Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejpříšernější vánoční fotky světa: Víme, jak ty vaše snadno vymazlit jako profík

19. prosince 2014 | 06:00

Krásné vánoční foto bývá chloubou rodinných alb, ale pořídit v záplavě umělého světla, lesklých ozdobiček a v slavnostní atmosféře přirozeně okouzlující fotku není vůbec snadné. Ať už fotíte na telefon, kompaktem nebo zrcadlovkou, poradíme vám, jak se vyhnout trapasům, které najdete v přiložené fotogalerii.

Vánoční fotografie dnes užijete nejvíce na sociálních sítích, kde ani tak nejde o skvělé rozlišení, perfektní ostrost a dokonalý outfit jako o dobrý nápad, nakažlivou atmosféru a osobitost. Máme pro vás řadu profesionálních tipů, jak udělat z vašich rodinných fotek virální hit. Je jedno, zda máte po ruce nemodernější profesionální zrcadlovku, běžný kompakt nebo jen chytrý mobil, když víte, jak na to, dokážete udělat skvělou fotku i s ním.

Přirozenost na prvním místě

vánoce, rodina
Autor: Shutterstock

Tajemství krásných fotografií je v jejich přirozenosti. Úplně nejlepší je tedy nic nearanžovat a fotografovat průběžně. Což je však o svátcích trochu potíž, protože i “rodinný” fotograf chce zasednout k večeři, pak rozbalovat dárky a bavit se. V případě, že toužíte po skupinovém fotu, bude vždy vypadat nejlépe, jsou-li modelové oblečeni méně formálně a jednoduše. Skvělá je třeba bílá košile, která portrét sjednotí. Fotografujete-li se s dětmi, nenuťte je pózovat. Svou neposedností vnesou do fotografie život. A rozhodně se nemusíte dívat přímo do kamery, ale třeba jeden na druhého nebo do neznáma. Fotografie získá na intenzitě. A neříkejte “sýr”. Dobrý fotograf dokáže své objekty rozptýlit natolik, že se usmějí samy od sebe a přirozeně.

vánoční foto
Autor: archiv

Správný řez

nápady na vánoční foto
Autor: archiv

Zajímavou fotografii dělá i finální výřez, kterým můžete vyladit kompozici. Zajímavě působí například předměty či tváře vystupující z obrazu. Velice efektní je také tzv. zlatý řez, který trefíte podle obrázku i od oka. Stačí do jednoho ze 4 bodů obdélníku umístit hlavní téma fotografie tak, aby vše ostatní nerušilo.

zlatý řez
Autor: archiv

Ostře neostré

Spojte vánoční nakupování s pohybem a choďte, co to jen jde!
Autor: Profimedia.cz

Nejlépe vypadají fotografie, kde je ostrý jen hlavní motiv a pozadí je lehce rozostřené. Běžným kompaktem nebo telefonem toho nedocílíte snadno, neboť jejich objektiv má malou ohniskovou vzdálenost. Pomoci si však můžete tím, že na cíl, který chcete mít ostrý, použijete u kompaktů režim Portrét, který je automaticky nastaven tak, aby pozadí rozostřil a fotil z co nejmenší vzdálenosti s co největším zoomem. Experimentovat můžete také s programem Makro.
Používáte-li zrcadlovku, můžete efektního rozmazání dosáhnout tím, že manuálně nastavíte nízkou clonu (cca 2,8) a vypnete blesk, případně ho nastavíte na odrazovou plochu.
Totéž umějí i některé kvalitní kompakty jako například Nikon Coolpix S6800, které mají dostatečnou ohniskovou vzdálenost, tj. zoom, možnost manuálního nastavení nízké clony i funkci automatického rozostření, která příslušný efekt dokáže vytvořit za vás.
Fotíte-li jen chytrým telefonem, také nemusíte hned házet flintu do žita. Například aplikace Fotoaparát Google pro operační systém Android umí efekt rozostřeného pozadí zdatně simulovat. V případě iOS můžete zkusit aplikace Afterfocus, Tilt-shift nebo Pixlr Express a další.

vánoce
Autor: archiv

Klasická kompozice

vánoční portrét, vánoce, rodina
Autor: Nikon

Klasické kompozice rodinných fotografií inspirované oficiálními portréty královských či bohatých vlivných rodin jsou dodnes velice populární. “Takový snímek by měl vždy vyplňovat celou plochu fotografie. Je-li to možné, měl by být pořízen z vyvýšeného postavení,” radí fotograf a školitel značky Nikon Michael Jurák. “Snímku může dodat hloubku a zajímavost určitý předmět. Pokud například vím, že členové fotografované rodiny jsou vášnivými hudebníky, mohu do snímku přidat klavír,” dodává. Chybět by podle něj samozřejmě neměly stromeček, svícen, adventní věnec nebo prostě jiný předmět, který je pro vaši rodinu synonymem Vánoc.

Nápad se cení

nápady na vánoční foto
Autor: archiv

V dnešní době rychlého focení a následného sdílení na sociálních sítích se více než ostrost snímku cení nápad a originalita kompozice. Nebojte se tedy trochu experimentovat. Jen myslete na to, že přílišná stylizace bude působit trapně. Odstrašujícím příkladem vám budiž obrázky v naší fotogalerii nejstrašnějších vánočních snímků.

nápady na vánoční foto
Autor: archiv

vánoční foto
Autor: archiv

Selfíčka? Proč ne?

nápady na vánoční foto
Autor: archiv

Dalším velice originálním nápadem je vánoční selfie. Můžete ho pořídit kolektivně, nebo každý zvlášť jako na přiloženém obrázku. Ten pak snadno poskládáte do mozaiky třeba v on-line programu Pixlr.com, kde si můžete fotku také snadno upravit, aniž byste si museli pořizovat drahý Adobe Photoshop. 

vánoce
Autor: archiv

Blesk pomáhá i škodí

Pozor na používání blesku. V místnosti s nedostatkem světla si bez něj sice neporadíte, ale pokud používáte fotoaparát s přídavným či nastavitelným bleskem, můžete ho natočit tak, aby nesvítil přímo do tváře modelů, ale odrazil se například o světlou zeď. Případně ho můžete vysunout do nejvyšší polohy tak, aby svítil na model shora, nikoli v úrovni objektivu, tj. do očí. U vestavěných blesků pomůže funkce Redukce červených očí (Red Eye Reduction). Pro focení ve večerních a nočních hodinách je určen program Slow flash neboli blesk do pomalého času označený obvykle ikonkou blesku a písmeny SL. Ten poslouží dobře i při focení v plném slunci či v protisvětle.