Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nejvíce bizarní pokuty na dovolené: Zaplatíte za únavu, plný kanystr i zabírání lehátek

  • Dovolená v zahraničí se vám může kvůli neopatrnosti pěkně prodražit
    5. srpna 2023 | 06:00

    I na dovolené byste se měli mít na pozoru před nečekanými pokutami. O to víc, že zákony jiných států se v mnohém značně liší. Věděli jste, že je možné zaplatit peněžitý trest za únavu, převážení mušlí nebo za zabírání místa na lehátku?

  • Pokuty za únavu hrozí v Chorvatsku

    V Chorvatsku vám hrozí, že si za nesprávné chování pořádně připlatíte, a to zejména za volantem. Únava a znavené chování se totiž řidičům v Chorvatsku rozhodně neodpouští. Navíc jsou trestány mnohem přísněji než u nás. Pokud vás policisté přistihnou, jak řídíte ospalí, zaplatíte 3000 až 6000 korun. A kromě toho hrozí i odebrání řidičského oprávnění. Mnohem tučnější pokuta vás čeká také za telefonování při řízení. Místní policisté po vás mohou požadovat v přepočtu až tři tisíce korun, což je přibližně třikrát tolik, než kolik běžně za tenhle hrubý přestupek inkasuje policie v České republice.

    VIDEO: Na co si dávat pozor při cestě do Francie nebo Itálie? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Na co si dát pozor při cestě do francie a Itále • VIDEO: František Kára, Michal Nosek

  • V Řecku zavedli pokuty za lehátka

    Nejen mezi českými, ale i mezi zahraničními turisty se rozmohl velký nešvar zabírání lehátek na pláži a u bazénu, což se očekávaně přestalo zamlouvat některým hotelům. Řečtí hoteliéři se rozhodli neponechat nic náhodě a proti tomuto zlozvyku rázně zakročit. Ostatní hosté kvůli tomu často nemají kam si lehnout, i to přes to, že lehátka bývají i dlouhou dobu prázdná – pouze s ručníkem. A nespokojenost zákazníků je to poslední, co by si pohostinní Řekové, ale také Španělé, Italové či Chorvaté přáli. Právě v Řecku a dalších státech se tak už někteří čeští turisté setkali s pohrůžkou pokuty až ve výši 200 eur (v přepočtu asi 5400 Kč), jestliže by hodlali ve svém chování pokračovat. Vyplatí se tedy si tento rozmar předem raději dobře rozmyslet.

  • V Itálii pozor na benzin i mušle

    Pokud si rádi na dovolené sem tam seberete nějakou mušličku, kterou si plánujete odvézt s sebou do vlasti, mohlo by vás to zejména v Itálii vyjít pěkně draho. Sběr a vývoz horské i mořské neživé přírody, fauny a flory, jako jsou například mušle, písek, oblázky, mořská voda, řasy a podobně, jsou přísně zakázány. Když vás při tom celní kontrola přistihne, můžete za to zaplatit, a to doslova. Stát vás to bude kolem 1549 až 9296 eur, což je v přepočtu na české koruny přibližně 37 254 Kč až 223 573 Kč. A to už je skutečně znatelná částka. Nevyplácí se ani převážet do Itálie pohonné hmoty, konkrétně benzin, v kanystru. Dovoz benzinu je přísně zakázán, při porušení pravidla hrozí mimořádně tvrdé postihy. Tolerováno je pouhých 10 litrů paliva v homologovaném kanystru.

  • V Tunisku pozor na místní měnu

    Na pozoru se mějte v Tunisku, kde panují striktní pravidla ohledně převozu místní měny. Tuniské dináry si proto rozhodně nevyměňujte nikdy předem. Do země je nesmíte přivážet a ani je z ní nesmíte odvážet – bez ohledu na výši částky. Vyplácí se tak fungovat jenom s tím, co si vyměníte na místě pro aktuální potřeby, a co neutratíte, nechat například personálu hotelu jako diškreci. Proto se vám vyplatí, když si peníze s sebou nakombinujete a přivezete si s sebou také eura nebo dolary, ve kterých se vyplatí smlouvat.

Autor: Tereza Brožová
Klíčová slova:  cestování, zahraničí, pokuty, přestupky
Diskuse ke článku
.