Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neseďte o Velikonocích doma: 8 tipů na ty nejlepší výlety!

Velikonoce jsou za dveřmi!
9. dubna 2022 | 06:00

Čtyři volné sváteční dny přímo vybízejí k výletům a i tomu největšímu lenochovi dojdou výmluvy, proč zůstat doma na gauči. Vyrazte ven a přivítejte jaro na hradech, zámcích, nebo na pouti. Máme pro vás tipy, kam o velikonočních svátcích vyrazit s celou rodinou.

1. Matějská pouť

Kdo by neznal proslulou pražskou pouť. Letošní ročník slaví své historické 427. jubileum a už 59. ročník konající se v holešovickém areálu Výstaviště. I letos na vás čeká přes sto zábavných atrakcí a chybět určitě nebudou ani ty tradiční. Jste na sladké? Navštivte stánky s dobrotami, které pouť nabízí – od tureckého medu až po oblíbená perníková srdce! Pouť zavře brány po velikonočním pondělí, tak si to nenechte s ratolestmi ujít.

2. Oslavte začátek turistické sezóny pořádnou túrou!

Připomeňte si jedinečné přírodní úkazy a velký počet kulturně-historických památek, která naše země nabízí. Právě nyní, na začátku turistické sezóny, se návštěvníkům otevírají hrady, zámky, muzea a další památky. Vydejte se třeba na hrad Šternberk, který bude mít otevřeno po celou dobu velikonočních prázdnin. Provázet se bude na obou návštěvnických okruzích a výklad průvodců bude rozšířen o historii nejvýznamnějších jarních svátků.

Video se připravuje ...
Tipy na dubnové výlety • VIDEO: Videohub

3. Zámek Dačice

Velikonoční prohlídky si můžete užít i na zámku Dačice, kde se mimo jiné dozvíte, proč se dříve peklo více druhů mazanců nebo kde se vzala tradice pečeného beránka.

4. Za adrenalinem

Pokud jste milovníci netradičních zážitků nejen o Velikonocích, vydejte se do lanového MonkeyParku v Harrachově. Najdete tam 29 překážek, kdy poslední dvě vedou adrenalinovým 117 metrů dlouhým skluzem po laně nad horským jezírkem. Vyrazit můžete s dětmi od 140 cm výšky. Strávíte čas v přírodě zdoláváním překážek zavěšených na lanech mezi stromy ve výšce 3 až 7 metrů. Na stromech jsou přitom připevněny mezi jednotlivými překážkami speciální „základny“, na nichž si můžete jednak odpočinout, a také se přesunout po překonání jedné překážky na druhou.

5. Harrachovský vajíčkovník

Když už budete poblíž, můžete si užít velikonoční program a darovat kraslici Harrachovskému vajíčkovníku.

Tip redakce: Ať už se vydáte oslavit velikonoční svátky kamkoliv, nezapomínejte na bezpečnost vašich dětí. I když se je snažíte mít neustále pod dohledem, jsou nevyzpytatelné a snadno se zraní. Dětské úrazové pojištění sice zdraví vrátit neumí, ale může ulehčit se starostmi, které by vám mohly znechutit budoucí výlety. Vybírejte takové, které nabízí rychlé vyplacení peněz, kryje i při rizikových sportech, zaplatí vám výpadek mzdy v případě ošetřovného i pobyt v lázních. „Pořídit se dá buď celoroční varianta, nebo ho můžete vyřešit v rámci domácího cestovního pojištění jen třeba na víkend,“ doporučuje Jan Marek z Generali České pojišťovny.

6. Velikonoce ve výškách

Pokud se na čtyři volné velikonoční dny chystáte do Krkonoš, spojte výlet s návštěvou Stezky korunami stromů. Pokocháte se nádhernými výhledy do krajiny ze 45 metrů vysoké věže a cestu dolů si může spolu s dětmi zkrátit jízdou v tobogánu, který je dlouhý 80 metrů. Připravený je i víkendový program, na kterém nasajete sváteční atmosféru. Budete si moct vyzkoušet uplést vlastní pomlázku a také nazdobit kraslice.

7. Zlínská ZOO

Udělejte si s celou rodinou příjemný výlet do Zlína a navštivte místní zoologickou zahradu, ve které je jaro v plném proudu. Do venkovních expozic se vracejí teplomilná zvířata a u klokanů uvidíte hned 15 mláďat.

8. Sváteční zámek Lešná

Hezkým zpestřením návštěvy areálu zoo může být prohlídka zámku Lešná. Všech 11 pokojů dostane velikonoční výzdobu, která navodí tu správnou sváteční náladu.

Autor: REDAKCE