Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chat: Jak má vypadat strava koček a psů? Ptali jste se veterináře Leoše Železného

9. května 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Máte doma chlupatého mazlíčka, pro kterého chcete jen to nejlepší? Alfou a omegou je pestrá a vyvážená strava. Co je jejím základem, co do jídelníčků koček a psů přidat a čeho se vyvarovat? Na vše, co vás zajímalo, odpovídal v online chatu veterinář Leoš Železný. 

online chat
Dobrý den, máme fenu z útulku s tím, že je alergická a potřebuje silné léky. Ty jsme na doporučení veterináře postupně odbourali (stejně se škrábala, jen byla velmi utlumená). Má speciální krmivo, pelíšek, přehozy i ručníky jí peru v pracím gelu určeném pro alergiky, speciální šampony jí nepomáhají. Škrabání a okusování se zlepšilo, ale zvýšeně se škrábe a okusuje pořád, hlavně nohy. Někdy to je lepší, někdy to je horší. Můžeme jí ještě nějak pomoci? Děkuji(Tereza)
Foto
Dobrý den! V tomto případě bude potřeba udělat důkladné dermatologické vyšetření. Bez toho se nepohnete dál a bylo by to pouze zkoušení - pokus/omyl. Obraťte se na svého ošetřujícího lékaře nebo se s ním domluvte, ať Vám doporučí nějaké specializované dermatologické pracoviště.
dobry den, nase stene miluje jablka - je v poradku mu je davat? Na internetu jsem cetla ze muze kazit zuby, diky Hana(Hana Fajfkova)
Foto
Dobrý den! Je to spíš zlozvyk. Z hlediska výživy je nepotřebuje. Takže to chce kvalitní krmnou dávku, zamezit mu přístup k jablkům a pokud je tedy miluje, tak toho využít a dávat mu je jako drobný pamlsek při výcviku základní poslušnosti.
Dobrý den, doma máme jednu kočku a pejska. Jako první jsme si pořídili kočku Kačku a po dvou letech jsme si koupili psa Vojtíška. Oba spolu stále bojují. Pejsek by si s kočičkou chtěl hrát, ale ona nechce, utíká před ním nebo na něj prská. Co můžeme dělat, aby se vzájemně respektovali?(Jindřiška Blažková)
Foto
Dobrý den! Tady je každá rada drahá. Chtělo by to posouzení na místě, aby bylo vidět, jak se k sobě chovají a v jakých situacích nastupuje agrese. Pejsek bude asi v pohodě, ale kočka nese těžce to, že přišla o svoji dominanci a musela předat část svého teritoria. Kočka by měla mít dostatek svého prostoru, kam by mohla odejít a kde by na ni pejsek nemohl. Musí mít prostě svoje soukromí a také od Vás musí cítit podporu. Ale je to celkem složitý problém, který se přes internet nedá vyřešit.
Dobrý den, můj pejsek Hugo nosí neustále klíšťata domů. Už jsem zkusil řadu možností, ale nic nepomáhá… Doporučíte mi něco, prosím? (Ludvík Kohout)
Foto
Dobrý den! V podstatě máte tři možnosti - antirepelentní obojky, pipety nebo postřiky. Nic z toho Vám ale nezaručí 100% účinnost. A pokud bydlíte někde v oblasti, kde je velký výskyt klíšťat, tak občas na pejskovi prostě nějaké najdete. Ale jinak ty preparáty mají velkou účinnost, takže většiny klíšťat se zbavíte. Dobrá je také kombinace obojek/pipeta a k tomu postřik veterinárním repelentem, než jdete na procházku.
Dobrý den, naše kočička Beruška je líná. Mohl byste nám dát radu, jak ji můžeme rozběhat? (Jarmilka Malá)
Foto
Dobrý den! Nepíšete, jak je stará a jestli její snížená pohyblivost nesouvisí tedy s věkem nebo s celkovým zdravotním stavem. Takže nejlepší by bylo kočku nechat vyšetřit u veterináře a pak se s ním domluvit na doporučení podle aktuálního zdravotního stavu. Zkuste jí taky koupit nějaké kočičí hračky a víc si s ní aktivně hrát. Různým třepetalkám kočky většinou neodolají...
Hezký den, za týden si domů přivezeme nového člena rodiny – kocoura Matýska – chtěli bychom se zeptat, jaká strava je nejvhodnější? (Tomáš Černý)
Foto
Dobrý den! Obecně platí, že kočky preferují, když 70% potravy přichází z vlhkého krmiva (kapsičky/konzervy) a 30% z granulí. Vyberte mu nějaké kvalitní granule, za kterými stojí nějaké výzkumné veterinární centrum. Vždy je vhodné dodržovat stejnou značku pro konzervy i granule. Ke granulím by měl mít přístup celých 24 hodin. Denní dávku kapsiček u koťátka rozdělit na 4-5 porcí. Raději menší, aby nenechával zbytky. Případné nedojedené krmivo po 10 minutách odstranit. K tomu čistou vodu, zejména v teplých dnech často vyměňovat za čerstvou. Taky se hodí pro něj doma mít několik hraček a určitě nezapomenout na škrabadlo a kočičí toaletu.
