Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Naučte se zvládat emoce: Důležité je dýchání a pozitivní mysl

Vztek je dobré se naučit ovládat.
4. března 2014 | 12:00

Také se vám stává, že své emoce nemůžete udržet na uzdě? Na první pohled je na vás poznat, vztek i lítost a ani vodopád slz nemůžete zakrývat….Doma si brečte jak chcete, ale v zaměstnání budete muset své emoce krotit.

Pokud nemáte místo srdce kámen, je pravděpodobné, že emoce jsou přirozenou součástí vašeho života. Jenže někdy nám ho mohou pěkně komplikovat, projevování zvláště negativních emocí na pracovišti může znamenat nejen vaši špatnou reputaci, ale časem také ztrátu zaměstnání. A právě to je důvod, proč bychom se je měli naučit ovládat a řídit. Nejčastěji s námi v zaměstnání cloumá vztek, který často pramení z pocitu ohrožení, ať už naší pozice nebo důstojnosti. Během hněvu se do těla uvolňují hormony, které způsobí prudký příval energie, která se přemění v nezvladatelné napětí. A takové napětí od vzteku, může trvat i několik hodin a dokonce ohrožovat i naše zdraví. U žen často vztek přechází v další neadekvátní projev emocí, a to je pláč, který by měl na pracovišti být opravdu tabu.

Vztek je dobré se naučit ovládat.
Autor: Shutterstock.com
Emoce na uzdě

Základem úspěchu udržení emocí tzv. na řetězu, je rozpoznání jejich spouštěče. Snažte se rozšifrovat, jestli vás více ovlivňují okolnosti, jako je dopravní zácpa nebo kolegyně, která nikdy nezavře pusu nebo jste to vy sami a vaše neúspěchy. Budete-li znát své nejčastější rizikové faktory, můžete s nimi snáze bojovat. Místo toho, abyste uprostřed debaty uraženě odešli, nasupeně třískali vším, co vám přijde pod ruku, šlehaly vám z očí blesky nebo se utrhovali na všechny kolem, snažte se odvést své myšlenky k jinému tématu.

1. Cítíte-li onen známý tlak ve spáncích a pocit, že vám vzteky pukne hlava, zkuste zhluboka dýchat, zavřete na chvíli oči a představujte si něco, co vám navodí dobrou náladu.

Vztek je dobré se naučit ovládat.
Autor: Shutterstock.com
2. Po hádce, vášnivé debatě nebo vůbec čemkoli, co vás tzv. vytočí do běla, si postěžujte. Nikdy si ale nevylévejte srdce kolegyni v práci a okruhu, kde nastal problém, mohlo by se vám to v budoucnu pěkně vymstít. Zavolejte zkrátka někomu zcela nezainteresovanému a jemu se vypovídejte. Díky nezaujatosti posluchače se můžete dobrat nejen zklidnění, ale také uvědomění, kde je pravda.

3. Najděte si aktivitu, která vás zbaví přetlaku, a pusťte se do ní hned, jak na vás jdou negativní emoce. Může to být krátká procházka, masáž šíje nebo jen dobrá svačinka, která navodí pocit pohody.

4. Naučte se dýchat zhluboka do břišní dutiny, nadechněte se nosem až do žaludku a potom pomalu vypouštějte vzduch ústy. Jedná se o základní relaxační metodu, která věřte nebo ne, opravdu funguje.

5. Upusťte páru jinde než v práci. Máte-li sklony ke vzteklosti, agresivitě a rychle se dopálíte, jděte si po práci zaběhat nebo zacvičit, ideální pro vás bude box, při kterém se negativních emocí zbavíte dokonale. Ne nadarmo v japonských továrnách zavedli místnosti, kde si zaměstnanci mohou libovolně praštit do boxovacího pytle s podobiznou svého nadřízeného.