Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jablečný, vinný, balsamico – jak se vyznat v octech a do kterého jídla je použít?

25. července 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Zatímco tradiční lihový ocet se hodí na nakládání a zavařování, ovocné octy z jablek nebo vinných hroznů jsou dokonalými dochucovadly, které z pokrmů udělají kulinářský skvost. Jak je v kuchyni používat a do kterého jídla se hodí jaký ocet?

Jak vzniká ocet?

Tradiční oblastí pro výrobu octů je u nás Znojmo nebo Bzenec. Tady se vyrábí octy se staletou tradicí, které používaly už naše babičky. Nejznámější je rozhodně klasický lihový ocet, který se používá na zavařování nebo třeba nakládání okurek. Pozor však při jeho výběru, nekvalitní ocet může nálev zkazit.

Autor: Burg Ocet s.r.o.

Jedním z předních výrobců je Bzenecký ocet, který podle tradičních receptur vyrábí přirozeně kvašené octy bez syntetických přísad. Jeho chuť je i díky karamelu a estragonu nezaměnitelná a s okurkovým nálevem umí udělat opravdové divy.

Kromě klasického octa se však v Bzenci vyrábí také octy ovocné. Vznikají kvašením ovoce a jejich chuť je jemnější než u octa klasického. Nesou si s sebou také aroma plodů, ze kterých vznikly. Chuť jablečného nebo vinného octa je proto nezaměnitelná.

Jablečný ocet – do marinád a k sýrům

Vzniká kvašením jablek, má výraznější vůni i ostřejší chuť a skvěle se hodí do marinád. Povídá se, že jablečný ocet může mít blahodárný vliv na naše zdraví – především pro čištění a osvěžení organismu, pro zlepšení metabolismu. I tady však platí – všeho s mírou.

Autor: Burg Ocet s.r.o.

Jablečný ocet nejlépe dochutí vaše omáčky, dresinky, vyladí marinádu pro grilování. Hodí se však i na saláty. Jednoduchou a svěží salátovou zálivku získáte smícháním jablečného octa s vodou, kvalitním olivovým olejem, pepřem, solí a bylinkami nebo česnekem. Jednoduché a efektivní.

Vinný ocet – k rybám, do čatní i na saláty

Ocet z bílých nebo červených hroznů má specifickou vůni a chuť, která se nejlépe uplatní v kombinaci se zeleninou nebo rybami. Vinné octy jsou také důležitou součástí čatní, marinád a dipů. Neobejde se bez nich ani tradiční salátová zálivka vinaigrette, do které kromě vinného octa patří také kvalitní olej, sůl a čerstvý pepř. Nezřídka se přidává také dijonská hořčice. Červený ocet je často součástí domácích majonéz nebo dresinků.

Autor: Burg Ocet s.r.o.

Náš tip: Zajímá vás, jak dochucují šéfkuchaři? Pusťte si videorecepty Davida Valíčka na bzeneckyocet.cz. Kromě tipů, jak vybrat správný druh octu přidá i několik rad profesionála pro vaše domácí vaření.

Balsamico – k hlavním jídlům, grilování i dezertům

Speciální kategorií jsou octy typu balsamico. Vyrábí se zahušťováním vinného moštu a zrají mnohem delší dobu než klasické octy, navíc v dubových sudech. Při výběru dobrého balsamico octa si dejte pozor na to, aby na obalu bylo uvedeno logo chráněného označení původu. Ty pravé octy totiž pochází pouze z italské oblasti Modena, kde se vyrábí už od 17. století.

Ocet Balsamico skvěle chutná v kombinaci se sýry, proto se nebojte přidat ho k salátům, které podáváte k sýrovým prkénkům. Svou jemnější kořenitou chutí je skvělým parťákem pro dochucování grilovaného masa, salátů s ovocem nebo dezertů.

Jeho speciální variantou, kterou v obchodech najdete pod označením Balsamico Crema, je hustá krémová poleva, která se bude skvěle hodit k dozdobení hotových jídel nebo namísto dipu k dobrým sýrům. Její sladkokyselá chuť je dána kombinací Balsamico octa a hroznového moštu, nebojte se ji kápnout na čerstvé jahody nebo na vanilkovou zmrzlinu. Sladkým jídlům dokáže dodat úplně novou dimenzi chutí, budete překvapeni.

Autor: Burg Ocet s.r.o.

Bylinkový ocet – speciál namíchaný do salátů

Specialitou na saláty je ocet s chutí bylinek. Zatímco ostatní octy vznikají fermentací, bylinkový ocet je kombinací vyvážených chutí vybraných bylinek, lihového a vinného octa.

Jeho chuť je vyladěná pro letní saláty a zálivky, obzvláště se hodí při plné plotně a nedostatku času. Můžete pár kapkami zastříknout nakrájenou zeleninu, výtečnou zálivku získáte přidáním olivového oleje a cukru. Slušet bude také marinádám na gril.

Náš tip: Hledáte inspiraci na letní saláty, grilování nebo zavařování zeleniny? Na blogu milujemeocet.cz najdete stovky receptů, rad a tipů na dochucování octy.