Dobrý den, před třemi týdny jsme si přivezli štěně do bytu. Štěně kouše a ničí, vše, na co narazí. Nevíme, co s ním. Poradíte nám?(Hanka Bílá)
Foto
Dobrý den! Je to normální projev, kdy štěně objevuje okolní svět. je potřeba mu ale přesně určit mantinely. měl by mít svoje hračky, svoje kousadla a přetahovadla, se kterými si s ním budete hrát. taky je potřeba začít s výcvikem základní poslušnosti. Psi nás berou, jako svoji smečku. Musíme jim ukázat, že tím alfa samcem ve smečce jsme my. Jinak tuto roli pudově převezmou oni a pak je to s výchovou složitější...
Dobry den, mame 11 letou fenku po tezke gastritide (listopad 2021). Ma sve ritualy, napr kazde rano cistici kosticku Dentastix. Co byste nam, prosim, poradil - jak ji obohatit jidelnicek varenou stravou? Zivime ji prevazne granulemi. + mate tip na udrzeni pohyboveho aparatu vyzivou? Dekuji.(Ka Chy)
Foto
Dobrý den! Dentastix na zdravé zuby a dutinu ústní je dobrý rituál. To Vám vřele doporučuji zachovat. Pokud dostává kvalitní granule, tak není potřeba jí v tom něco měnit. Člověk v dobré víře chce pejskovi přilepšit, ale většinou tím nadělá víc škody než užitku. Rozhodíte tím vyváženou stravu a po těžké gastritidě, by to mohlo být kontraproduktivní. Pro citlivé zažívání bych doporučil pravidelně podávat probiotika. Hlavně nějaký preparát, který obsahuje probiotika a prebiotika. Co se týká pohybového preparátu, tak by se hodil nějaký potravní doplněk zaměřený právě na klouby s obsahem perny, MSM, DMG a dalších látek, které podporují zdraví chrupavek, pohyblivost kloubů a snižují případné záněty a otoky kloubů.
Dobrý den, pane doktore, moje fenka (australský ovčák) byla vždy dost přátelská a měla ráda nejrůznější dobroty. Poslední dobou si ale začínám všímat, že nedojídá a začíná být odtažitá (uhýbá třeba pohlazení na hlavě). Zkoušeli jsme zatím přejít na mokrou stravu. Možná jen straším, ale naše Amy je pro mě jako vlastní. Co myslíte? Děkuji, V. Kotlasová(Vendula Kotlasová)
Foto
Dobrý den! Pokud se vyskytne nějaká změna v chování psa, vždy je potřeba se mít na pozoru. Mohou se za tím skrývat některé zdravotní problémy nebo to může být reakce na nějaké změny v rodině či denním rytmu, na který byl pes zvyklý. Tyto konkrétní věci je ale potřeba konzultovat s ošetřujícím veterinárním lékařem, který psa vyšetří a vše na místě celkově posoudí.
Dobrý den, pořídili jsme si štěňátko jménem Ťapina. Můžete nám poradit, jaký režim máme nastavit, aby ze štěňátka vyrostl spokojený a zdravý pes? (Radek Novotný)
Foto
Dobrý den! Základem je krmný režim. To znamená, že pes by měl dostávat krmivo pravidelně ve stejný čas a na stejném místě. Nejprve 4-5x denně, postupně se počet porcí snižuje a v dospělosti by se měla krmit jedna třetina doporučené dávky ráno a dvě třetiny večer. Další důležitou věcí je poslušnost. Nemusí to být hned úplný kynologický dril, se kterým člověk uspěje na soutěžích, ale každý pes by měl být ovladatelný, aby zvládal přivolání a základní cviky, jako je sedni, lehni, zůstaň a velmi důležité je FUJ! Pokud se základním výcvikem nemáte zkušenosti, tak bych doporučoval navštívit nějaké kynologické cvičiště, kde Vám se vším poradí. A tuto základní ovladatelnost se většina psů naučí velmi rychle.
Dobrý den, máme doma tříletého pejska Alfréda. Pořídili jsme si ho těsně před covidem a během něj jsme s ním byli doma. Teď když se vše vrací do normálu, musíme chodit do práce, a nemůžeme s pejskem trávit tolik času co předtím. Co máme dělat, aby pejsek zůstal v klidu doma sám? (Klára Procházková)
Foto
Dobrý den! Pes sice potřebuje hodně času, ale není to neřešitelné. Hlavně se potřebuje hodně vyběhat, aby pak doma nevymýšlel lumpárny. Ráno potřebuje ne jenom se vyjít ven vyčůrat, ale alespoň půl hodinky se vyběhat. Pak klidně vydrží doma sám, než se vrátíte z práce, a pak zase pořádně vyběhat. V případě dlouhé pracovní doby je dobré se s někým domluvit, kdo by ho mohl odpoledne aspoň na chvíli vzít ven. Je jasné, že psovi víc vyhovovalo, když byl s Vámi častěji doma nebo venku. Ale musí si zvyknout na nový režim. Na přechodné období se dají použít preparáty na přírodní bázi (např. s obsahem kolostra), které pejska přes den trochu zklidní a lépe na Vás vydrží odpoledne čekat. nicméně vždy je nejlepší čas, který s Vámi stráví venku.
