Název aquafaba pochází ze spojení slov "aqua" neboli voda a "fabaceae", což je latinský název pro luštěniny. Jak připravit z aquafaby, čili nálevu z konzervované cizrny, jemný sníh bez vajec vás ve video návodu v úvodu článku naučí foodblogerka Jarmila Sweet, autorka stejnojmenného blogu.
Většina z nás je zvyklá vylévat nálev z cizrny do odpadu, zkuste ho ale použít pro výrobu veganského dezertu. Po 10 minutách intenzivního šlehání vytvoří stejný efekt jako vaječný bílek a výsledkem bude tuhý nadýchaný sníh. Schopnost cizrnového nálevu vytvořit tuhý sníh tkví v obsahu bílkovin, které se z cizrny louhují do nálevu. Sníh můžete využít nejen jako základ slaných pokrmů, na přípravu majonézy nebo dresingu, ale také právě do dezertů.
Čokoládová pěna nejen pro vegany
Nejjednodušší dezert připravíte smícháním veganského sněhu s rozpuštěnou hořkou čokoládou. Tato čokoládová pěna vám nezabere více než pár minut a chutnat bude úplně všem.
Budete potřebovat:
Nálev z konzervované cizrny
Moučkový cukr a cukr krystal
100 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70 %
Postup:
Nálev z konzervované cizrny smícháme s moučkovým cukrem a intenzivně šleháme. Postupně přidáváme cukr krystal dle chuti a šleháme, dokud nevznikne tuhý sníh. K němu opatrně vmícháme rozpuštěnou hořkou čokoládu pomocí gumové stěrky na krém, aby se pěna nesrazila. Dezert rozdělíme do servírovacích misek, posypeme prosátým pravým holandským kakaem a necháme odležet v lednici nebo rovnou podáváme.