Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejšílenější festival světa Burning Man: Týden nahoty, volnosti a nespoutané zábavy

6. září 2023 | 06:00

Každý rok na přelomu srpna a září se vyschlé jezero v severní Nevadě promění v městečko Black Rock City. Místo, kde nepotřebujete k životu internet ani peníze, láká každoročně tisíce lidí z celého světa. Podívejte se do fotogalerie na festival, který nemá obdoby.

Při pohledu do fotogalerie budete mít nejspíš pocit, že jste se ocitli v jiném světě. A nebudete tak daleko od pravdy. Festival, kde se lidé oblékají do ulítlých kostýmů, vznikl v polovině osmdesátých let a z několika začínajících stovek účastníků se postupně rozrostl až do sedmdesátitisícového davu. Místo, kde se neřeší peníze nebo internet, kde se lidé na sebe usmívají a během jednoho týdne absolutně nic neřeší, láká návštěvníky z celého světa.

Lidé se sem sjíždějí, aby prožili týden plný volnosti, mnohdy nahoty a neřízené zábavy. Přestože zde lidé oslavují volnost a svobodu, má Burning Man svá pravidla, která se musí dodržovat. Zakázány jsou zbraně, pyrotechnika a jízda po areálu rychlostí vyšší než osm kilometrů za hodinu.

Součástí festivalu jsou hudební koncerty, světelné show a mnoho dalších představení. Celý festival pak zakončí podpálení "obří lidé" – postavy vyrobené ze dřeva, tedy Burning Man. Pokud se na festival rozhodnete jet, musíte zaplatit šest set padesát dolarů, přivézt si vlastní jídlo a pití a při odjezdu po sobě všechno uklidit.

Letošní ročník narušily ale vydatné deště. Odlehlou oblast pár dní po začátku akce zasáhly takové srážky, jaké tam běžně spadnou za tři měsíce. Na místě je i česká influencerka známá jako Dewii, která se o zážitku rozepsala na svém Instagramu:

„Bahno, které vám neustále podšmikává nohy a lepí se na vše lépe než Herkules. Program eventu přerušen, náš kemp v šíleným stavu. I tak jsme si zachovali pozitivní naladění, celý včerejšek jsme uklízeli a připravovali se na další déšť i prodlouženou dobu na Burnovi. Jídla, pití i dalších zásob snad budeme mít dost. Původně jsem tu plánovala zůstat po konci eventu tak jako tak na sklízení kempu a úklid pouště od odpadků. Díky dešťové kalamitě tu ale prodlouženě zůstáváme všichni, až do odvolání jsme odstřiženi od zbytku světa. Ono v tom bahně se blbě i chodí, natož aby někdo někam jel.“

 

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...