Hezký den, máme doma ročního pejska, který má špatné zuby. Bojíme se, že mu vypadnou. Poradil byste nám, co máme dělat, když si pejsek nechce nechat sáhnout na tlamičku?(Alena Nová)
Foto
Dobrý den! V tomto případě bude nejlepší se zastavit u Vašeho ošetřujícího veterinárního lékaře, který pejska prohlédne, případně v narkóze provede potřebné ošetření. Je také možno se přímo obrátit na některého člena České společnosti veterinárních stomatologů.
Dobrý den, pořídila jsem si kočičku asi před měsícem. Nemůžu si vybrat mezi průmyslově zpracovaným krmivem a barfováním. Mohl byste mi poradit?(Blanka Zahradníčková)
Foto
Dobrý den! Můj názor na barfování jsem popisoval v některém předchozím dotazu. Prosím, podívejte se tam. Proto jenom shrnu - je velmi obtížné při barfování zajistit recepturu, která svým složením, zejména mikroživin a esenciálních živi, odpovídá současný poznatkům ve výživě koček. Proto já doporučuji kvalitní průmyslově připravovanou stravu od některé firmy, za kterou stojí nějaké významné výzkumné veterinární centrum. Nicméně respektuji, že finální rozhodnutí je však vždy na majiteli.
Dobrý den, pane doktore, mám štěně 10 měsíců plemene australský honácký pes. Krmím Acana HERITAGE Puppy & Junior a přidávám pouze kysané mléčné výrobky. Nepřidávám žádné další vitamíny ani podpůrné přípravky. Krmím 2x denně dle doporučených dávek. Je tato strava pro štěně dostačující pro vývoj? Děkuji PM (Pavla Malá )
Foto
Dobrý den! Ano, základ je v pořádku. Pouze, pokud by se vám zdálo, že má nějaké zdravotní problémy, jako je déletrvající průjem, zhoršující se kvalita srsti nebo snížená aktivita, tak by bylo potřeba to nějak řešit s ošetřujícím veterinárním lékařem. Ale pokud je vše v pořádku, tak není potřeba nic měnit.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je pravda, že některé lidské jídlo může pejskovi ublížit, slyšel jsem například o bramborách nebo čokoládě. Díky za info MP(Marek Prchlík)
Foto
Dobrý den! Ano, jsou potraviny či pochutiny, které obsahují látky, které jsou pro psy toxické. Jedná se např. o čokoládu, česnek, cibuli, hrozny, rozinky či makadamové ořechy. Pochopitelně to neznamená, že po jedné rozince hned u psa vznikne otrava, ale ve větších množstvích by to mohl být závažný zdravotní problém. Málo se asi také ví, že některé léky mohou být pro psa toxické. Jedná se zejména o u lidí běžně používaný acylpyrin.
Dobry den, Doporucujete/nedoporucujete psum a kockam davat doma varene jidlo?(Katerina)
Foto
Dobrý den! Vím, že pro i proti existuje řada argumentů. Nicméně pro mě zásadní je celková vyváženost denní krmné dávky a obsah složek o kterých víme, že jsou v potravě potřebné. Není složité je nakrmit z hlediska objemu, ale problém je obsah jednotlivých složek. A tak, jak se posunuly znalosti o výživě lidí, tak se posunuly i znalosti ve výživě zvířat. Existuje i řada nových látek, které jsou ve fungování organismu důležité, o kterých jsme dříve nic nevěděli. Příkladem může být třeba DMG (dimethylglycin), což je látka, která je mediátorem enzymatických procesů. Když ji do krmiva přidáme, tak organismus lépe zvládá infekce, rychleji "proběhne" zánět a pod. Celkově to tedy prospívá zdraví celého organismu. Dalšími takovými látkami je např. SAMe nebo MSM. To jsou prostě věci, které při domácí stavě nejsme schopní zajistit. Ale nejsem proti, pokud psovi dáte kousek uvařeného masa nebo kosti (ne drůbeží) na hraní. Pokud je to jenom jako pamlsek a nepřesáhne to 10% denní krmné dávky, tak proč ne. Ale základ by měla tvořit kvalitní kompletní průmyslově připravovaná strava od značky, která má za sebou nějaké významné výzkumné veterinární centrum. Takže pokud to mám shrnout, já domácí vaření z výše uvedených důvodů nedoporučuji.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak má vypadat správný jídelníček ridgebacka (fenka), věk 5 let. Přijde mi, že trochu tloustne. Děkuji. Krásný den. Marta(Marta M.)
