Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Zpověď redaktorky: Nekouřím tři týdny a dostala jsem super radu

Redaktorka Majka se rozhodla přestat kouřit. Přečtěte si, jak to probíhá.
10. března 2014 | 12:00

Čtrnáctidenní hysterie kombinovaná se šílenstvím je pryč a já se začínám pomalu chovat normálně. Život bez cigaret je totiž vlastně naprosto normální.

15. den
Vypadá to, že odnaučení kuřáci mají nos jako policejní pes. Ve výtahu poznám, že v něm přede mnou jel zvrhlík z kuřácké pauzy, když kolem mne na ulici projde člověk s cigaretou, omdlívám. Není možné, že i já jsem takhle „nevoněla“!

16. den
Nevěřila bych, kolik lidí má radost z toho, že nekouřím. A možná větší, než já. Prodavačky v Loděnce, příbuzní na fejsbuku, bývalé spolužačky…sice nechápu proč, protože já z toho až tak dovázaná nejsem.

17. den
„Když jsem přestala kouřit já, dostala jsem tisíc rad, ale jen jediná stála za to: když budeš mít chuť, klidně si zapal,“ napsala mi jedna čtenářka. Díky tomu prý přestala být tak vynervená, uvolnila se, dvakrát do roka si zapálí a je v klidu. Hurá! Tohle jsem potřebovala slyšet.

18. den
Po několika letech jsem na mejdanu potkala svého milovaného bývalého tchána. Abych prolomila ledy, šla jsem si s ním dát na balkon jedno cigárko. Sice mi moc nechutnalo, ale byl to úžasný zážitek. Ne kvůli kouření, ale kvůli tomu neuvěřitelnému chlapovi.
P.S. Když to viděl můj muž, snažil se mě večer nalákat na další cigaretu. Nešla jsem. Kouření mě totiž nebaví.

Nejrizikovějším faktorem pro vznik rakoviny plic jsou samozřejmě cigarety.
Autor: shutterstock.com
19. den
Jsem naštvaná, že si neukládám peníze ušetřené za krabičky cigaret do kasičky. Pro jistotu jsem si za odměnu koupila kalhoty a dvě košile. Zasloužím si to, ne?

20. den
Koučka Lucie Pancová mi řekla, ať si místo ranní cigarety dám na lavičce kafíčko nebo dobrý čaj. K tomu jsem se ještě nedopracovala, ale začala jsem chodit do práce pěšky. Jako náhrada za cigárkový rituál je to dost dobré.

21. den
Dočetla jsem se, že přesně jednadvacet dnů trvá, než si člověk udělá nový návyk. Něco na tom bude. Na kouření si nevzpomenu, jak je den dlouhý, v hlavě to mám nastavené tak, že když budu mít fakt velkou chuť, nebo bude naprosto mimořádná příležitost, klidně si jednu dám, ale tím to končí. Další už si nezapálím. Zvládla jsem hospody, mejdany a já nevím, co ještě. Teď už mě čeká jen zatěžkávací zkouška na mé milované samotě, kam se chystám znovu začít jezdit, a kde jsem si na zahradě užívala života s kafíčkem a cigaretou. Ale i to zvládnu. Držte mi palce, protože já už jsem nekuřačka!

Autor: MAJ
Video se připravuje ...