Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Polojasno 22°C

Dejte sbohem zimní únavě: 5 tipů, abyste zůstala fit!

Zbavte se zimní únavy a bude vám líp.
13. prosince 2013 | 11:30

V mrazech je potřeba pít stejně množství vody jako v letních vedrech. Špatný pitný režim je jedím z důvodů, proč se v zimě cítíme unavené.

Teploměr za oknem stále častěji ukazuje hodnoty pod bodem mrazu a dny jsou kratší a kratší. Vánoce přede dveřmi, do jara daleko. To je přesně chvíle, kdy na člověka padá špatná nálada. Jen o krok za ní jde únava a neodbytné bolesti hlavy.

Jak se vyhnout únavě a bolestem?

Univerzální rada zní: Nepropadat předvánoční panice. A také nepřestávat pít, samozřejmě vodu. I když chladné počasí tlumí pocit žízně, tělo vodu potřebuje ve stejném množství jako v létě. Zvlášť když pořádně přituhne, protože i mráz vysušuje.

Když pak v předvánočním spěchu na pitný režim zapomínáme, není to bez následků. Při nedostatku tekutin jsme unavení, bez energie a tělo se jen s obtížemi brání nemocem. aby se udrželo v dobré kondici, potřebuje stejně jako v létě dva až tři litry tekutin denně.

Tělo žádá minerály

Největší  podíl by měla tvořit kvalitní čistá voda. Ano, káva nebo čaj po ránu dokážou člověka nakopnout. Tekutiny ale nedoplní, spíš tělo dehydrují. Proto je u čajů lepší sáhnout po ovocných nebo bylinkových. šťáva z čerstvého ovoce nebo minerálka dodají tělu nejen vodu, ale také minerály, které potřebujeme pro boj se zimní únavou.

...
Autor: Shutterstock

Víte, že u pacientů trpících migrénami byl prokázaný nižší obsah hořčíku v mozku? Trpíte-li častými bolestmi hlavy, minerálka s vyšším obsahem hořčíku, který reguluje napětí ve svalech a ovlivňuje činnost nervového systému, by ve vašem pitném režimu neměla chybět.

Zůstaňte fit

1. Pijte, pijte, pijte

Kolik tekutin za den do sebe dostanete? Dvě, tři nebo čtyři skleničky? Nebo stěží jednu? Postavte si před sebe na pracovní stůl lahev s minerálkou nebo sklenici vody, a budete mít jasno. dostatečný přísun tekutin je základní předpoklad, aby tělo fungovalo.

2. Vyzbrojte tělo

Vitamíny a minerály tělo nutně potřebuje, aby se mohlo bránit útoku zimních viróz. Nejlepší je samozřejmě přijímat je v čerstvé formě, jenže právě v zimě je nabídka čerstvého ovoce a hlavně zeleniny omezená. Čím ji oživit? Třeba kysaným zelím - lepší zdroj vitamínu C v zimě nenajdete.

...
Autor: Shutterstock
3. Hýbejte se

I když venku mrzne. Pravidelný pohyb je ideální prevence nejen únavy, ale také chřipky nebo migrény. Kromě toho zvyšuje v krvi hladinu endorfinů, které umí tlumit bolest (nejen v hlavě) a také se starají o dobrou náladu. Že člověk při pravidelném pohybu zhubne, je příjemný vedlejší efekt.

4. Jezte méně, ale často

Základem zdravého jídelníčku je pořádná snídaně, večeře by naopak měla být o polovinu menší než oběd. Lehčí pokrmy, především zelenina, ovoce, ryby a bílé maso, jsou ideální volbou. Zato sladkosti a tučná jídla se vyplatí omezit i v době Vánoc.

5. Vyspěte se do krásy

Proběhnout adventem v poklusu je škoda z mnoha důvodů, a to, i když předpověď počasí hlásí zataženo. Relaxujte všemi možnými způsoby. U dobré knihy, při setkání s přáteli, v kině nebo třeba na hodinách jógy.

Autor: hr
Video se připravuje ...