Foto
Dobrý den! Příjem a výdej. To je základ udržování správné hmotnosti. Ridgeback potřebuje poměrně hodně pohybu. V 5-ti letech už ale začínají trochu "pohodlnět", a to se může podepsat na celkové hmotnosti. Nejdříve je tedy potřeba se snažit trochu zvýšit její aktivitu. Pokud to nepomůže, tak se můžete podívat na její aktuální denní krmnou dávku. Někdy ji stačí trochu snížit. Tady je ale potřeba si uvědomit, že snížením denní krmné dávky nesnížíme jenom přísun energie, ale snížíme i přísun vitamínů či dalších látek ve vyvážené receptuře. Proto jsou pak někdy potřeba speciální nízkokalorické diety, které mají nižší obsah energie, obsahují většinou více vlákniny, takže pes nemá pocit hladu, ale všechny ostatní živiny jsou ve správných hladinách a některé i navýšené. Proto by asi bylo nejlepší konzultovat její aktuální zdravotní stav s ošetřujícím veterinárním lékařem.
Dobrý den, od chovatele jsem dostal doporučené krmivo, které nasadil štěněti a řekl nám, že v něm máme pokračovat. Chtěl jsem se zeptat, kdy je vhodné přejít na jiné krmivo? děkuji Kamil(Kamil)
Foto
Dobrý den! Přechod od chovatele do nového prostředí může být občas pro stěně stres. Proto je vhodné pokračovat v krmivu, na které je zvyklé, protože přechod na jiné krmivo by mohl pro některé štěně být další stres. Pokud usoudíte, že se u Vás již aklimatizovalo, tak můžete začít přecházet na jinou značku. Tato aklimatizace je celkem individuální a může trvat 2-4 týdny. Vždy je lepší pozvolný přechod. Do stávajícího krmiva přidejte 10% nového. Postupně toto množství zvyšujte a snižujte staré krmivo. Tento přechod by měl trvat 7-10 dní.
Dobry den, rada bych se zeptala, mame 2 venkovni kocicky, ktere si jsou schopne samy neco i ulovit (rejska, ptacka). Kolik by meli mit od nas jeste jidla? Jsou ve veku 1,5 roku. A doporucujete kapsicky nebo granule, popr. syrovou stravu? Dekuji za radu.(Martina Davidová)
Foto
Dobrý den! V případě, že kočky chodí ven a samy si loví, tak se nikdy nedá přesně stanovit, kolik krmiva bychom jim k tomu měli ještě přidávat. Takže na náš podíl na jejich výživě je potřeba se koukat jenom jako na doplněk. Většinou stačí, když jim necháme nějaké granule nebo občas nějakou konzervu. I ony to berou, jako doplněk. Přijdou se k nám pomazlit, trochu si zobnout a pak si zase jdou svoji celkovou denní krmnou dávku doplit někam ven. A dělají to dobře. V tomto ohledu jsou velmi šikovné.
Četl jsem, že (v rozporu s tradicí) by psi neměli jíst kosti. Je tomu skutečně tak? Platí to pro všechna plemena?(Viktor)
Foto
Dobrý den! To je potřeba trochu upřesnit. Hovězí nebo vepřové kosti nevadí. I když také jsem viděl zaklíněný kousek vepřového žebra na horním patře mezi stoličkami. Ale to není životu nebezpečné a dá se to vyřešit. Pokud jsou uvařené, tak mohou sloužit pro zábavu a částečně také k čištění zubů. Problém je ale s drůbežími kostmi. Schválně si zkuste po obědě zlomit stehenní kost od kuřete. Uvidíte, že její konce budou velmi ostré. A to je ten důvod. Tyto ostré konce mohou způsobit až perforaci střeva, což je velmi závažný a život ohrožující problém. Z toho důvodu se doporučuje drůbeží kosti psům nedávat. Jistě se najde řada lidí, kteří řeknou, že jejich pes je žere celý život a nic se nestalo. Ano, ono se 100x nic nestane. Až jednou... A to nikdo nechce.
Jak často by mělo žrát šestiměsíční kotě? (Laďka )
Foto
Dobrý den! Hlavně by kotě mělo přijímat krmiva s označením JUNIOR. To jsou receptury, které jsou určené pro rostoucí organismus. V období, kdy dochází k ukončení růstu a k uzavření růstových plotének v kostech se pak přechází na receptury s označením ADULT. K tomu dochází kolek 1 roku stáří. Doporučenou denní krmnou dávku najdete vždy na obalech krmiv. Tu je potřeba u koťat rozdělit na několik částí. U jednotlivých značek se doporučení může trochu lišit, ale obecně je potřeba v 6-ti měsících rozdělit doporučenou denní krmnou dávku na 3-4 porce.
