Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Záhada svatebního dortu: Proč část zamrazují a jedí až po letech?

19. května 2018 | 06:00

Svatební dort je jedním z vrcholů každé svatby, stejné to bude u té královské, která rozhodně bude patřit mezi nejsledovanější. Jaké tradice má nejdůležitější britská rodina? A proč Meghan a Harry porušili už nejednu z nich a poruší i tu týkající se dortu?

Po staletí se při svatebním obřadu v britské královské rodině podával ovocný dort. Měla ho královna Viktorie, Alžběta, princezna Diana i Kate Middleton s princem Williamem. Na svatební hostině prince Harryho a Meghan Markle tato tradice nebude pokračovat. Tihle dva rebelové porušili královský protokol už v mnoha ohledech a vypadá to, že si s tím nijak hlavu nelámou. Jejich svatební dort bude citronovo-bezový.

Podívejte se na nejaktuálnější fotky z právě probíhající královské svatby:

Svatební dorty jsou obvykle třípatrové. Dort Harryho a Meghan bude také mít tři patra. Počet jednotlivých vrstev není zvolen náhodou, každá má svůj význam. Spodní patro dortu se rozkrájí už na svatbě, prostřední se rozdá hostům jako výslužka nebo se jeho části pošlou těm, kteří se nemohli dostavit. Horní část dortu se zamrazí a nechá se na speciální příležitost.

Jelikož se v dřívějších dobách do roka po svatbě páru narodil potomek, bylo velmi praktické vytáhnout schovaný kus dortu a servírovat ho při křtinách. V dnešní době se tato tradice stále dodržuje, ale trochu se pozměnila její pravidla. Pár si připomíná krásné chvilky svého velkého dne.

Přímý přenos královské svatby ze studia Blesku sledujte ZDE >>>

Je otázkou, jak královští kuchaři zajistí, aby dort byl i po rozmražení opravdu dobrý, dříve se totiž do něj dávalo hodně alkoholu, tak se lépe uchovával a i po rozmražení prý chutnal výborně. Tohle mají v královské rodině jistě promyšleno – a kdo ví, jestli Harry a Meghan opět neporuší další tradici?