Za každou okurkou či jogurtem se ukrývá práce. Na jejich výrobu či pěstování jsou potřeba přírodní i energetické zdroje. Proto byste potravinami neměla plýtvat, a už vůbec by se neměly vyhazovat. Vyzkoušejte několik rad, které vám pomůžou neplýtvat, a ještě ušetřit.
Tip na video: Kolik Češi ušetří za rok?
Nenakupujte hladová
Když jdete nakupovat s prázdným žaludkem, je pak váš košík daleko více plný. Může se vám pak stát, že pořídíte i věci, které vůbec nepotřebujete. Určitě si před nákupem udělejte seznam, co potřebujete. Nenakupujte ani příliš mnoho trvanlivých potravin do zásoby. Již na začátku nákupu byste měla zhruba vědět, kdy a jaké potraviny spotřebujete. Pokud nemáte přehled o tom, co nejčastěji vyhazujete, je dobré po dobu jednoho týdne zapisovat každou potravinu, která se doma nespotřebuje.
Ovoce i zeleninu zužitkujte
Nejsnadnější způsob, jak zpracovat unavené ovoce nebo zeleninu, je pomocí mixéru. Ovoce se skvěle hodí pro přípravu ranního smoothie nebo domácí zmrzliny. „Přezrálé ovoce je navíc sladší, takže už nemusíte smoothie ničím doslazovat,“ radí Alena Paldusová, manažerka výživového programu Zdravá 5. Ze zeleniny se dá vytvořit lahodná krémová polévka nebo pomazánka.
Skladujte jako v obchodech
Aby potraviny vydržely co nejdéle čerstvé, je zásadní správné uskladnění. Často pomůže vzít si inspiraci z toho, jak se skladují v obchodě. „To platí například pro ovoce a zeleninu, které často s dobrým úmyslem, nicméně nesprávně, umisťujeme do ledničky. Příkladem mohou být rajčata nebo banány, pro které je příznivější skladování při pokojové teplotě,“ vysvětluje Markéta Beránková z obchodů Albert. Trvanlivé potraviny byste měly uchovávat v suchu. Všechny potraviny kontrolujte.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.