Dobrý den, aktuálně pro našeho psa (ohař, 2 roky, fena) kupujeme za studena lisované granule, které mu vyhovují. Přemýšlíme nad změnou na barf, který kolem nás kupuje čím dál více lidí, a to hlavně pro lovecké psy... Pokud barf doporučujete / nedoporučujete, prosím z jakého důvodu? Děkuji.(Marian)
Foto
Dobrý den! Pokud máte kvalitní krmivo, které Vašemu psovi vyhovuje, tak není potřeba nic měnit a podléhat módním trendům. Je to věc každého majitele, čím bude krmit svého pejska. A chápu, že jsou zastánci i odpůrci různých způsobů krmení. Když se podíváte na sociální sítě, tak je to nekonečná debata.... Já osobně se zabývám výživou psů přes 25 let. A vzhledem k tomu, co o tom za tu dobu vím, bych si netroufl vzít kousek masa, nějakou vlákninu, přidat vitamíny či minerální látky a tvrdit o takové receptuře, že obsahuje všechny potřebné živiny, a to navíc ve správném množství a poměrech. To by člověk musel dělat laboratorní rozbor všech vstupních surovin. To ale není reálné. Nejde jenom o to, že použijete kilogram masa. Jde o to, jaké složky to maso obsahuje a maso koupené dnes bude mít v miligramových hodnotách některých složek rozhodně jiné složení, než maso koupené za týden. Zelenina má jiné složení, podle toho na jaké půdě vyrostla a jak byla hnojená. A ta by se dalo pokračovat. Tak, jako je WHO pro lidi, tak existují mezinárodní organizace, které se zabývají výživou psů, jako je NRC, AAFCO nebo FEDIAF. Ty uvádějí rozmezí jednotlivých živin, které jsou potřebné pro zdravý život psů. Tato doporučení pocházejí z několika výzkumných veterinárních center, která se zabývají výživou psů a zohledňují poslední poznatky z výživy psů. Jejich doporučení pak lépe či hůře zapracovávají jednotlivé firmy do svých receptur. Osobně bych tedy preferoval kvalitní průmyslově připravovanou stravu. Ale jak jsem psal výše - vše je na majiteli a je to jeho zodpovědnost, co dá svému psovi do misky.
Dobrý den, máme 2 roky starého pejska, který byl jako štěně nalezený ve špatném stavu (škrkavky apod.). Poté prodělal dvakrát zánět tlustého střeva a trpí na řídkou stolici a celkově má hodně citlivé zažívání. Jsou nějaké doplňky, které byste nám doporučil, co by pejskovi mohly pomoct? Zkoušeli jsme pivovarské kvasnice, ale to mu moc nechutnalo. Děkuji(Lenka)
Foto
Dobrý den! Předpokládám, že jste dělali základní vyšetření trusu, aby se vyloučily případné parazitární nebo bakteriální infekce. V případě citlivého zažívání je někdy složité přesně najít, na co pejsek reaguje. Proto je vhodné preventivně přejít na krmiva grain free, která neobsahují obiloviny, které občas mohou mít vliv na zažívání. Navíc je dobré rozdělit denní krmnou dávku na více porcí a dodržovat pravidelný režim podávání krmiva. Důležité je také, aby se vyloučily veškeré pamlsky, a aby to dodržovala celá rodina... Dále bych Vám doporučil pravidelné používání probiotic. Nejlépe nějaký přípravek, který obsahuje i prebiotika.
Staci krmit mopsa jen granulemi nebo je potreba dokrmovat?(Stanislav Tábor)
Foto
Dobrý den! Pokud používáte kvalitní granule, tak v nich jsou všechny potřebné živiny, které pes potřebuje pro svůj zdravý a aktivní život. K tomu je potřeba jenom dodat nezávadnou pitnou vodu, naočkovat a odčervit. Dále by bylo vhodné zvážit, pokud psovi nečistíte zuby zubním kartáčkem, používání speciálních dentálních tyčinek na podporu zdraví dutiny ústní. Pamlsky by měly tvořit max. 10-15% celkové denní krmné dávky a měly by se používat jako odměna při výcviku nebo za správné přivolání a pod.
