Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Orientální Turecko: Z lyží do moře za pouhou hodinu! Proč vyrazit na dovolenou do oblasti Antalya?

11. srpna 2023 | 06:00

I když to u nás v České republice vypadá, jako by léto už pomalu končilo, v přímořských letoviscích je v plném proudu. Pokud se na dovolenou teprve chystáte, máte se tedy na co těšit. Jestli stále vybíráte a láká vás trocha exotiky, zaměřte se na Turecko a vyrazte s cestovní kanceláří Coral Travel, která vám zajistí skvělé zážitky. V okolí letoviska Antalya si zamilujete pláže, hory, moře, památky i skvělý servis!

Pláže jako v Karibiku

Dáváte přednost dlouhým písčitým plážím, romantickým zálivům, divokým skaliskům, nebo si raději dopřejete reflexní masáž chodidel jemnými oblázky? Turecké pobřeží splní jakékoli přání. Vybírat můžete mezi proslulou písčitou Kleopatřinou pláží, pláží Kaputas skrytou mezi útesy, poklidnou oblázkovou Konyaalti a stovkami dalších, jejichž čistotu a bezchybný servis potvrzuje i velké množství udělených prestižních Modrých vlajek.

VIDEO: Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí?

Video se připravuje ...
Sex na pláži. Jaké pokuty za to hrozí v zahraničí? • VIDEO: Videohub

Úchvatné historické památky

Turecko se může pochlubit fascinující historií. I v případě, že se dějepis neřadil mezi vaše oblíbené školní předměty, jistě vám v paměti utkvěl příběh o bájné Tróji, velkolepém Artemidině chrámu nebo obraz perly byzantské architektury – istanbulského chrámu Hagia Sofia. Procházku Bodrumem, ležícím na Egejské riviéře, vám zpříjemní pohled na mohutnou středověkou pevnost, historický přístav, římský amfiteátr či pozůstatky jednoho ze sedmi starověkých divů světa – hrobku krále Mausóla. Nadšenci do historie mohou obdivovat třeba ještě zříceniny starého řeckého města Perge nebo jiné antické město, Aspendos s majestátním amfiteátrem. Zapomenout by se nemělo ani na město Antalya, které se chlubí malebným historickým centrem. Právě v tomto městě se zájezdem s cestovní kanceláří Coral Travel přistanete.

Jaká města navštívit?

Side

Jen stěží byste na Turecké riviéře hledali místo, kde vedle sebe v dokonalé symbióze stojí tisíce let staré historické stavby a nablýskané výlohy luxusních obchodů. Představa ráje na zemi se může lišit podle individuálního vkusu. Milovník historických památek by jej bezpochyby nalezl v Side, perfektně vyrovnané směsici čistého a prohřátého moře, dlouhých písčitých pláží, malebných kamenných uliček, zázemí hotelových resortů i odkazu dávných antických stavitelů.

Ruiny ve městě Side
Autor: istock.com

Alanya

V nejnavštěvovanějším tureckém letovisku nuda rozhodně nehrozí. Stačí si stopnout takzvaný dolmuš, což je místní sdílené taxi, a nechat se vysadit u některého z vyhlášených nočních klubů, užít si vodní sporty na proslulé Kleopatřině pláži, prohlédnout si letovisko z ptačí perspektivy z lanovky Teleferi Alanya, zadovádět si v moderním aquaparku, zhlédnout delfíní show, vystoupat k branám městské pevnosti ze 13. století nebo se nechat opájet křehkou nádherou krápníků v jeskyni Damlatas.

Kemer

Krásné písčité pláže s pozvolným vstupem do poklidných vod Středozemního moře, jistota osvěžujícího větříku, srážejícího vysoké letní teploty na příjemnější úroveň, zeleň městských parků, trhy překypující voňavým ovocem i záruka nekonečné zábavy v některém z moderních aquaparků.

Ráj pro rodiny s dětmi

Turecko je země, kde jsou děti středem světa. Jsou milovány, hýčkány a jejich zlobení se přehlíží s pousmáním. I proto je dovolená v Turecku pro rodiny ideální.

Jestli něco turecké hotely opravdu umějí, pak je to nepřeberné množství zábavy pro děti. Každý resort, který má v nabídce cestovní kancelář Coral Travel, skrývá řadu vodních hrátek, ohledy se ale berou i na rodiče, kteří občas chtějí svůj čas trávit i bez dětí. Hotely proto nabízejí možnost nejrůznějších forem dětských koutků s hlídáním, a to až do pozdních nočních hodin. Takové služby nabízí například Xanadu Resort, Max Royal Belek Golf Resort či Gloria Verde Resort v Beleku nebo NG Phaselis Bay a Max Royal Kemer Resort v Kemeru.

Kemer, Maxx Royal
Autor: archiv

Nemusíte se ani bát, jak vaše děti zvládnou pobyt v restauraci. Koncept all inclusive v Turecku neznamená jen neomezený a nonstop výběr jídel turecké kuchyně a pokrmů ze všech koutů světa. V mnoha hotelech najdete také speciální restaurace pro děti s jídelníčkem, který je přizpůsoben jejich chutím i potřebám.

Treky a adrenalin v horách

Turecko rozhodně není zemí, kam se jezdí hlavně odpočívat do resortu, a nejlépe se o tom přesvědčíte v horách. Jen samotné pohoří Taurus by vystačilo klidně na čtrnáctidenní dovolenou plnou skvělých treků, rozkládá se totiž na téměř 600 kilometrech. Hory pravděpodobně uvidíte i z oken pokoje anebo rovnou při plavání v moři. Pokud se vám zrovna nechce na túru, nechte se alespoň vyvézt lanovkou na horu Tahtali Dagi, jíž se tu říká jednoduše Olympos, ve stejnojmenném národním parku. Najdete ho v letovisku Kemer, jež patří k těm nejhornatějším. Odtud se skáče paragliding a v tomto sportu jde o nejvyšší bod na světě. Turecko si tedy užijí i milovníci adrenalinu a aktivní dovolené.

Autor: Marta Pušová