5 poctivých domácích zmrzlin, které chutnají opravdu božsky!
Teploměry o víkendu hlásí tropické teploty a není divu, že právě dněšní den je mezinárodním dnem zmrzliny. Pokud chcete ochutnat tu opravdu poctivou, vyrobte si svoji vlastní. Je to snadné a všechny chutnají fantasticky. Čokoládovou nebo pistáciovou? Pro jistotu zkuste obě a k tomu ještě borůvkovou, jahodovou nebo malinovou.
Malinová zmrzlina
ZmrzlinaAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat:
- 300 g malin
- 100 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 600 ml smetany na šlehání
- 700 g bílého jogurtu
Postup:
Maliny rozmixujte dohladka a přeceďte. Vzniklé pyré dejte do hrnce, přidejte krupicový cukr a mírně zahřejte. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs nechte zcela vychladnout a postupně do ní přimíchejte jogurt, smetanu a moučkový cukr. Vše nalijte do vaničky a nechte přes noc v mrazáku.
Čokoládová zmrzlina
ZmrzlinaAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat:
- 380 ml smetany
- 380 ml mléka
- 200 g tmavé čokolády
- 150 g moučkového cukru
- 5 žloutků
Postup:
Do rendlíku nalijte mléko a smetanu a přiveďte k varu, pak odstavte a nalijte do mísy s nasekanou čokoládou. Nechte čokoládu rozpustit a ušlehejte do hladké hmoty. Žloutky s cukrem ušlehejte do pěny a pak je spojte s čokoládovou směsí. Vše nalijte do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
Zhoustlou směs dejte na 2 hodiny do chladničky. Poté ji přendejte do vaničky na zmrzlinu, přikryjte folií a dejte asi na 6 hodin do zmrazit. Po vyjmutí ji vidličkou načechrejte, dejte do mísy a našlehejte ji elektrickým šlehačem, opět vraťte do vaničky a nechte dalších 5 až 6 hodin mrazit.
Borůvková zmrzlina
ZmrzlinaAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat:
- 700 ml borůvek
- 750 ml smetany
- 200 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mátového sirupu
- lístky máty
Postup:
Dvě třetiny borůvek rozmixujte, zbytek mírně rozmačkejte vidličkou, přidejte cukr, mátový sirup a polovinu smetany. Zbylou smetanu ušlehejte do tuhé šlehačky a postupně ji přidávejte do ovocné směsi. Zmrzlinu nalijte do vaničky nebo do mísy a nechte nejméně 8 hodin v mrazáku. Podávejte ji ozdobenou lístky máty.
Jahodová zmrzlina
ZmrzlinaAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat:
- 300 g zralých a sladkých jahod
- 1 lžičku citronové šťávy
- 90 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml smetany
- 50 ml plnotučného mléka
Postup:
Jahody rozmačkejte vidličkou a důkladně je promíchejte s ostatními surovinami. Směs nalijte do vaničky nebo mísy a dejte mrazit minimálně na 8 hodin, ideálně ale přes noc.
Pistáciová zmrzlina
ZmrzlinaAutor: Shutterstock.comBudete potřebovat:
- 120 g loupaných nesolených pistácií
- 500 ml mléka
- 100 ml smetany
- 150 g cukru
- 7 žloutků
Postup:
Asi 80 g pistácií semelte na hladkou pastu, zbytek nasekejte nahrubo. Do rendlíku nalijte mléko a smetanu, pistáciovou pastu a vše přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a přimíchejte nadrcené pistácie. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny a obě směsi smíchejte.
Šlehejte ve vodní lázni dokud nezhoustne a poté dejte na 3 hodiny do chladničky. Pak zmrzlinu opatrně promíchejte a opět dejte na 3 hodiny do mrazáku. Po uplynutí doby elektrickým šlehačem ušlehejte a v tomto stavu dejte zamrazit do druhého dne.