Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ohrozí nemocná máma rodinný rozpočet? Záleží i na jejím výdělku

26. října 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

České ženy stále vydělávají méně než muži a leckdy se smíří i s podprůměrnou mzdou. Rozdíl v odměňování je sice menší než třeba před 60 lety, přesto i za stejnou práci dostávají ženy méně peněz. Proč se to nemění a jaké to může mít dopady?

Ženy samozřejmě často vykonávají jinou práci než muži, působí v jiných oborech, zastávají jiné profesní role. Nerovnost však přetrvává i u stejných pozic. Od 60. let, kdy byl v Československu rozdíl mezi výdělky obou pohlaví 36 %, se situace částečně zlepšila, ale v posledních dvou desetiletích se už nic převratného neděje. Například české ženy ve věku 40–44 let stále vydělávají o 23 % méně než muži, jak uvádí web projektu Rovnaodmena.cz.

V tomto věku na ženy nejvíce dopadá péče o děti. Když se maminky po rodičovské dovolené vrací do práce, dostane často menší mzdu i proto, že si málo věří a o vyšší mzdu si neřeknou. Obávají se třeba, že po dlouhé pauze budou potřebovat čas na zvládnutí novinek v oboru, že nebudou stačit pracovnímu tempu nebo že bude zaměstnavateli vadit, že budou občas muset zůstat doma s nemocnými dětmi. Někdy také dostanou nižší mzdu i proto, že zaměstnavatel tyto časté absence kvůli dětem dopředu očekává.

Nemoc může všechno změnit

Nižší plat však znamená i nižší nemocenskou. Když je v rodině druhý příjem, nemusí to být takový problém. Pokud ovšem do hry nevstoupí vážná nemoc, jako se to stalo Magdě (41). „Když se se po rodičovské vrátila do práce v obchodním oddělení velké firmy, spokojila s podprůměrnou mzdou. Koneckonců měli jsme ještě manželovu výplatu, podstatně vyšší než moji. Jenže pak jsem si jednoho dne nahmatala bulku v prsu. Následující kolotoč událostí mě přesvědčil, že jsem měla spoustu věcí udělat jinak.“

Operace zhoubného nádoru, chemoterapie a rekonvalescence vyřadily Magdu na dlouhé měsíce z běžného provozu. Vážná nemoc převrátila rodině život vzhůru nohama. Kvůli malé mzdě měla nízkou nemocenskou, ale rodinný rozpočet se potýkal i s dalšími nečekanými výdaji. Manžel musel po nějakou dobu také zůstat doma a pečovat o rodinu. Spoustu peněz stálo dojíždění k lékařům, placené hlídání dětí či doplňky stravy.

Co šlo udělat jinak?

Magda měla pocit selhání a přemýšlela, co mohla udělat jinak. „Měla jsem být sebevědomější při vyjednávání o mzdě. A během rodičovské jsem se mohla něco nového naučit, třeba v online kurzu,“ říká dnes Magda. A uvědomila si i další důležitou věc – kdyby měla sjednané životní pojištění, rodina by zvládla situaci lépe. To Magdě potvrzuje i příběh Nikol, její spolužačky ze střední, která prodělala už v 38 letech mozkovou mrtvici.

„Nikol si také prožila šok, nemoc ji zaskočila stejně jako mě. Jenže ona díky životnímu pojištění FLEXI hned po potvrzení diagnózy dostala od pojišťovny 350 tisíc korun,“ popisuje Magda. Nikolin přítel tak mohl dál chodit do práce, o jejich syna Matěje pečovala babička na střídačku s placenou chůvou. Nikol naplno rehabilitovala, hodně jí pomohl pobyt v lázních. Na úhradu nákladů na zotavení využila bonus CESTA KE ZDRAVÍ, který získala k pojistce.

Autor: Shutterstock

Závažnou diagnózu si někdy vyslechnou i mladé ženy. Životní pojištění FLEXI proto nabízí za zvýhodněné pojistné balíček PRO NI, který ženy chrání pro případ nejtypičtějších vážných onemocnění. Při významných životních událostech, jako je například svatba nebo narození dítěte, navíc mohou navyšovat pojistné částky bez zkoumání zdravotního stavu. Pokud je žena v pracovní neschopnosti z důvodu těhotenství, pojišťovna jí proplatí až 30 dnů pracovní neschopnosti a 90 dnů, jestliže bude alespoň 3 dny v nemocnici. Při komplexním zajištění vážných rizik je možné získat slevu až 30 %.