Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 tipů, jak můžete ušetřit na jídle a nestrádat hlady

Kdo šetří, má za tři.
30. září 2013 | 06:00

Zdá se vám, že za jídlo a potraviny vůbec utratíte více, než si můžete dovolit? Máme pro vás desatero tipů, jak ušetřit a přitom nestrádat hlady.

Značka neznamená kvalitu

Nehleďte na značky zboží, ale raději čtěte etikety a zajímejte se o složení jednotlivých výrobků. Budete mile překvapeny, že se různé potraviny dají pořídit ve stejné kvalitě i za nižší cenu.

Nákupy si plánujte

Takový seznam má své opodstatnění nejen u zapomnětlivců, ale i u těch, co chtějí ušetřit. Vyvarujete se tak totiž překvapení, že jste nakoupili mnoho věcí, ale nic, co byste potřebovali.

Dietní plán
Autor: Shutterstock.com
Sestavte si jídelníček

Nesmějte se, jídelníček nemusíte vyvěsit na nástěnku jako ve scéně z filmu Pelíšky, ale napište si jej jen tak sami pro sebe. Díky němu budete přesně vědět co nakoupit a nestane se vám, že pak potřebné ingredience poběžíte koupit do předražené večerky.

Vyhněte se polotovarům a fastfoodům

Polotovary a rychlé občerstvení vám možná ušetří čas, ale rozhodně ne peníze, o zdraví ani nemluvě. Místo mražených, přesolených a éček plných pokrmů, které zasytí jen na chvíli, si raději uvařte poctivé domácí jídlo. Chuťově se to nedá srovnat a i vaše peněženka zaplesá.

Zeleninový kuskus
Autor: Shutterstock.com
Pusťte se do nových receptů

Nevíte si rady, jak levně a přitom chutně vařit? Chutně můžete vařit i bezmasá jídla za pár korun, zkuste zeleninový kuskus, neopovrhujte cizrnou, červenou čočkou ani pohankou. Nové a zajímavé chutě vám zachutnají, dokáží zasytit a jsou navíc plné tělu prospěšných látek.

Dávejte přednost sezónním potravinám

Kupujte potraviny v jejich sezóně, to bývají levnější a udělejte si z nich zásoby formou zmražení nebo zavaření. Pokud si pořídíte jahody v lednu, nedivte se, že jsou drahé.

Využívejte slevy a akce

Vyhazujete letáky s akčním zbožím? To je chyba. Zkuste je prolistovat a nakupovat podle nich. Některé potraviny tak seženete za velmi příznivou cenu.

Nákup masa u řezníka
Autor: Shutterstock.com
Neplaťte zbytečně za obal

U většiny potravin platíme i za jejich obal, který nakonec skončí v koši. Nakupujte maso raději přímo u řezníka než balené v supermarketu, stejně tak dejte přednost sýru kupovanému na váhu a zelenině a ovoci na trzích.

Domácí housky
Autor: Shutterstock.com
Vyzkoušejte domácí výrobu potravin

Hodně potravin se dá vyrobit doma levněji a hlavně zdravěji. Domácí voňavý chléb zvládnete i bez speciální pekárny, ze starých rohlíků si udělejte vlastní strouhanku a bylinky si vypěstujte v truhlíku za oknem.

Nekupujte limonády, džusy a další nápoje

Hodně utrácíme za nejrůznější slazené limonády, džusy, energetické nápoje nebo alkohol. Pijte raději na vodu! Ať už vsadíte na minerálku, přírodní pramenitou a nebo vodu z kohoutku, můžete si jí osladit šťávou, dochutit citronem anebo si třeba udělat domácí ledový čaj. Překvapí vás kolik ušetříte!

Autor: mak
Video se připravuje ...