Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kdy začíná zima a jak dlouho trvá nejdelší noc v roce?

zimní slunovrat
3. ledna 2023 | 09:41

Kdy v roce 2023 nastane zimní slunovrat, který zahajuje astronomickou zimu? K čemu vlastně během něj na obloze dochází a proč se čas prvního zimního dne pořád mění? A jak dlouhá bude letošní nejdelší noc v roce?

Zimní slunovrat, během kterého je Slunce nejníže nad obzorem, přichází  v pátek 22. prosince 2023 přesně ve 4:27 hodin. Čeká nás nejdelší noc a nejkratší den. Pak se dny zase začnou pomalu prodlužovat.  

Zima od 20. nebo 23. prosince? To zažijí až naši potomci

Na naší severní polokouli je slunovrat většinou 21. nebo 22. prosince. V příštích desetiletích se tyto dva dny budou střídat s tím, že jednadvacítka, se kterou si začátek zimy spojujeme nejčastěji, bude převládat. Astronomická zima může vzácně začínat i 20 nebo 23. prosince, to ale zažijí až naši potomci. Slunovrat s datem 20. prosince nastane nejdříve v roce 2080 a na 23. prosinec vyjde až v roce 2303.

Jak dlouho trvá nejdelší noc a nejkratší den

Noc ze zimního slunovratu je nejdelší v roce.  22. prosince Slunce zapadne v 15:48 a následující den vyjde 7:42. Noc tak bude trvat celých 15 hodin 54 minut a pro den zbude pouhých 8 hodin a šest minut. Poté se dny začnou znovu prodlužovat. Den a noc budou stejně dlouhé až o jarní rovnodennosti, která v roce 2024 vyjde na 20. března.

Co je to zimní slunovrat

V okamžiku zimního slunovratu se naše severní polokoule nejvíce odkloní od Slunce, které vstoupí do znamení Kozoroha. Na severním pólu vrcholí polární noc, na jižním (nad Antarktidou) naopak polární den. Slunce zde vůbec nezapadá a je nejvýše nad obzorem.

Proč se datum slunovratu mění

A proč datum zimního slunovratu nevychází vždy na stejný den? Je to tím, že mezi astronomickým a naším běžným kalendářem vznikají odchylky. Kalendářní rok trvá 365 dní, ale Země oběhne kolem Slunce za 365 dní 5 hodin a 49 minut. Proto se okamžik zimního slunovratu každý následující rok o těchto 5 hodin a 49 minut opožďuje. Celé se to dorovnává zařazením přestupného roku, kdy nám slunovrat „skočí“ zase zpět.

TIP NA VIDEO: Kněžka Lilia Khousnoutdinová poradí, jaký rituál vykonat během zimního slunovratu.

Video se připravuje ...

Autor: zdroje: Fyzikální ústav v Opavě, www.meteogram.cz https://sf.zcu.cz, www.timeanddate.com, taj, inf