10 nejneuvěřitelnějších příchutí zmrzlin vůbec! Ovčí vnitřnosti, hrášková kaše s rybou nebo třeba vánoční stromek se sardinkou
Jakoby nám už nestačila klasika. Zmrzlina ale není žádným převratným objevem moderní doby. Led ochucený medem lízali už staří Egypťané. Co by asi řekli na tyhle prapodivné příchutě?
Cikádová příchuť
CikádaAutor: ProfimediaAno, opravdu jde o ten nepříjemný zvuk vydávající hlučný hmyz. S netradiční zmrzlinou přišla kolumbijská společnost Sparky´s Homemade Ice Cream. Cikády přelétávají nad územím jihoamerického státu Kolumbie jednou za třináct let. Společnost Sparky's se této migrace rozhodla využít a v roce 2011 poprvé ve své prodejně nabídla hmyzí zmrzlinu. Místní gurmáni byli ze zmrzliny nadšení, a výživoví odborníci také. Prý je velmi zdravá. Recept na její výrobu není tajemstvím. Stačí cikádám odtrhat křídla a nožičky, namočit je do karamelu z hnědého cukru a pak do čokolády, a naházet do připravené domácí smetanové zmrzliny.
Příchuť ovčích vnitřností
Mmmmm... Mražené vnitřnosti z ovce ve smetanové záplavě. Slavný londýnský dům Harrod se také rozhodl zajít do extrému. Z už tak neobvyklého tradičního skotského jídlo vytvořil zmrzlinu s podivnou příchutí. Ta je vytvořena ze směsi, která obsahuje ovčí srdce, játra a plíce, mletou cibuli, skopový lůj, koření a sůl. Zmrzlina má prý docela silnou příchuť, ale hladkou texturu a není tučná.
OvceAutor: Blesk Hobby- Filipínská cukrárna Sweet Spot nabízí svým hostům raritu. Do zmrzliny tam totiž nepřidávají obyčejná slepičí vejce, ale zdravější vejce krokodýlí. Ta prý dodávají mraženému krému plnější a intenzivnější chuť. Nápad vznikl úplně náhodou. Příbuzný majitelů totiž vlastní krokodýlí farmu a spousta vajíček mu zbývá. Krokodýlí vejce je tvořeno z osmdesáti procent žloutkem, který obsahuje více živin než slepičí vejce. Podle dietologů jsou navíc tahle vajíčka mnohem zdravější, než vejce slepičí.
Krokodýlí zmrzlina
- A v Anglii si můžete dát i další prapodivnou zmrzlinu. Společnost Teare Woods Luxury Ice Cream Parlour nabízí hned dvě "lahodné" příchutě dohromady. Jeden kopeček zmrzliny s příchutí hráškové kaše s mátou s jedním kopečkem rybí zmrzliny. Takovýhle pohár si asi vaše babičky nedávaly. Je posypaný kousky drcené tresky a na ozdobu je v něm zapíchnutý smažený bramborový hranolek.
Příchuť hráškové kaše s rybou
Příchuť špaget se sýrem
Venezuelská zmrzlinárna jménem Heladeria Coromoto je známá pro své skutečně šílené příchuti a neuvěřitelnou škálu možností. S devíti sty druhy jde pravděpodobně o největší malý obchod se zmrzlinou na světě. Jejich příchuť "špagety se sýrem" jsou skutečným hitem mezi krémovými zmrzlinami.
Zmrzlina s mateřského mléka
Londýnská firma Firma Icecreamists specializující se na zmrzlinu uvedla na trh v roce 2011 novinku, kterou mnoho lidí vítá, mnoho jí ale také opovrhuje - zmrzlinu vyrobenou z mateřského mléka. Nápad vznikl tak, že patnáct britských maminek objevilo způsob, jak si přivydělat k mateřské. Prodávají své mléko místnímu zmrzlináři, který z něj vyrábí mraženou pochoutku! Jedna porce ale přijde zájemce pěkně draho, v přepočtu stojí skoro čtyři sta korun. Přesto je zájem velký a na dveřích často visí cedulka "vyprodáno".
Speciální zmrzlinu hostům roznáší Hostům ji roznáší neméně výstřední servírka v kostýmu á la Lady Gaga.Autor: profimedia.czSardinka & vánoční stromeček
Šílený nápad dostal i jeden kuchař ze Seattlu. Ten do nabídky své jídelny zařadil opravdu netradiční moučník. Nazval ho Nordic Delight. Na obrovském kopečku zmrzliny gurmání naleznou voňavou sardinku z lokálních zdrojů. Příchuť samotné zmrzliny pak pochází z vánočních jedliček. Opravdu. Esence z jehličí je vyrobena z místních vyřazených vánočních stromků. A pak je vmíchána do zmrzliny z kozího mléka. No nezní vám to přímo božsky?
- Zmrzlina z chobotnic známá jako Tako AISU je v Japonsku hitem u místních obyvatel, kteří považují tyhle hlavonožce za největší pochoutku.
Příchuť chobotnice
- I další příchuť naznačuje, že Japonsko je skutečným průkopníkem v exotických zmrzlinových příchutích, které jsou jen pro skutečné "fajnšmekry". Nevábně vypadající zmrzlinu s černým inkoustem sépie si můžete dát v japonském zábavním parku Namja Town. Mezi jejich další speciální zmrzliny patří ta se syrovým koňským masem nebo hovězím jazykem.
Zmrzlina se sépiovým inkoustem
Zmrzlina z durianu
Zmrzlina z čerstvého ovce bývá skvělá. A durian je ovoce populární v jihovýchodní Asii. Jenže poněkud netradiční ovoce. Je proslavené vynikající chutí, ale také šíleným zápachem, který je cítit na metry daleko. Kvůli zápachu se durian nesmí převážet v taxících, půjčených autech nebo ve veřejné dopravě v celé jihovýchodní Asii. Konzumenti tohoto ovoce jeho odér často přirovnávají k zápachu přezrálého sýra, kanalizace, mrtvého zvířete nebo veřejných záchodků. Přesto jde o oblíbenou příchuť zmrzliny v Máriově zmrzlinárně v Britské Kolumbii. Takže kolíček na nos a dobrou chuť!
DurianAutor: Shutterstock.com