Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Divoká příroda zblízka: Fotografie, které jen tak neuvidíte

26. října 2017 | 06:00

Rodinka medvědů, tlama žraloka v detailu, spokojená gorila nebo souboj vydry a žáby. To a mnohem víc si můžete prohlédnout ve fotogalerii, která se skládá ze snímků soutěžících v prestižní světové soutěži fotografů divoké přírody.

Wildlife Photographer of the Year je prestižní soutěž fotografů přírody konající se v Londýně. Výstava pak probíhá v Přírodopisném muzeu – letos od 20. října. Nemusíte ale letět tak daleko, abyste si některé z fotek finalistů prohlédli:

Tento rok si první místo odnesla fotka nosorožce, který padl do rukou pytláků. Na emotivní fotce je zachycen už mrtvý a bez rohu. Fotka nese název Pomník druhu a autor fotografie Brent Stirton tím chtěl poukázat na vybíjení jednoho živočišného druhu. Pořízena byla v jihoafrické rezervaci, kde podle Stirtona toto nebyla jediná smrt nosorožce. Poselství fotky tak bylo pravděpodobně to, co jeho fotku odlišilo od snímků ostatních účastníků a co mu přineslo první místo v soutěži.

Do světové soutěže se přihlásilo více než 50 tisíc účastníků z 92 zemí. Ve fotogalerii najdete čtyřicet pozoruhodných snímků přírody v celé její ryzí a čisté kráse. Který z nich se vám líbí nejvíc?

Autor: luh