Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Růžové letadlo nebo pes na padáku? To byste za druhé světové války nečekali!

18. října 2017 | 06:00

Přestože se období válek v lidech budí spíše smutek a lítost, najdou se i zde momenty, které vyvolají občas úsměv. Psi na padáku, kočky na válečných lodích, nafukovací tanky, obarvené krávy, růžové stíhačky i premiéra Winstona Churchilla ve zvláštním obleku a s kočárkem. 

 
 
 

Věděli jste kupříkladu, že společně s parašutisty byli v Normandii vysazování z letadel i psi? Jednalo se o speciálně vycvičená zvířata, která měla spojenecké jednotky při invazi doprovázet. Při dvouměsíčním intenzívním tréninku se naučili vyhledávat různé pasti a předejít tak ztrátám na lidských životech.

V knize se lze dále například dočíst, že premiér Churchill nechal poslat velkou zásilku opic na Gibraltar. Jistá legenda totiž praví, že pokud z Gibraltaru zmizí opice, přestane tento poloostrov být britskou kolonií a zmíněná zásilka opic měla zdejší stáda primátů rozšířit a britskou nadvládu nad Gibraltarem pojistit.

Jak je vidno, tak v zákulisí války se odehrávalo mnoho zvláštních a někdy i úsměvných příběhů, o kterých dějiny většinou mlčí. A právě toto má kniha „Weird War Two!“, kterou vydalo londýnské Imperiální válečné muzeum, za cíl napravit. Na ukázky bizarností z druhé světové války se podívejte v galerii:

Další zajímavé fotogalerie naleznete ZDE na webu Reflex.cz >>>




Autor: Daniel Baret - Reflex.cz
Video se připravuje ...