Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Takhle to dopadne, když dětem dáte do ruky samolepky

10. ledna 2012 | 10:48

Do puntíku! Fantazie a kreativita dětí nezná hranic. O tom ví své každá maminka, jejíž ratolest alespoň jednou "zkrášlila" stěnu pokoje. Japonská umělkyně Yayoi Kusama (82) toho skvěle dokázala využít ve svůj prospěch.

Takhle dopadl bílý obývací pokoj, který si "do parády" vzaly desítky dětí vybavených pestrými samolepkami. Od těch nejmenších až po vyčouhlé teenagery. A vyřádily se vskutku dosytosti. Bílých míst zbylo pomálu.

Místnost polepená stovkami tisíc barevných koleček však není nezbednými dětmi zdevastovaným pokojem. Jde o atypické umělecké dílo dvaaosmdesátileté japonské umělkyně, které můžete spatřit v Galerii moderního umění v australském Queenslandu.

Za dva týdny děti pokryly místnost pestrými kolečky
Autor: profimedia.cz

Japonka, která miluje tečky

Yayoi Kusama dětem nechala ve svém projektu s názvem "Vymazání pokoje" naprosto volnou ruku. Je totiž přesvědčena o tom, že mají ohromný cit pro barvy. Po dobu čtrnácti dnů proto dětským návštěvníkům výstavy dávala při vstupu archy s pestrými samolepkami. Bílá místnost se tak stala doslova obřím plátnem.

A nešlo o první projekt tohoto typu. Umělkyně ráda do své tvorby zapojuje děti. Yaykoi sama sebe nazývá posedlou umělkyní. Jejím avantgardním dílům výhradně dominují právě barevné tečkované vzory.

Video se připravuje ...