Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Berete si půjčku? Nenechte se ožebračit!

Než půjčku podepíšete, vše si dobře pročtěte a promyslete!
26. října 2013 | 09:00

Půjčit si peníze je mnohem snadnější, než je splácet. Někdy nám ale tíživá finanční situace nedává jinou možnost, než podepsat půjčku. Co je ale potřeba si ohlídat, abyste se a chvíli neocitli na ulici?

Orientovat se v tom, co je pro vás výhodné, a co raději nepodepisovat, se může ze začátku zdát jako "španělská vesnice". Když ale proniknete do základů finanční gramotnosti, brzo se mezi údajně výhodnými půjčkami zorientujete.

U vysokých půjček se vám vyplatí využít služby finančního poradce.
Autor: profimedia.cz
Banky se spoléhají na to, že neznáte podmínky půjček a nevíte, jestli jsou tedy přiměřené nebo přemrštěné. Než něco podepíšete, obejděte několik bank a nabízené půjčky si mezi sebou porovnejte. U vyšších částek si najměte finančního poradce, který vám úvěry vyhodnotí a poradí, jaký je pro vás nejvýhodnější.

Všechno si pečlivě přečtěte, včetně těch nejmenších písmenek! Když něčemu nerozumíte, ptejte se.

Pozor! Nikdy nepodepisujte nic, co vám není jasné.

Zjistěte si předem všechny poplatky a úroky, abyste nebyli nepříjemně překvapení.
Autor: Shutterstock.com
Pokud to jen trochu jde, půjčujte si peníze od seriozních bankovních domů. Inzeráty vyvěšené na autobusové zastávce vám možná naslibují i zlaté tele, ale velmi pravděpodobně vás také dostanou do velmi nepříjemných problémů.

Ohlídejte si, jak vysoký je úrok a RPSN (Roční Procentuální Sazba Nákladů). V ní jsou totiž schované také všechny poplatky a náklady s půjčkou spojené. RPSN může být přitom i několikanásobně vyšší než samotný úrok! Také si dejte pozor na ostatní poplatky spojené s úvěrem a možnost jeho předčasného splacení.

Na spotřební zboží si našetřete! Úvěr se vám mnohonásobně nevyplatí!
Autor: profimedia.cz
I když jste odhodlaní vše poctivě splácet, raději si předem zjistěte, jaké vás čekají sankce, pokud by se vám to nedařilo. Můžou být totiž tak drsné, že vám na několik let přivodí noční můry.

Neberte si půjčky na nábytek, vánoční dárky a nebo jakékoliv spotřební zboží, které nutně nepotřebujete jehož hodnota se okamžitě snižuje. Na takové věci je mnohem lepší si našetřit.

Autor: MAJ, brig
Video se připravuje ...