Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šokující úlety: Boty z trusu, vycpaná antilopa coby kabelka

27. dubna 2010 | 14:11

Móda je jako neuchopitelná žena. Na jedné straně tvrdě pragmatická, střízlivě praktická. Na druhé provokativní, veskrze šílená. A čím víc umí na této hraně balancovat, tím líp pro ni.

Úloha odívání zkrátka nekončí u praktické potřeby zahalit se, mít cosi na sobě. Móda je také prostředkem k vyjádření podstaty jedince. Jeho životního stylu, názoru na společnost. Jinakost k ní patří a je žádaná. Pro návrháře pak představuje výzvu ke kreativitě, kterou různě zpracují. Leckdy jdou do extrémů, aby v nadsázce vizi trendu uvedli. Občas ale zůstanou jen u samoúčelné teatrálnosti. U drzé zkoušky, co všechno poslušní snobové unesou. Pózy bez poctivého přínosu.

Boty z trusu

Boty z trusu
Autor: profimedia.cz

Britský návrhář a extravagantní umělec Insa, který se specializuje na dámskou obuv, vytvořil střevíčky z lisovaného sloního trusu. Model má pětadvacet centimetrů vysoké jehly a je zdoben malbou plus perlami. Těžko říci, kdo si tuhle luxusní recyklaci exkrementů oblékne na nožku...

Díry za desetitisíce

Díry za desetitisíce
Autor: archiv Balmain

Uznávaný módní dům Balmain si nejspíš ze značek chtivých lidí dělá legraci. Roztrhané triko z kolekce pro rok 2010 totiž v přepočtu stojí neuvěřitelných třicet tisíc korun. Na tolik si Balmain cení černou, uvnitř svršku všitou etiketu. A jistě se najde řada parádníků, kteří si tento výstřelek připomínající triko válečného hrdiny opatří.

Ledvinka z antilopy

 

Ledvinka z antilopy
Autor: archiv Carlee Fernandez

Svět si zvykl na kabelky z krokodýlů, boty z hadů, parádu z pravých kožešin, kvůli které vymírají zvířata. Losangeleská nadějná návrhářka Carlee Fernandes tuto zvrácenost podtrhla kolekcí luxusních zavazadel. Cestovní kufry jsou z bůvolích a příruční tašky z kozích hlav. Kolik výstředníků si bude dávat peněženku do vypreparované antilopy v podobě tzv. ledvinky?

Military bomba

.
Autor: archiv Reni

Mladý latinskoamerický návrhář Gianfranco Reni způsobil v Mexiku na týdnech módy šok. Jeho kreativní připomínka znovu aktuálního army stylu se stala tématem konverzace. Nic víc ani míň. Jepičí atrakce... Možná výzva pro nějakou revoltující hvězdičku, která neví jak zaujmout.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková