Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Omán: Nekonečné bílé pláže, rozmanitá příroda a dech beroucí západy slunce

9. června 2022 | 06:00

V Ománu najdete úplně všechno. Jsou tu krásné pláže, hory, pouště a historická města. Navíc zatím není úplně objeven turisty, takže dovolenou si tu určitě užijete.

Rozhodli jsme se s přítelem objevit nějakou novou destinaci. Dostala jsem jasné pokyny: přesný termín od neděle do neděle, žádný přestup, let maximálně 7 hodin a nesmí tam být moc vedro, ale moře ať je teplé alespoň 25 °C. Už jsem začínala propadat panice, ale zachránil mě můj kamarád Michal, vášnivý cestoval (a vede si i super blog Exoguru.cz), který řekl: A co Omán? O této zemi jsem nic moc nevěděla, kromě toho, kde leží a že je to jeden ze dvou sultanátů, které existují. Chvilku jsem hledala na internetu a bylo rozhodnuto. Poletíme do Ománu.

Země s bohatou historií

Lidé zde žili již v době kamenné a řadí se mezi nejstarší lidská osídlení na světě. Hlavním a největším městem je Maskat, který leží na severu země, a najdete tam mnoho památek, jako jsou velkolepý operní dům (Royal Opera House Muscat), sultánův palác Al Alam či mešitu sultána Kábúse. Druhým nejvýznamnějším městem je Salalah na jihu země, které je zároveň hlavním městem guvernorátu Dafár. Mimoto se Omán může pyšnit pěti zápisy do prestižního Seznamu dědictví UNESCO. Těmi jsou pevnost Bahla, archeologická naleziště Batu, al-Chutmu a al-Ajnu, čtyři lokality na kadidlové stezce (ne nadarmo se Ománu přezdívá země kadidla), zavlažovací systémy Afl aj a starověké město Kalhat.

Mešita sultána Kábúse ve městě Salalah
Autor: archiv autorky

Česká stopa

My jsme svou základnu měli poblíž města Salalah. Země se za poslední dva roky stala oblíbenou destinací pro české turisty a velmi často se tam setkáte s tím, že na vás místní lidé mluví česky. Tím je myšleno, že vám řeknou: Ahoj, jak se máš? My se dokonce setkali s prodavačem, který miluje Karla Gotta, ukazoval nám jeho CD a dokonce nám zazpíval jednu jeho písničku!

Bezpečný a přátelský

Omán mě mile překvapil několika věcmi. Místní lidé jsou opravdu vstřícní a přátelští. Je to jedna z nejbezpečnějších a nejtolerantnějších zemí – s úsměvem se na nás dívali, když jsme zamykali auto. Tam je nechávají nejen odemčená, ale klidně i otevřená dokořán. Naprosto unešená jsem byla z místních pláží, v okolí města Salalah je vlastně jen pár resortů, takže vás čekají nekonečné kilometry nádherných písečných pláží, kde můžete být sama.

Kam v okolí vyrazit

Půjčili jsme si auto (cena benzinu se v Ománu pohybuje okolo 13 Kč, takže se to rozhodně vyplatí) a projeli jsme pár míst, která jsme si vytipovali. První zastávkou byl hrad Taqah, který je jedním z nejkrásnějších v Ománu. Dále jsme pokračovali do údolí Wadi Darbat, které je doslova oázou. My jsme zde byli v období sucha, a přesto jsme se procházeli zelenou krajinou. Zajímavostí je, že pobřeží a okolní hory okolo města Salalah jsou společně s malou přilehlou částí sousedního Jemenu jediným místem Arabského poloostrova, kam zasahují jihozápadní monzuny. Proto je v této části země tolik zelených míst, netypických pro tuto pouštní oblast.

V dojezdové vzdálenosti najdete také jeskyni Al Marneef. Ta je ukrytá v ohromné skále s několika vodními gejzíry v okolí, které vystřikují z hlubin podzemí. Krásná podívaná!

Blankytná pláž na jihu u města Salalah
Autor: archiv autorky

Nemohli jsme vynechat ani prohlídku města Salalah. Mešita sultána Kábúse je výrazně menší než ta v hlavním městě, ale neméně krásná. Já osobně jsem se těšila na tradiční trh - Al-Husn Souq. Ze všudypřítomné vůně kadidla, parfémů a pestrobarevných pašmín jsem byla nadšená. Nakupte si zde i suvenýry. Pořídíte je doslova za pár korun, jen pozor, smlouvejte! Já si přivezla krásný šátek, který mě vyšel z původních 10 ománských rijálů na 2 rijály!

Podmínky vstupu do země: Víza jsou pro české turisty zdarma, pokud se nebudete v zemi zdržovat déle než 14 dnů (pak je nutný poplatek). Dále potřebujete pas platný minimálně 6 měsíců po návratu. Před koupí zájezdu si pro jistotu ověřte, jaké jsou povinnosti spojené s covidem (očkování, testy).

Jak platit: Měnou v Ománu je ománský (OMR), který se dělí na 1000 baisa, 1 OMR zhruba 59 Kč. Je to jedna z nejsilnějších měn na světě. Ideální je si peníze přímo na z bankomatu, nebo přivézt dolary či eura, které si vyměníte.

Autor: Martina Miláčková