Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajemství nejstarších lidí planety odhaleno! Víme, co dělat, když chcete být na světě co nejdéle

13. června 2022 | 06:00

Mají (měly) vždycky tuhý kořínek. S jasnou hlavou oslavily devadesátku, mnohé i více než 100 let. Každá rekordmanka má svůj jedinečný recept na dlouhověkost.  

Žádný zázračný lék, žádný sport, ani speciální jídlo. Jen a pouze laskavé a tolerantní srdce je tím, co maximálně prodlouží život. V tomto duchu se kdysi vyjádřil Metuzalém, který se podle Bible dožil 969 let. O podobné cifře asi žádná z nás, obyčejných pozemšťanek, nesní, ale každý rok navíc si jistě rády připočítáme.

Nedejte se

Posledních sedm let prožila herečka Zita Kabátová, velká hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let 20. století sice v nemocnici, ale ani tam nepřišla o vzácný dar vidět vše v tom lepším světle. Stále se na něco těšila, naposledy na to, jak si vychutná dort zdobený stovkou svíček, což se jí bohužel už nevyplnilo. Svůj život ale považovala Zita Kabátová za šťastný. „Důležité je nenechat sebou nikým manipulovat, zkrátka se nedat,“ říkávala na sklonku života. Tipy a triky, díky nimž se dožila vysokého věku, shrnula do knížky Můj recept na dlouhověkost

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná