Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbytečné, ale časté chyby při hledání práce: Děláte je taky?

Hledáte práci? Buďte důslední, ale také trpěliví.
7. května 2013 | 11:00

Uchazeči o zaměstnání to nemají lehké. Trh práce je nemilosrdný, zaměstnavatelé vybíraví a konkurence obrovská. Výhodu proti ostatním "hledačům" ale můžete získat i vy. Stačí se zamyslet se nad ním, jestli se nedopouštíte některé z nejčastějších chyb.

1. Nemáte dobře upravený životopis

Můžete mít klidně třicet let praxe v oboru nebo pět jazykových certifikátů, ale s neprofesionálně působícím "sívíčkem" moc nezabodujete. Životopis má být stručný a strukturovaný.

Myslete také na to, jaké místo v jaké firmě se snažíte získat, a podle toho ho upravte. Jestli se například ucházíte o pozici účetní, vaše vítězství na matematické olympiádě v roce 1987 ani vysokoškolská brigáda v baru nikoho neoslní.

Náš tip: Vynechte barvičky, obrázky i rádobyvtipná písma typu Comic Sans. Rozmyslete si také, zda se hodí přikládat vaši fotografii.

2. Vynecháte motivační dopis

Na první pohled může působit jako snůška klišé, ale většina personalistů ho vyžaduje. Jestli se tedy v inzerátu, na který reagujete, píše, že máte zaslat kromě CV i motivační dopis či e-mail, nevykašlete se na něj.

Nebojte se být originální, samozřejmě v rámci slušnosti. Motivační dopis je skvělou příležitostí upozornit na svůj výjimečný talent, netradiční schopnost či zajímavou pracovní zkušenost.

3. Nepřipravíte se na pohovor

"To nějak dám" možná fungovalo u zkoušek ve škole, ale pracovní pohovor je trochu jiná káva. Předtím, než se na něj vypravíte, si prostudujte webové stránky firmy a připravte si odpovědi na záludné otázky.

Štěstí přeje připraveným. Jestli si chcete plácnout s budoucím šéfem, nepodceňujte přijímací pohovor.
Autor: Profimedia.cz

Je dobré přijít s jasnými názory i myslí (panáka na kuráž raději vynechte), s uvěřitelnými důvody, proč po místě toužíte, a s aspoň přibližnou představou o náplni práce. Upravený vzhled je samozřejmost.

4. Ignorujete sociální sítě

Ať hledáte, jak hledáte, práci se vám najít nedaří? Nebo jste našli, ale na váš e-mail nikdo nereagoval? Právě v takových situacích vám můžou pomoci sociální sítě a užitečné kontakty, které si díky nim vytvoříte.

Náš tip: Kromě Facebooku a Twitteru si založte profil i na profesionální síti LinkedIn. Najdete tu lidi, které už znáte, ale třeba i potenciálního zaměstnavatele.

5. Nedáváte najevo zájem

V dnešní době bohužel čím dál méně personalistů odpovídá na žádosti o zaměstnání. Jestli se vám do několika týdnů nikdo neozve, nemusíte hned věšet snahu na hřebík. Třeba v záplavě životopisů ten váš jen přehlédli.

Není na škodu zavolat přímo na osobní oddělení firmy a připomenout se. Pokud vás odmítnou, nenaděláte nic, ale příjemné vystupování po telefonu vám může dát druhou šanci. Nebuďte ale příliš snaživí a rozhodně nevolejte opakovaně.

Autor: Marie Barvínková
Video se připravuje ...