Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

5 poctivých domácích zmrzlin, které chutnají opravdu božsky!

  • Udělejte si doma některou z božských zmrzlin.
    20. července 2014 | 06:00

    Teploměry o víkendu hlásí tropické teploty a není divu, že právě dněšní den je mezinárodním dnem zmrzliny. Pokud chcete ochutnat tu opravdu poctivou, vyrobte si svoji vlastní. Je to snadné a všechny chutnají fantasticky. Čokoládovou nebo pistáciovou? Pro jistotu zkuste obě a k tomu ještě borůvkovou, jahodovou nebo malinovou.

  • Malinová zmrzlina

    Zmrzlina
    Autor: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    • 300 g malin
    • 100 g krupicového cukru
    • 150 g moučkového cukru
    • 600 ml smetany na šlehání
    • 700 g bílého jogurtu


    Postup:

     

    Maliny rozmixujte dohladka a přeceďte. Vzniklé pyré dejte do hrnce, přidejte krupicový cukr a mírně zahřejte. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs nechte zcela vychladnout a postupně do ní přimíchejte jogurt, smetanu a moučkový cukr. Vše nalijte do vaničky a nechte přes noc v mrazáku.

  • Čokoládová zmrzlina

    Zmrzlina
    Autor: Shutterstock.com


    Budete potřebovat:

     

    • 380 ml smetany
    • 380 ml mléka
    • 200 g tmavé čokolády
    • 150 g moučkového cukru
    • 5 žloutků


    Postup:

     

    Do rendlíku nalijte mléko a smetanu a přiveďte k varu, pak odstavte a nalijte do mísy s nasekanou čokoládou. Nechte čokoládu rozpustit a ušlehejte do hladké hmoty. Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny a pak je spojte s čokoládovou směsí. Vše nalijte do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

     

    Zhoustlou směs dejte na 2 hodiny do chladničky. Poté ji přendejte do vaničky na zmrzlinu, přikryjte folií a dejte asi na 6 hodin do zmrazit. Po vyjmutí ji vidličkou načechrejte, dejte do mísy a našlehejte ji elektrickým šlehačem, opět vraťte do vaničky a nechte dalších 5 až 6 hodin mrazit.

  • Borůvková zmrzlina

    Zmrzlina
    Autor: Shutterstock.com


    Budete potřebovat:

     

    • 700 ml borůvek
    • 750 ml smetany
    • 200 g moučkového cukru
    • 1/2 lžičky mátového sirupu
    • lístky máty


    Postup:

     

    Dvě třetiny borůvek rozmixujte, zbytek mírně rozmačkejte vidličkou, přidejte cukr, mátový sirup a polovinu smetany. Zbylou smetanu ušlehejte do tuhé šlehačky a postupně ji přidávejte do ovocné směsi. Zmrzlinu nalijte do vaničky nebo do mísy a nechte nejméně 8 hodin v mrazáku. Podávejte ji ozdobenou lístky máty.

  • Jahodová zmrzlina

    Zmrzlina
    Autor: Shutterstock.com


    Budete potřebovat:

     

    • 300 g zralých a sladkých jahod
    • 1 lžičku citronové šťávy
    • 90 g krupicového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 150 ml smetany
    • 50 ml plnotučného mléka

     

    Postup:

     

    Jahody rozmačkejte vidličkou a důkladně je promíchejte s ostatními surovinami. Směs nalijte do vaničky nebo mísy a dejte mrazit minimálně na 8 hodin, ideálně ale přes noc.

  • Pistáciová zmrzlina

    Zmrzlina
    Autor: Shutterstock.com


    Budete potřebovat:

     

    • 120 g loupaných nesolených pistácií
    • 500 ml mléka
    • 100 ml smetany
    • 150 g cukru
    • 7 žloutků


    Postup:

     

    Asi 80 g pistácií semelte na hladkou pastu, zbytek nasekejte nahrubo. Do rendlíku nalijte mléko a smetanu, pistáciovou pastu a vše přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a přimíchejte nadrcené pistácie. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny a obě směsi smíchejte.

    Šlehejte ve vodní lázni dokud nezhoustne a poté dejte na 3 hodiny do chladničky. Pak zmrzlinu opatrně promíchejte a opět dejte na 3 hodiny do mrazáku. Po uplynutí doby elektrickým šlehačem ušlehejte a v tomto stavu dejte zamrazit do druhého dne.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.