Kvalitní zrna jsou základ dobré kávy. Přestože v Čechách je zažité, že káva by měla mít hlavně hořkou chuť, není to pravda. Káva je ovoce, a když si nekoupíte tu, která byla silně pražená a její zrna jsou tak tmavě hnědá až černá, zjistíte, že i v šálku můžete cítit různé chuti. Ideální je proto pořizovat si světle praženou kávu z pražíren. Je sice dražší, ale také mnohem lahodnější a především zdravější. Pokud se vám zpočátku bude zdát nakyslá, vytrvejte. Na chuť si zvyknete a brzy si ji zamilujete.
Způsobů, jak si doma připravit kávu, je spousta a samozřejmě nejvíc záleží na vašich preferencích a finančních možnostech. Na kolik vás tedy jednotlivé techniky a vybavení vyjdou a jaké jsou jejich výhody, ale i nedostatky?
"Překapávaná" káva
Pokud milujete ráno s pořádným šálkem kávy, jsou pro vás nejvýhodnější všechny typy překapávačů, french press, chemex, V60 nebo aeropress. Všechny tyto přístroje fungují na principu, že mletou kávu zalijete horkou vodou, nebo ji přes kávu necháte překapat. Jejich výhodou je, že jsou poměrně levné. Přístroje koupíte v řádu kolem jednoho tisíce korun. Do některých je potom potřeba dokupovat papírové filtry a u žádných se neobejdete bez kvalitního mlýnku.
Ten by měl mít keramické čepele. V žádném případě si nepořizujte mlýnek s čepelemi kovovými, které se při mletí zahřívají a kazí kvalitu kávy. Levné elektrické mlýnky pak kávu nemelou, ale sekají, čímž se zrna také znehodnocují. Nevýhodou tak je, že si kávu před každou přípravou musíte sami namlít a stojí vás to nejen úsilí, ale také čas.
Další nevýhodou je, že tímto způsobem připravíte opravdu jen kávu s větším obsahem vody. Na espresso a jeho mléčné varianty rovnou zapomeňte. Výhodou je pak nízká pořizovací cena.
Domácí espresso a cappuccino
I milovníci espressa si mohou šálek dobré kávy připravit doma. V tomto případě je ale nutné investovat větší částku do kvalitního přístroje. Pokud toužíte po pákovem stroji na espresso, pohlídejte si, že má optimální tlak, jinak s ním dobré espresso nevyrobíte.
Nezatracujte ale ani automatické kávovary. Jejich obrovskou výhodou je, že dokážou připravit kávu během pár vteřin a vy se musíte starat jen o to, abyste měli v kávovaru kvalitní zrna, čerstvou vodu a případně mléko. Dalším bonusem je, že kromě espressa dokáží připravit i spoustu dalších kávových nápojů, jako je cappuccino, café laté, flat white, ale i horkou čokoládu. Příkladem je kávovar De´Longhi, který je jediným kávovarem na trhu, s jehož pomocí si můžete udělat i ledovou kávu! Podívejte se na video, jak na to:
Jak už jsme řekli, nevýhodou automatického kávovaru je vyšší pořizovací cena. Velkou výhodou je ale fakt, že vám přístroj kávu namele i připraví a vy tak neztrácíte čas. A také skutečnost, že bez něj prostě dobré espresso nebo cappuccino zkrátka nepřipravíte.