické totiž rozhodně nejsou! Všechny ozdoby na stromeček nebo vánoční dekorace můžete používat opakovaně, a nic nového tak kupovat nemusíte. Nenechte se však zmanipulovat tím, že letos mají na trhu krásnější ozdoby a ty staré vás již nudí!

Co se týká nákupu potravin, vybírejte všeho s mírou a raději podpořte drobné obchodní řetězce a živnostníky, nakonec jestli máte doma ve sklepě uskladněné vlastnoručně vypěstované brambory, mrkev a řepu, ve spižírně hrách a fazole, máte vlastně vyhráno. Předháníte se s maminkami ve školce, kdo bude mít napečeno více druhů cukroví? Kdo to ale všechno bude jíst? Snažte se potraviny nikdy nevyhazovat, ale žít tak, abyste neplýtvali a abyste dokázali zužitkovat a využít s mírou všechno to, co doma máte.

Lepší blbost pod stromeček než nic? Ani náhodou!

Shánět dárky na Vánoce je někdy za trest. Víte ale, že koupit nějakou blbost, nevhodný dárek, kýč nebo něco zbytečně neekologického a drahého je vždycky horší než nekoupit nic nebo dárek vlastnoručně vyrobit? Dárky za každou cenu? Ty nemají cenu! Více potěší maličkosti od srdce, byť stojí pár korun, nebo ty, které vyrobíte sami. Dospělí si už nekreslí obrázky pastelkami jako děti – ale proč vlastně ne?

Pletená čepice či šála, domácí zavařenina, domácí perníčky nebo čokoláda vyrobená podle tajného receptu, vůně namíchaná z esenciálních olejů, domácí míchaný čaj z bylinek a sušeného ovoce z vlastní zahrádky, vlastnoručně vyrobená keramika, ručně šité výrobky z kůže, cínované šperky, navlékané drobné symbolické předměty či šperky z korálků, náramky z polodrahokamů, které jste sami navlékli, malovaný obraz nebo vyšívaný či vlastnoručně zarámovaný obrázek... A co třeba sestavený rodokmen nebo kniha vzpomínek ze společných fotografií, případně jakákoli vlastnoručně napsaná a vytištěná kniha?

To všechno a ještě mnohem více dokážete vymyslet sami. S láskou, upřímně, levně, s využitím tradičních řemesel nebo jako podpora svých známých, kteří něco umí vyrábět a prodávají to třeba na vánočních trzích!

Stačí vánoční papíry z loňska

A jak tohle všechno zabalit? Nejlépe originálně! Proto nemusíte stále dokola kupovat tištěné papíry z papírnictví a nejrůznější zdobené stužky, ale můžete využít cokoliv, co máte doma po ruce. Třeba ručně šitý bavlněný pytlík, papírový sáček nebo vánoční krabici, papírové tašky a papíry uschované z loňska. Stejně tak i mašle a stužky. To, že si tyto ještě použitelné obaly schováváte, není známka toho, že nemáte na nové, ale toho, že máte rozum, neplýtváte a chcete žít ekologicky.

Umělý, nebo živý stromek?

Velké dilema bývá, zda mít živý stromeček s nezapomenutelnou vánoční atmosférou, nebo umělý, který jen vytáhnete ze skříně. Ano, je jasné, že to není ono, ale nemusíte mít ani umělý plastový stromek a podporovat jeho výrobu a prodej. Plastový stromek je totiž hotová ekologická katastrofa! Jednak obsahuje těžké kovy a chemii, jednak se dováží nejspíše odněkud z Číny, a pokud byste ho někdy vyhodili, což by jistě bylo brzy, jak dlouho by se asi rozkládal, co myslíte?

Řešením je ale třeba ozdobit si byt či dům spadanými větvičkami z lesa, kterých najdete všude dost. Dejte si je do vázy a navěste na ně přírodní a vkusné ozdoby. Další možností je pořídit si stromeček v květináči, nezapomínejte ale, že by měl být uvnitř za pokojové teploty pouze krátkou dobu, neboť by jinak utrpěl šok! Mnohem lepší je nechat ho nazdobený na terase, balkoně nebo před vchodem do domu. Tento stromek pak zkuste dle pokynů zahradníka či lesníka přesadit do přírody tak, aby vám zbytečně neuhynul! Jinak by vaše snaha byla zcela zbytečná!

Kam s ním? Nezapomeňte třídit odpad!

Poslední zásadní otázkou je třídění odpadu, které je dnes již naprostou samozřejmostí. Zkuste co nejvíce šetřit přírodu a recyklovat, využít vše tak, abyste co nejméně zatěžovali planetu. Po Vánocích se všude kupí obaly od mnoha a mnoha dárků či jiných předmětů denní spotřeby během vánočních svátků. Nejhorší je, když se ovíněným lidem zrovna na Štědrý večer nechce třídit odpad a všechno rovnou nahází do popelnic!

Například všechny použitelné obaly nebo vánoční papíry a stužky by se měly schovat na příští rok, nikoli automaticky vyhazovat. Je to neekologické. Můžete při správném postupu ušetřit i pár korun, které se vám mohou hodit jinde! Totéž se týká dalších plastových obalů. Pokud dokážete nakupovat produkty bez zbytečných plastových obalů, hurá, můžete si blahopřát, posunuli jste se do vyššího levelu ekologického způsobu života.

Potřebujete nakoupit a zároveň ušetřit? Využijte náš internetový srovnávač cen Zboží Dáma.

Autor: Taťána Kročková