Dobrý den, se psem jsme přešli na barf, je to asi rok. Náš pes obecně moc nežere (když nechce, tak klidně nechá i libové maso...) a naprosto nám odmítá přílohy, žere jen, co je živočišného původu. Je to z hlediska výživy problém? Pravidelně mu dáváme neprané dršťky, ale nevím, jestli to stačí.(Anna)
Foto
Dobrý den! Ano, je to problém. Celková strava je pak velmi nevyvážená. Určitou dobu pes může brát potřebné živiny ze zásob, ale časem i ty dojdou. A nemusí se jednat o hlavní živiny. Většinou to začíná nedostatkem esenciálních živin. Těch organismus denně potřebuje třeba jenom několik miligramů, ale když dojdou, tak to může mít závažné zdravotní problémy. Např. nedostatek aminokyseliny arginin má za následek poruch pohybu, až tetanické křeče. Ale nemusíme chodit tak daleko. Třeba nedostatek kyseliny linolenové se projeví na špatné kvalitě srsti. A tak by se dalo pokračovat dál. I ze zkušeností kolegů vyplývá, že špatně vyvážený barf dlouhodobě vede ke špatné kvalitě srsti, špatnému zabřezávání u fen, chronickým průjmům a snížené aktivitě. Pokud něco z toho u svého pejska pozorujete, tak by bylo vhodné jeho aktuální zdravotní stav konzultovat s ošetřující veterinárním lékařem a případně uvažovat o přechodu na nějaké kvalitní kompletní krmivo.
Dobrý den, existují nějaké správné vitamíny, které by pejsek měl užívat pravidelně? Například na denní bázi? Děkuji za odpověď. (Ondra)
Foto
Dobrý den! Pro hladiny všech živin od proteinů, tuků přes minerální látky až po vitamíny existují určitá doporučení, která se zjišťovala a ověřovala ve výzkumných veterinárních centrech. Proto, pokud krmte kvalitními recepturami, se o jejich výši ani moc nemusíte starat. Vše je obsaženo v základní receptuře ve správných poměrech a ve správném množství. Jejich množství je možné navyšovat např. ve stresových situacích, na podzim, jako podporu imunity a pod. Existují i speciální multivitamíny nebo i multivitamíny speciálně vyladěné pro seniory. S výběre toho správného potravního doplňku Vám rád poradí Váš ošetřující veterinární lékař podle aktuálního zdravotního stavu Vašeho pejska.
Jak psi tráví lepek? má pro ně smysl nejíst obiloviny?(Barbora)
Foto
Dobrý den! Většina psů s tím nemá problém. Najde se ale 10-20% zvířat, která mohou vykazovat příznaky potravní intolerance. Pak je vhodné lepek z potravy vyloučit,. V současné době je na trhu celá řada krmiv bez obilovin, která jsou označována jako grain free. Obiloviny jsou obecně výborným zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení. Pokud je na ně ale pes citlivý, tak je potřeba ji v recepturách nahradit z jiných zdrojů.
Dobrý den, je prosím pravda, že by se kočkám měly dávat buď jen granule nebo pouze kapsičky? Je pro kočky prospěšné syrové maso? Děkuji.(M. Nováková)
Foto
Dobrý den! Není to pravda. Kočky preferují pestrost a jejich přirozený výběr je 70% denní dávky z kapsiček/konzerv a 30% z granulí. Denní dávku kapsiček rozdělit na ráno a večer a ke granulkám by měla mít kočky přístup celých 24 hodin. Syrové maso k životu pak vůbec nepotřebuje. Jenom tím riskujete bakteriální či parazitární infekci nebo zažívací problémy.
Dobrý den, je vhodné aby pes dostával k jídlu jenom granule ? Není dobrá stravu kombinovat s vařenou ? Maso , krky a další možnosti s rýží ? Děkuji(Marianna)
Foto
Dobrý den! Pokud se jedná o kvalitní granule, tak pes dostává vše co potřebuje a navíc ve správném poměru. Že nám to připadá jednotvárné je jenom přenášení našich lidských pohledů na jídlo. Pes to bere úplně jinak. Pokud mu to chutná a je to kvalitní, tak celý život nemusí mít nic jiného. K tomu jenom nezávadnou pitnou vodu, naočkovat a odčervit a máte o pejska postaráno. Přidáváním čehokoliv do kvalitní stravy jenom rozhodíte poměry živin, které byly dlouhodobě stanoveny ve výzkumných centrech. Často tím také rozhodíte celý zažívací trakt a může dojít k průjmům dietetického původu. Pokud chcete psovi granule trochu zpestřit, tak mu na ně občas můžete dát kapsičku nebo konzervu od stejné značky. Ale znám řadu psů, kteří celý život neměli v tlamě nic jiného, než granule a jsou z nich vítězové na mezinárodních výstavách.
Dobrý den, prosím doporučíte mi pamlsky které mohu použít v rámci výcviku na cvičáku? Děkuji (Michaela )
Foto
Dobrý den! Takových pamlsků je celá řada. Já osobně mám rád Schmackos. Jedná se o plátky ze sušeného masa. Dobře se nosí v kapse a stačí malý kousek, třeba jen o velikosti hrášku, aby za něj pes udělal cokoliv :-). Ten jeden plátek Vám tak stačí na celý den na cvičišti. Celkový přísun kalorií je díky tomu minimální a neovlivní tak celkovou denní krmnou dávku.
