Kompozice je základ
K focení jídla je dobré přistupovat podobně jako ke krajině. Vnímejte tvary, barvy, struktury. U většího počtu stejných kousků (zákusky, kanapky atd.) využijte rytmus, tedy opakování stejného tvaru v obrazu.
foto jídla
Autor: Marek Kučera
Budiž světlo
Nejlepší je fotit za denního světla tak, abyste měli zdroj lehce v zádech a ze strany. Pokud pracujete v interiéru za umělého osvětlení, zkuste si nastavit protisvětlo, například lampičku, a experimentujte. Běžné osvětlení místnosti někdy není pro kvalitní fotku dostačující, proto je dobré dopomoci si vhodným bleskem. Nenastavujeme jej však přímo na focenou scénu, ale vždy odrazem. K tomu se používají odrazné desky, které ale hravě nahradíte čtvrtkou bílého papíru nebo i talířem.
Úhel pohledu
Pokud je obsah talíře členitější, je dobré, aby měla výsledná kompozice pozadí a popředí. Toho dosáhnete fotografováním ze strany, je dobré vyzkoušet si různé úhly. Nejlépe působí takový pohled, jako když se osoba sedící u stolu na jídlo dívá. Tedy přibližně úhel 30 stupňů. Naopak plošší pokrmy – polévky, koláče apod. – mohou velmi dobře vypadat focené kolmo shora.
Nebojte se pracovat s malou hloubkou ostrosti. Tím dosáhnete ostrého zobrazení detailu, na který zaostříte, zatímco okolí zůstává neostré. Podpoříte tím nejdůležitější místo na pokrmu.
foto jídla
Autor: Marek Kučera
V nádobí vede klasika
V módě je sice nádobí nejrůznějších barev, ale na fotkách se nejlépe vyjímá bílá, která nezkresluje barvy jídla. Stejně tak jsou vhodné neutrální barvy prostírání. Citlivě zakomponujte doplňky, jako jsou sklenice, příbory nebo dekorace, dosáhnete tím přirozeného dojmu.
Pokud to myslíte vážně, investujte
Pokud si chcete vést svůj vlastní kuchařský blog nebo propagovat svou restauraci, doporučujeme přece jen investovat do vybavení. Slušnou fotku sice dnes vyfotíte mobilem i kompaktním fotoaparátem, ale digitální zrcadlovka má řadu nesporných výhod a funkcí. Například digitální zrcadlovky řady Nikon umějí vyvážit poměr bílé barvy na obrázku či regulovat odlesky porcelánu.