Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nedejte násilníkům šanci: 5 rad, jak se účinně bránit útokům

Nedejte násilníkům šanci: 5 rad, jak se účinně bránit útokům
18. června 2012 | 07:16

Stále častěji se stáváme oběťmi loupežných přepadení a dalších násilných činů. Přitom mnoha hrůzným zážitkům je možné předcházet a útočníkům se účinně bránit. Předejděte nepříjemnostem s dotěrnými agresory, poradíme vám, jak!

1. Předcházejte rizikovým situacím

Vhodnou prevencí a dodržováním zásad pasivní sebeobrany výrazně snížíte nebezpečí případného útoku na vaši osobu. Omezte proto noční pohyb tmavými zákoutími a vyhněte se nebezpečným lokalitám. Volte raději cestu hlavními osvětlenými ulicemi, kde je větší pohyb dalších lidí, byť by byla delší. Snažte se pozorně a klidně sledovat svoje okolí a průběžně odhadovat potenciálně nebezpečné situace.

2. Zapište se na kurzy sebeobrany

Vhodnou přípravou na nečekané přepadení jsou specializované kurzy sebeobrany pro ženy. Jejich cena se pohybuje od 150 Kč za jednu hodinovou lekci. Můžete například absolvovat celý často i několikaměsíční kurz, který vás provede všemi důležitými základními obrannými metodami. Kurzy sebeobrany vám představí strategické chování v rizikových okamžicích, nacvičíte si různé modelové situace a obranu. V některých se naučíte používat pomůcky pro osobní ochranu.

Nedejte násilníkům šanci: 5 rad, jak se účinně bránit útokům
Autor: profimedia.cz

3. Prostě utečte

Nejlepší obrannou strategií je co nerychlejší útěk. Pokud je to možné, na nic v krizové situaci nečekejte a nejkratší možnou cestou utečte. Mnoho agresorů si vaše pronásledování za chvíli rozmyslí, nebo jej rovnou ihned vzdá. Vůbec přitom nevadí, že nejste trénovaná. Díky stresu a účinkům adrenalinu budete mít dostatek energie na rychlý útěk do bezpečí.

4. Šokujte útočníka

Útočník má na své straně moment překvapení a většinou je také fyzicky silnější. V krizové situaci proto potřebujete dostat moment překvapení na svou stranu. Jakmile na útok odpovíte okamžitým protiútokem, pravděpodobně pachatele zaskočíte.

„Při útoku je na místě rozhodnost a rychlé jednání. Jakmile žena vycítí byť sebemenší riziko napadení, měla by sprej či paralyzér již pevně držet v ruce a být připravena ho okamžitě použít s dostatečnou intenzitou,“ říká Pavel Zendulka z obchodu Armed.cz.

Nedejte násilníkům šanci: 5 rad, jak se účinně bránit útokům
Autor: profimedia.cz
Jestliže pepřový sprej či paralyzér nemáte po ruce, můžete jako zbraň použít náplň svojí kabelky. I zásah svazkem klíčů do obličeje, nebo úder deštníkem vám může při sebeobraně výrazně pomoci. Nerozpakujte se mířit na citlivé body útočníka – například oči, nos či rozkrok.

5. Nezapomínejte na obranné prostředky

Pomůcek pro sebeobranu, které vám při správném a pohotovém použití pomohou útočníka zastavit či alespoň zaskočit a získat čas pro útěk, existuje velké množství.

„Doporučujeme využít formu pepřového gelu, který je méně náchylný na vítr. Navíc má lepivou konzistenci, takže ulpívá na útočníkovi a zanechává skvrny viditelné v UV spektru. Policie pak může v případě pozdějšího vyšetřování snáze usvědčit agresora,“ vysvětlil nám Pavel Zendulka.

Aby však pepřový sprej splnil svůj účel, měly by jej ženy umět efektivně používat. Existují kurzy ovládání pepřového spreje, kde se s ním každý může naučit zacházet.

Video se připravuje ...