Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nedejte na pověry: 5 věcí, které jste nevěděli o pátku třináctého

11. května 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

V pátek 13. ožívají pověry. Vstáváme pravou nohou, dáváme si pozor na černé kočky, žebříky nebo střepy. S tímto magickým dnem se zkrátka pojí celá řada rituálů. Někteří ho považují za nešťastný, hráči a sázkaři ale přesně naopak. I ti, kteří běžně nesázejí, si chodí setřít los nebo si vsadit. Pátek 13. by se dal vyhlásit svátkem všech sázkařů.

Kdoví, kde se pověra vzala

Původ pověr spojených s pátkem třináctého je nejasný. Někteří historici věří, že je poměrně mladá a datují její vznik kolem konce 19. století. První zdokumentovaná zmínka se nachází v biografii italského skladatele Gioacchina Rossiniho, který zemřel v pátek 13. listopadu 1868.

Existuje ale i jiný názor, který spojuje pověru s biblickými událostmi. Poslední večeře Páně se totiž zúčastnilo 13 osob a třináctý byl právě Jidáš. Ježíš pak byl ukřižován podle převažujících názorů právě v pátek.

Třináctky se štítí letadla

Strachu z čísla 13 a případným nepříjemnostem spojeným s jakoukoliv negativní situací se snaží předejít i tam, kde byste to nečekali: v mnoha letadlech v číslování přeskakují řadu č. 13, na letišti často chybí i „gate 13“. Výškové budovy vynechávají třináctku v číslování pater, nemocnice a hotely zase nemají pokoje číslo 13.  

13. pátek je sázkařů svátek

Dalo by se čekat, že strach a respekt z tohoto data bude držet na uzdě například sázkaře. Opak je pravdou, sázkaři si z pátku 13. udělali doslova svátek. Počet prodaných tiketů je pravidelně třikrát vyšší než v jiné dny. Navíc, dle statistik Sazky, je velice populární i samotné číslo 13, které za své oblíbené označuje až pětina sázkařů. Zkusit, jestli se na vás štěstí usměje, můžete i online.

Pátek 17. není omyl

Pokud si myslíte, že pátek 13. je 12nešťastným dnem na celém světě, není tomu tak. Například v Itálii je číslo 13. považováno za šťastné a smolným dnem je pátek 17. Ve španělsky mluvících zemích, v části Jižní Ameriky a v Řecku zase spojují pověry a strach z neštěstí s úterkem 13.

Statistika nesouhlasí

Navzdory hluboce zakořeněným pověrám, statistiky dopravních nehod, úmrtí, úrazů a přírodních katastrof nevykazují v pátek třináctého žádné zvláštní výkyvy. Ze statistického pohledu se jedná o den, jako každý jiný. Případné vychýlení z běžných statistik pak má často příčinu právě v nervozitě, kterou toto datum budí. Dalo by se to dle odborníků přirovnat k placebo efektu, ale v negativním smyslu.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.