Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přivolejte si jaro maceškami. Mráz jim neublíží

Oživte svou zahradu maceškami už teď
31. března 2022 | 06:00

Máte po krk zimy a rádi byste si na zahradu už konečně něco vysadili? Ale co když zase přijdou noční mrazíky? Vsaďte na macešky! Pokles teplot bez újmy zvládnou až do minus pěti stupňů.

Macešce se lidově také říká violka, protože byla vyšlechtěna z původně planě rostoucích violek. Oblíbená je nejen pro výrazné barvy, krásnou kresbu a nenáročné pěstování.

Macešky a mráz

Docela dobře se dokáže vypořádat i s teplotu kolem minus pěti stupňů. Není tedy divu, že s ní hodně zahradníků vítá první jarní dny a sází si je do truhlíků a venkovních nádob. I když teplota klesne, rostlina se brzy zotaví.

Možná vás napadne, co dělat, když si s námi letos jaro zahrává a dost možná teplota spadne ještě hlouběji. V tom případě pomůže rostliny v nádobách přikrýt geotextilií.

Jak na pěstování

Půda by měla být humózní, kyselá a mít dostatek živin. Asi nejjednodušší je, když si v zahradnictví kupíte již připravený substrát, který většinou obsahuje i hnojivo na několik týdnů. Nejlepší je pro macešky stanoviště s dostatkem slunce, ale dokážou se vyrovnat i s polostínem. Jen si dejte pozor, aby toho sluníčka, především přes poledne, nebylo příliš. Vadí jim i sucho. Během sezony je květiny potřeba občas přihnojit a zajistit jim pravidelnou zálivku.

Rostliny dorůstají výšky deseti až třiceti centimetrů. Podle toho jaký druh si vyberete, může být květ bílý, tmavě hnědý, růžový, modrý až fialový, červený, oranžový nebo i dvoubarevný. Do závěsných květináčů se dobře hodí převislé odrůdy.

Kdo jim škodí a co s tím

Jakmile se oteplí, připravte se na to, že macešky jsou delikatesou pro slimáky. A ty nezastaví ani to, že jsou v nádobách. Dřív, než se pustí od hostiny, zkuste jim v tom mu zabránit. Zkusit můžete jedovatý granulát. Další možností je na zahradě slimáky nalákat na past s pivem nebo nahnilým ovocem a pak je sebrat.

Velké nebezpečí pro macešky, a to v nádobách i na záhonech, představují mšice. Kromě chemických přípravků proti nim velmi dobře funguje, když rostlinu postříkáte odvarem z tabáku.


 

Autor: toma