Dobrý den, fena po kastraci velice přibrala. Můžete mi prosím poradit jaké krmivo mám koupit pro redukci její váhy? Děkuji (Daniela )
Foto
Dobrý den! To je velmi konkrétní dotaz a bylo by potřeby vědět o jaké plemeno se jedná, jak je fenka stará a jaký je její celkový zdravotní stav. Proto je nejlepší zastavit se u Vašeho ošetřujícího veterinárního lékaře. K dispozici je několik speciálních diet, které zajistí zdravé zhubnutí, aniž by fenka pociťovala hlad. Ale to je potřeba vybrat a stanovit individuálně.
Jaký je Váš názor na dentální tyčinky pro psy? (Věra Veselovská)
Foto
Dobrý den! Dutina ústní u psů si zaslouží stejnou péči, jako naše. Hlavně se jedná o malá plemena, kde je malá čelist a v ní je natěsnáno hodně zubů vedle sebe. Ztrácí se tím přirozená samočistící schopnost, jakou má třeba vlk. Když se podíváte do tlamy německého ovčáka, tak vidíte, že ty zuby jsou celkem daleko od sebe. U malých plemen tomu tak není a zejména v mezizubních prostorech zůstávají po nakrmení zbytky potravy. Ty se přeměňují na zubní plak, který jde ještě odstranit zubním kartáčkem nebo dentálními tyčinkami. Pokud plak neodstraníme, tak se do něj začnou ukládat minerální látky, přemění se na zubní kámen, a ten jde správně odstranit jenom ultrazvukem. Nejlepší péče by tedy byla vyčistit psovi zuby zubním kartáčkem po každém nakrmení. Chápu ovšem, že ne každý pes si nechá zuby čistit, a ne každý majitel na to má čas. Proto jsou tu k dispozici speciální dentální tyčinky, které při žvýkání odstraňují plak a předchází tím vzniku zubního kamene. Ty kvalitnější mají účinnost až 80%. To je velmi vysoké číslo. Když si představíte, že byste správně každý rok měli psa uspat a vyčistit mu zuby nebo používat tyto dentální tyčinky a díky jejich 80% účinnosti to můžete udělat jenom 2x za 10 let, tak je to hlavně velké pozitivum pro zdraví psa. Nemusí tak často podstupovat narkózu a navíc za tento zákrok také celkem hodně ušetříte. Navíc bakterie ze "zanedbané" dutiny ústní se dostávají i do krevního oběhu a mohou způsobovat i závažná celková onemocnění. Nezanedbatelný je také zápach ze zanedbané dutiny ústní, takže se pak člověk ani moc nechce s pejskem mazlit. Takže ano, kvalitní dentální tyčinky mají velký význam pro celkové zdraví psa a jejich pravidelné používání vřele doporučuji.
Dobrý den, moje kočka ráda pije z mé sklenice, ve které mám vodu (čistou vodu). Dávám na ni pokličky, ale klidně si ji shodí, aby se mohla napít. Já samozřejmě pak z té sklenice nepiju, ale kočka ano, nemůžou ji ublížit mé lidské bakterie? Podotýkám, že kočka má svoji vlastní čistou misku, kterou ji vymývám. Z té ostatně pije normálně taky, ale jakmile uvidí mojí skenici, prostě ve většině případů neodolá. (Zdena)
Foto
Dobrý den! V tomto případě se jedná spíš o zlozvyk nebo o snahu upoutat pozornost. Co se týká přenosu bakterií, tak můžete být klidná. V tomto případě kočce nic nehrozí.
Zdravím, pane Železný, můj pes měl problémy s tlapkami a známá mi doporučila extrakt z mořské řasy. Přiznám se, že na velké novoty nevěřím - lze kožním potížím předejít přidáním něčeho "tradičního" do jídelníčku a nespoléhat na tyto moderní zázraky? Něco čistě pro prevenci? díky za odpověď(Milan)
Foto
Dobrý den! Dermatologické problémy mohou mít mnoho příčin od alergie, přes bakteriální až po plísňová onemocnění. Proto se v tomto případě nedá moc poradit bez klinického vyšetření zvířete. Obecně kvalitní značky přidávají do receptur látky, které zlepšují zdraví kůže a tedy i polštářků na tlapkách. Nicméně případné změny je potřeba konzultovat s ošetřujícím veterinárním lékařem.
Hezký den, jsem ráda, že jsem objevila kouzlo šanty kočičí! Chlupáč se krásně zklidnil. Je třeba možné přidat čerstvou nebo sušenou šantu do kočičího jídla? Neublížilo by to kočce?(Míla)
Foto
Dobrý den! Šanta v přiměřeném množství kočce nevadí. Na zklidnění koček jsou i jiné možnosti a někdy je vhodné je kombinovat. Nicméně co se týká zklidnění koček, tak je potřeba postupovat individuálně podle temperamentu konkrétního jedince. Také je dobré se poradit s ošetřujícím veterinárním lékařem, která varianta je pro dané zvíře vhodnější.
