Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tajné šifry lidského těla: Co o nás prozradí gesta, pohyby, mimika

Lidská gesta prozradí i to, o čem jazyk mlčí. Poznáte, co vám lidé svými gesty říkají?
26. února 2014 | 13:10

Poznáte, kdy vám někdo lže nebo jen stěží skrývá, že jím cloumá vztek? Lidská gesta prozradí i to, o čem jazyk mlčí. Naše kolegyně Andrea si na chvíli odskočila od psaní článků na web do ateliéru a nafotila tam pár výmluvných signálů, která používají lidé po celém světě bez ohledu na to, jakým jazykem mluví. Odhadnete, co vám svými gesty říká?

Když se miminko poprvé usměje na mámu, není v tom záměr. Že má zkroutit koutky do úsměvu, mu diktuje jeho podvědomí. Stejný základ má i celá řada gest, které používáme během života. Říkáme ne, a kroutíme při tom hlavou – opakujeme tím pohyb, kterým jsme kdysi dávno při kojení dávaly najevo, že už máme dost. A takových příkladů se dá najít celá řada.

Když víte, na co se dívat, můžete si v člověku, se kterým mluvíte, číst jako v otevřené knize. Jak to funguje? Zkuste odhadnout, co vám naše kolegyně Andrea svými gesty říká?

Lidská gesta prozradí i to, o čem jazyk mlčí.
Autor: Jan Hrdý

Teď právě lžu

Lehký a rychlý dotyk v okolí úst a nosu ukazuje na lež, a vůbec nezáleží na tom, že se Andrea právě usmívá. Lidé se můžou snažit toto gesto zakrýt tím, že předstírají zakašlání, nebo si zlehka třou horní ret, gesto je ale vždy stejně výmluvné. Až tak, že ho herec Humphrey Bogart s oblibou používal, když hrál gangstery a zločince při policejním výslechu.

Lidská gesta prozradí i to, o čem jazyk mlčí.
Autor: Jan Hrdý

Zajímáš mě

Zlehka sevřená ruka a ukazováček mířící vzhůru – právě jste upoutala pozornost člověka, který vás poslouchá. Jen málo ale stačí, aby se z gesta vyjadřujícího zájem stalo vyjádření nesouhlasu. Kdyby si slečna na obrázku začala ukazováčkem třít spánek, chce to rychle něco podniknout, nebo její pozornost ztratíte.

Lidská gesta prozradí i to, o čem jazyk mlčí.
Autor: Jan Hrdý

Nudím se

Jak se člověk začne o ruku položenou pod bradou opírat, je to jasné. Zájem pominul, zmocnila se ho nuda. Čím větší oporu brada potřebuje, tím je nuda větší, až se dotyčný nakonec už jen těžko brání spánku. Další stadiem je hlava na stole, kterou už žádný učitel nebo jiný řečník přehlédnout nemůže.

Zajímá vás, jaká další gesta vám o vašem partnerovi, kolegovi či protivníkovi prozradí víc? Chcete je mít přečtené? Pak si kupte časopis Blesk pro ženy číslo 9, který vyšel v pondělí 24. února.

Autor: Radka Hrdinová
Video se připravuje ...