Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Valentýn se blíží: Kolik růží dát, co upéct a další věci, které určitě nevíte

5. února 2024 | 08:17

Za pár dnů, 14. února, nás čeká sv. Valentýn, svátek všech zamilovaných. Pokud patříte mezi jeho příznivce, budou se vám hodit následující tipy. A pokud ne, nezbývá než si počkat na první máj. Češi mají totiž to štěstí, že svátek lásky slaví hned dvakrát!

1. Kdo byl svatý Valentýn aneb proč se vlastně slaví?
2. Kdo dává dárky na Valentýna?
3. Co uvařit nebo upéct na Valentýna?
4. Kolik růží se dává k Valentýnovi?
5. Jaké další květiny symbolizují lásku?

Který den je Valentýn?

V roce 2024 vychází svátek sv. Valentýna na středu, což je pro ty, kteří musí brzy ráno vstávat do práce, trochu nepraktické. V dalších letech si to vynahradíme. V roce 2025 oslavíme čtrnáctý únor v pátek a v roce 2026 v sobotu. 

Kdo komu dává dárek?

Jak kde. Zatímco v Evropě a Americe je tradicí, že se páry obdarovávají navzájem, například v Japonsku 14. února dostávají dárky muži. A aby to bylo spravedlivé, o měsíc později 14. března je Bílý den, kdy se dárků od svých protějšků dočkají dámy. Platí tu nepsané pravidlo, že muž by měl zaplatit třikrát tolik, než byla hodnota dárku od ženy.  Na svatého Valentýna se ovšem neobdarovávají jen páry. Dárky si mezi sebou dávají i další členové rodiny, přátelé nebo děti.

Náš tip: Populární je i tradice dárků vyráběných, tipy najdete ve článku níže.

Kolik růží má mít valentýnská kytice?

Přesná pravidla pro množství růží a dalších květin neexistují. Podle tradice má ale sudý počet květů smuteční kytice, a hlavně starší generace si tak dávají pozor, aby darující darovali puget s lichým počtem. Zrovna na svátek Valentýna se ale na tuto pověru nemusíte ohlížet, protože podle další zvyklosti muži darují tolik růží, kolik let nebo měsíců jsou s partnerkou spolu, případně kolik společných let plánují – to se ale logicky může prodražit. Počet růží ale může symbolizovat i nějaké jiné číslo, které je pro pár důležité nebo mu něco připomíná. Třeba datum seznámení, prvního sexu apod.

Jaké další květiny se dávají z lásky?

Nejhlubší cit představují podle květomluvy ještě červené tulipány, karafiáty nebo chryzantémy, ale také orchideje, kopretiny, bledule, gerbery, a dokonce i břečťan, který symbolizuje, že vás nic nerozdělí.

Valentýnské recepty: Co uvařit nebo upéct?

Nejlépe to, co má vaše drahá polovička nejraději. Kdo chce něco originálního, může připravit mušle nebo ústřice, kterým se přisuzují afrodiziakální schopnosti. Jestli se ale něco k Valentýnovi hodí, je to čokoláda, nejlépe s jahodami. Nebo chcete překvapit dortem ve tvaru srdce? Dokonalou inspiraci na stylové valentýnské dezerty najdete ZDE.

Náš tip: Co takhle připravit si společně vaflová srdíčka a vychutnat si je ráno v posteli? Tady je postup podle webu Recepty.cz.

Budeme potřebovat:
400 g hladké mouky
300 g másla
130 g moučkového cukru
100 g ořechů
1 vejce
1 balíček vanilkového cukru
půl lžičky prášku do pečiva

Na polevu: 100 g ztuženého tuku a 100 g mléčné čokolády

Postup:
1. Všecho smícháme, dáme na hodinu do lednice.
2. Pak vyválíme, vypichujeme srdíčka, upečeme.
3. Slepíme marmeládou, polijeme čokoládovou polevou a zdobíme půlkou mandle, kterou nejdříve spaříme vroucí vodou. Sloupneme jí slupku.

Kdo byl svatý Valentýn aneb proč se vlastně slaví?

Muži tohoto jména, které si 14. února připomínáme, byli hned dva: biskup Valentýn z Terni a kněz Valentýn z Říma. Oba mají společné to, že žili ve 3. století a že zemřeli jako mučedníci. Více o jejich tragických osudech se dozvíte ve videu.

Video se připravuje ...
Svátek zamilovaných: Kde se vzala tradice svatého Valentýna? • VIDEO: Videohub

Sháníte originální valentýnský dárek? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma a ušetříte!

Autor: taj