Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Redaktorka Blanka se na běžkách učila od mistra světa!

Běžky se opět vrací do módy!
30. ledna 2015 | 06:00

Jsou zase v kurzu. Vyběhnout na pláně, kde je jen pár lidí, a necpat se v davu na lanovku, to má prostě kouzlo. Navíc každý výlet máte skoro zadarmo, nemusíte platit žádné předražené permanentky na vleky. 

Útlé běžky si jedou v upravené stopě a sníh pod nimi krásně křupe. Výhledy i příroda kolem nemají chybu. Nezajímá mě nic, jen tempo, kterým ukrajuju cestu, a obzor, který vidím kolem sebe. Není nic důležitějšího než osvěžit smysly. Povolit emoce. Splynout. Být volná. Mít radost… Jestli přesně tohle byste chtěla také zažít, šup do půjčovny nebo do obchodu pro tahle prkýnka. V cíli si za odměnu můžete dát výborný punč.

A jak se na nich naučit?
Redaktorka Blanka Kubíčková vyrazila na kemp pro dospělé, kde se učila správné technice běžkování.
Autor: archiv Blanky Kubíčkové

Vyrazila jsem na kemp výuky pro dospělé, který vede bývalý mistr světa v běžeckém lyžování Martin Koukal.

Za pár hodin mě naučil to, o co jsem se snažila já sama marně několik let. Když vám zkrátka někdo poradí, jak se na tom odrazit a netáhnout se rychlostí šneka, začne vás to bavit. Navíc po pořádném sportu chutná horká polévka nebo sauna úplně božsky.

Jak se to tedy naučit? „V první řadě se musíte rozhodnout, jestli chcete jezdit klasicky, nebo bruslit – liší se materiál (lyže, délka holí, boty a mazání). Pokud odhlédneme od složitostí mazání, tak klasika vychází z chůze a v rekreačním provedení je snazší,“ říká Martin Koukal.

Jak (se) namazat?
Redaktorka Blanka s mistrem světa Martinem Koukalem.
Autor: archiv Blanky Kubíčkové

„Mazání jde už v současné době obejít použitím lyží, které se nemažou – buď jde o tradiční šupiny, nebo sportovnější variantu vloženého tulenního pásu. Bohužel sportovní klasika už klade takové nároky na techniku, že zde nemáme prostor pro obsáhlejší výklad. Ten zkusíme věnovat bruslení,“ dodává vynikající lyžař.

Pokud umíte bruslit na bruslích nebo in-linech, tak technika je velmi podobná. „Základem výuky je jízda bez holí (optimálně na rovině) – začněte pomalu bruslit, odraz je z vnitřní hrany lyže, současně s odrazem přeneste váhu na druhou lyži a postavte se na ni (lyže je na ploše) a s mírně pokrčeným kolenem jeďte ve skluzu. V okamžiku, kdy začnete ztrácet rychlost, více pokrčte nohu a za současného vtočení kolena dovnitř proveďte odraz. A pak pořád dokola,“ vysvětluje Martin.

Vypadá to snadno…

Sama za sebe si myslím, že se při bruslení vážně není čeho bát. Lyže nemažete, čímž vám odpadá ta hlavní starost obvyklá při klasickém běžkování. Popadnete lyže a hned jedete. Uznávám, že na fyzičku je bruslení o něco náročnější.

Každopádně aby vám to šlo, nechte si poradit: buď od někoho, kdo jezdí dobře, nebo se nebojte vyrazit na kempy pro dospělé. Kromě výuky se poznáte i s novými lidmi, strávíte skvělý víkend, a ještě se výborně najíte. Tolik zážitků vám běžky umějí dát! Pokud byste to chtěla vyzkoušet také, tak se můžete přihlásit na http://www.martinkoukal.cz.

Autor: bla