Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Závod v plavání okolo Střeleckého ostrova pomůže pacientům s ALS

3. září 2019 | 06:00

Praha se letos poprvé zapojí do mezinárodního projektu na podporu pacientů s ALS, a to pod záštitou Českého olympijského výboru a České unie sportu.

V sobotu 7. září 2019 proběhnou na Střeleckém ostrově závody v plavání na 1 650 m, pro méně zdatné plavce na 600 m. Do závodu se mohou zapojit jednotlivci i týmy. Vybrané startovné půjde na pomoc pacientům s ALS, nevyléčitelnou nemocí, proti níž nezná současná medicína lék. Touto nemocí trpěl například významný vědec a fyzik Stephen Hawking nebo bývalý premiér Stanislav Gross. 

„Uplavat téměř jednu míli, a to v relativně chladné a proudící vodě, je výzva i pro zdatné sportovce, kterých se, věříme, zúčastní co nejvíce. Budou mít možnost utkat se na trati s našimi ambasadory z řad profesionálů, jakými jsou například plavkyně Simona Baumrtová-Kubová nebo pětibojař David Svoboda,“ říká Eva Baborová, ředitelka neziskové organizace Alsa z.s. „Zapojit se mohou ale i méně zdatní plavci na trati 600 m, případně je možné absolvovat trať na paddleboardu. Plavat budou i samotní pacienti s ALS,“ dodává.

Závodníci poplavou v hromadném startu délku 1 650 m. Pro méně zdatné plavce je připravena trať v délce 600 m. Úplnou novinkou je zařazení nové kategorie závodu, a to plavba na paddleboardu kolem Střeleckého ostrova se stejnou délkou tratě.
Závod je dále rozdělen do dvou kategorií – děti ve věku 10–14 let a dospělí.
Pro ty, kteří chtějí závod podpořit, ale nechtějí plavat nebo pádlovat, bude připraven doprovodný program na Střeleckém ostrově.

Účastníci se mohou těšit na koncert Sisus Ralsis, Hitfakers nebo Emmy Smetany. Na místě bude také divadlo pro děti, bikram či paddleboard jóga.
Kompletní program a registraci najdete na www.zsalsa.cz/cs/praguecityswim.

Prague City Swim je unikátní projekt navazující na Amsterodam City Swim, který se poprvé uskutečnil v roce 2012 v kanálech holandského hlavního města a následně v Londýně (London City Swim). Cílem projektu je spojit stovky plavců, kteří chtějí prostřednictvím plavání přispět na boj s onemocněním ALS a zároveň upozornit na toto neurodegenerativní onemocnění.

O ALS

ALS neboli amyotrofická laterální skleróza je neurologické onemocnění způsobující postupnou degeneraci buněk, které ovládají pohyblivost svalů. Nemocní přicházejí postupně o veškerý pohyb na těle, nakonec jim zůstávají pouze pohyby očí. To vše se děje při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny. Nemoc může postihnut kohokoli. Mezi nejznámější pacienty u nás patří například fotbalista prvoligové Plzně Marián Čišovský nebo masér české reprezentace fotbalu a futsalu. Nemocí trpěla také tlumočnice Dana Gálová nebo politik Stanislav Gross, v zahraničí například vědec a fyzik Stephen Hawking. Většina lidí, kterým je diagnostikována ALS, je ve věku od 40 do 70 let s průměrným věkem 55 let v době stanovení diagnózy. Případy onemocnění se však objevují i u mladších osob. ALS se vyskytuje o 20 % častěji u mužů než u žen. Doba přežití se udává mezi 3–5 lety po stanovení diagnózy. V České republice je touto nevyléčitelnou nemocí diagnostikováno zhruba 800 lidí, ročně se objeví téměř 300 nových nemocných a stejný počet jich každoročně zemře.

Ambasadoři Prague City Swim

Pacienty s ALS dlouhodobě podporuje řada známých osobností, přičemž ambasadory letošního závodu jsou: David Svoboda, Daniela Písařovicová, Štěpánka Hilgertová, Matěj Ruppert, Patricie Solaříková, Jana Plodková, Peter Pecha, Emma Smetana, Thom Artway, Kateřina Sedláková a Simona Baumrtová-Kubová, která je i hlavní tváří spotu Prague City Swim.

Plavci, kteří přislíbili účast

Simona Baumrtová-Kubová – česká plavkyně, vybojovala bronzové medaile na MS v krátkém bazénu 2012, ME v plavání 2012 a tři bronzové kovy z mistrovství Evropy v krátkém bazénu. Stala se mnohonásobnou mistryní ČR a drží pět českých rekordů.
Petra Weber Chocová – olympionička a dvojnásobná mistryně Evropy v plavání, světová rekordmanka v kategorii Masters 25–29 let a 30–34 let a držitelka řady domácích rekordů. Nebude se účastnit závodu, ale bude pomáhat při organizaci akce.
Zuzana Procházková – přeplavala kanál La Manche za 10 hodin a 51 minut.
Abhejali Bernardová – česká dálková plavkyně a běžkyně. V únoru 2018 přeplavbou Cookova průlivu dokončila plaveckou výzvu Oceans Seven. Stala se tak desátým člověkem v historii, který tuto výzvu dokončil.
David Svoboda – moderní pětibojař, olympijský vítěz z londýnských her 2012 a mistr Evropy pro rok 2010, člen ASC Dukla Praha. 14. září 2017 oznámil ukončení aktivní sportovní kariéry. Ve světovém žebříčku byl nejvýše klasifikován na 1. místě v roce 2011.

O Alsa z.s.
Spolek ALSA sdružuje pacienty a dobrovolníky z řad neurologů, psychiatrů, fyzioterapeutů, logopedů, sociálních pracovníků a vzniklo na půdě Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Působí v ČR jako jediná organizace, která se zabývá onemocněním ALS.
Jejím posláním je pomáhat pacientům s ALS poradenstvím, konzultacemi vhodných terapií, vytvořením specializované půjčovny pomůcek, rekondičními pobyty, výjezdy specialistů do domovů nemocných aj. Největším cílem projektu je vytvoření specializovaného centra pro tyto nemocné, jako je to v jiných zemích.
Více informací na www.zsalsa.cz.

Autor: tisková zpráva
Video se připravuje ...