Pane doktore, jaký máte názor na samotné přidělování jídla u kočky a psa? Někdo krmí jednou denně, někdo dosypává misku kdykoliv z ní trochu ubyde...co je lepší?(Simona)
Foto
Dobrý den! Vše by mělo mít správný řád. I krmení má svoje pravidla. Pes by měl přijímat potravu 2x denně. Na každém obalu krmiv najdete doporučenou denní krmnou dávku. Tu je vhodné rozdělit na třetiny s tím, že jedna třetina se krmí ráno a dvě třetiny večer. Pokud se Vám podaří dodržovat alespoň přibližně stejný čas krmení, tak tím pro psa uděláte to nejlepší. Každý pes to časem pochopí a v uvedený čas bude čekat u misky. A navíc předejdete tomu, že pes celý den chodí a něco loudí. V průběhu dne může dostávat nějaké pamlsky, ale to by nemělo být jenom pro jeho krásné oči. Ty by měly být za něco, co pejsek udělá. Třeba přiběhne na přivolání, správně provede povel sedni, lehni a pod. Tyto pamlsky by ale neměly tvořit víc, jak 10-15% denní krmné dávky. Samostatnou otázkou jsou pak speciální dentální tyčinky, které odstraňují plak ze zubů. Ty by měl dostávat po večerním nakrmení. U koček je to trochu odlišné. Kočka má ze svojí přirozenosti potřebu přijímat malé porce potravy, a to velmi často i během noci. Proto se doporučuje, aby vlhkou stravu (kapsičky/konzervy) dostávala také rozdělenou na ranní a večerní porci, ale k tomu by měla mít celý den založené granule, ke kterým musí mít přístup i v noci.
Dobrý den, všiml jsem si trendu, že se kočkám nemá dávat mléko, nebo jen to bezlaktozové. Je to opravdu o tolik lepší? Dřív se o problémech s laktozou u koček vůbec nemluvilo. Děkuji(Jaromír)
Foto
Dobrý den! Složení mateřského mléka kočky a krávy je rozdílné. Největším problémem je právě hladina laktózy. U kravského mléka je hladina hodně vysoká a koťata nemají dostatek enzymů, aby ji správně strávila. To pak může mít za následek průjem dietetického původu. U koťat je průjem velmi závažný problém, protože tím ztrácejí hodně tekutin. To pak může mít až fatální následky. Vím, že se traduje, že naše babičky dávaly kočkám trochu mléka do misky. Nicméně ty kočky se pak většinou volně pohybovaly a nikdo si těch průjmů ani nevšiml... Může se stát, že některá kočka je schopná kravské mléko v menším množství strávit, ale 90% koček s tím bude mít problém. Proto by se kravské mléko ve výživě koček raději vůbec nemělo používat, a to zejména u koťat. Proto na trhu existují mléčné náhražky pro kočky, které sice mají svůj základ v kravském mléku, ale jsou upraveny tak, aby z nich byla laktóza odstraněna. Tyto náhražky jsou určeny pro koťata, jejichž matka ztratila po porodu mléko, ale dají se použít i na příkrm koťat. U dospělých koček se používají jenom jako pamlsek.
Múžu davat chléb, rohlíky - pre psa(Jiři)
Foto
Dobrý den! I pes by měl mít vyváženu stravu. Chléb a rohlíky je pro psa jenom balast a v domácích podmínkách nejsme schopní doladit zbytek denní potřeby živin. Současné znalosti o správném poměru živin jsou na takové úrovni, že doma bychom to bez rozboru vstupních surovin a následně rozboru finální receptury nebyli schopní správně připravit. Proto bych se raději spolehl na kompletní receptury. Nejlépe ty, které za sebou mají nějaké mezinárodní výzkumné veterinární centrum.
Dobrý den pane doktore, naše kočka byla doposud zvyklá jen na granule (zdědili jsme ji). Rádi bychom jí ale naučili i na paštiky a konzervy. Jak máme postupovat, aby si na ně zvykla? A jak poznáme ty opravdu kvalitní? Děkuji.(Iveta)
Foto
Dobrý den! Většina koček ráda přijímá vlhkou potravu. Pokud na ni nejsou zvyklá, tak je potřeba postupovat pomalu. Nejprve zkuste zamíchat malý kousek z kapsičky/konzervy mezi granulky, které normálně přijímá. Ze začátku bych doporučoval kapsičky ve šťávě. Jakmile si na ně kočka zvykne, tak je možné dávku vlhkého krmiva postupně zvyšovat. Co se týká kvality, tak ta odpovídá ceně. Ale od nějaké střední cenové kategorie se jedná o kompletní receptury, které pokrývají základní životní potřeby koček. Vyšší cenové kategorie přinášejí ne jenom o něco lepší chutnost a stravitelnost, ale podporují i celkový zdravotní stav např. podporou optimálního pH moči, podporou imunitního systému a pod.

Video se připravuje ...