Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 praktických rad pro bezpečný nákup na internetu

Nakupovat po internetu se musí opatrně
28. března 2013 | 14:30

Děláme to všichni, protože to je pohodlné. Občas nás něco zaujme, klikneme, zaplatíme. To vše on-line. Pak nám zboží přijde domů a my jsme překvapení. Tohle že jsme si objednali?!

Čekáte novou televizi, jste celí natěšení, dopravce vám přiveze balík, a když ho otevřete, najdete tam akorát tak hromadu cihel?

To je samozřejmě extrém, ale podobné případy se mohou stát. Proto jsme se rozhodli pro vás sestavit pár pravidel, podle kterých byste se měli při nákupu po internetu řídit.

Recenzujte

Pokud nenakupujete na internetu často, doporučujeme získat reference. Jedná-li se o méně známý obchod, zkuste jeho název vložit do vyhledávače – můžete získat informace od nakupujících nebo jejich zkušenosti. I zde platí: Důvěřuj, ale prověřuj!

„Spolehlivost a důvěryhodnost e-shopu zvyšují i certifikace. Jednou z nich je certifikace APEK (Asociace pro elektronickou komerci). Ukazatelem vnitřních procesů ve firmě a její spolehlivosti je certifikace ISO získatelná až po minimálně roce provozu,“ říká Lucie Kropáčová z internetového obchodu T.S.BOHEMIA, který na českém trhu působí již 19 let.

Platba předem

Dávejte si pozor na platbu předem u bazarového zboží! Pokud se nejedná o internetový obchod, nechávejte si zboží zaslat na dobírku.

O brigádu asistentky v kanceláři je nejen mezi studenty největší zájem
Autor: profimedia.cz

Fotografie zboží

Rozhodně nekupujte nic, na co se nemůžete podívat alespoň na fotografii. Pokud má obchod nebo prodávající zboží fotografii, můžete si před prodejem ověřit, zda vám zboží vyhovuje, nebo ne. Neváhejte ani prodávajícího požádat o více fotek.

Kontakty

Každý internetový obchod by měl mít na sebe uveden kontakt. Název firmy nebo jméno podnikatele, adresu a IČO subjektu. Důležité je i telefonní číslo!

Pečlivost nade vše

Dávejte si pozor při vyplňování vašich údajů, jako je jméno, adresa, e-mail i telefonní číslo. Chyba prodejce nebude, když něco vyplníte špatně a na zboží budete čekat marně.

Jistota je jistota

Pokud zboží zaplatíte přes internet, a-mailem by vám měla přijít elektronická objednávka. Tu si vytiskněte a uschovejte. Je to do té chvíle váš jediný doklad o koupi, kterým se případně můžete ohánět.

Bijte se za svá práva

Při přebírání zásilky, pečlivě zkontrolujte neporušenost obalu zásilky. Porušený balík nepřebírejte, ale sepište protokol s dopravcem a kontaktujte prodávajícího. Jde hlavně o to, že jste zaplatili poštovné, které neodpovídá stavu zásilky!

Nebojte se reklamace

Pokud se vám zboží nelíbí, nebo vám nevyhovuje, nezapomeňte na to, že ho můžete do 14 dnů bez udání důvodu vrátit! Dávejte si ale pozor, zboží nesmí mít porušený obal.

Když už, tak už

Pokud se rozhodnete nakupovat on-line, rozhodně je dobré, abyste se snažili nákup provést co nejlevněji a nejvýhodněji, co to jde. Na internetu je spousta portálů, které vám vyhledají dané zboží za ty nejlepší ceny!

Spokojenost nadevše

Pokud se vám nákup vyplatil a vše bylo v pořádku, je dobré se v budoucnosti obracet na vámi již využité obchodníky. I zde ale platí všechny pravidla bezpečného nákupu.

yy
Autor: profimedia.cz

Autor: ema
Video se připravuje ...