Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Aromaterapeutka radí: Na muže se musí jemně, mnohdy stačí vůně jídla

Video se připravuje ...
Aromaterapeutka nám vysvětlila, jak správně používat vůně v bytě.
VIDEO: Adam Balažovič
9. května 2015 | 06:00

Vůně jsou neměnnou součástí našeho života. Říká se, že mozek si pamatuje vše, co jsme kde kdy cítili, a pak si to podvědomě spojuje s různými situacemi. Jak si provonět byt? Je to hotová věda!

Aromaterapeutka Veronika Jiravová, která se vůněmi zabývá už celý život, nám poradila, jaké vůně jsou vhodné do ložnice nebo pracovních prostor. V ložnici chceme mít klid a veškeré silné vůně působí rušivým dojmem. Podle ní jsou v ložnicích nejvhodnější vůně nasládlé jako vanilka, levandule, heřmánek nebo meduňka. Navozují pocit čistoty, který v ložnici většinou vyžadujeme.

Zcela jiné vůně se potom používají například do koupelny. Když totiž ráno vstaneme, potřebujeme se probrat a z voňavé ložnice, která nám přivodila příjemnou a klidnou atmosféru, putujeme rovnou do koupelny. Ta by měla vonět svěže. Proto se v koupelnách často používají vůně oceánů nebo jarních bouřek. To v nás totiž nejen evokuje příjemný pocit vzpomínek, ale i nás to nabudí.

Každý člověk vnímá vůně jinak a největší rozdíly jsou pak mezi muži a ženami. Odborníci tvrdí, že ženy jsou mnohem citlivější a vnímají lépe vůně a parfémy a vůbec chemicky vytvořené odéry. Na muže ale mnohem lépe působí přirozené vůně, které také můžeme nazývat pachy. Stejně tak ženy lépe rozlišují i barvy v mnohem širší škále.

Právě kvůli těmto odlišnostem ale musíme dbát v domácnosti na to, abyste se v ní cítila dobře jak vy, tak váš partner. Pokud tedy jdete do obchodu a chcete si vybrat některý z osvěžovačů, přizvěte svého partnera k výběru. „Partner by měl být u výběru vůně a také je lepší snížit v přítomnosti mužů intenzitu, protože jim to není příjemné,“ radila nám aromaterapeutka Veronika Jiravová spolupracující s firmou Air Wick. „Ani na prvním rande, pokud muže ještě tolik neznáte, bych se nepouštěla do větších experimentů. Mnohdy úplně stačí vůně připravovaného jídla nebo koláče v troubě,“ řekla nám dále Jiravová.

V kanceláři je těžké najít vůni, která by vyhovovala všem. Nechceme totiž při práci usínat, takže jakou vůni by nám odbornice doporučila? „Podle tradiční čínské medicíny bych doporučila třeba bergamot, který stmeluje kolektiv, pročišťuje vzduch a jehož vůně je vnímána vesměs pozitivně. Mohli bychom ho smíchat se špetkou gerania, neboli kakostu, které je vhodné pro workoholiky. Mnohé firmy už s vůněmi pracují, a pokud se to dělá dobře a nepřehání se to, může to skvěle fungovat.“

Video se připravuje ...