Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tipy do domácnosti: Chcete ušetřit čas a peníze?

Zabalte salát do vlhké utěrky a zůstane mnohem déle čerstvý a křehký!
28. listopadu 2010 | 08:20

Patří citrony jen do čaje či lak pouze na nehty? To už dávno neplatí. Inspirujte se a využijte běžné domácí pomocníky, tak jak by vás ani nenapadlo. Ušetříte nejen čas strávený nakupováním, ale i svoji peněženku.

Citrony

1 Svěží vzduch

Příjemnou vůni v pokoji zaručí miska s vodou, do které přidáte lžíci citronové šťávy. V kuchyni můžete položit kousek citronové kůry na ještě teplou plotýnku sporáku.

2 Jak na matné sklo

Nádoby ze skla se časem zanesou a ztratí lesk. Otřete je proto citronovou šťávou. Kyselina matná místa znovu rozzáří.

3 Bělicí prostředek

Citronovou šťávu kápněte i do vroucí vody, ve které vaříte květák. Udrží si bílou barvu. Stejně působí šťáva i na rozkrájená jablka, aby nezhnědla.

4 Stále bílé prádlo

Několik plátků oloupaného citronu přidaného do vody na praní způsobí, že bílá bude skutečně bílá.

5 Zápach na prkénku...

Cibule, česnek a ryba zanechávají nepříjemný pach. Zbavíte se ho, když po desce několikrát přejedete rozpůleným citronem.

6 ... a v lednici

Nepříjemného zápachu v lednici se zbavíte, když kuchyňskou houbu namočíte do citronové šťávy a vložíte ji dovnitř. Houbičku můžete nahradit i kouskem vaty.

7 Na zaschlý sýr

Tvrdé zbytky sýra (třeba na struhadle) lehce odstraníte, když po něm přejedete rozříznutým citronem.

Role papírových utěrek

8 Rozmrazování ovoce

Zmražené ovoce nebude rozmáčené, když vyndané zmrzlé kousky položíte vedle sebe na papírové utěrky. Papír přebytečnou tekutinu ihned vsaje.

9 Opékání slaniny

Slaninu nakrájenou na kousky položte na utěrky a vložte na dvě minuty (při 700 wattech) do mikrovlnky. Bude krásně křupavá.

10 Vyčarujte ubrousek

Nemáte doma žádné ubrousky? Místo nich použijte kuchyňské papírové utěrky z role, které natrháte na díly. Můžete je poskládat nebo stočit a přikrášlit barevnou stuhou. Nové prostírání vás tak vyjde opravdu lacino.

11 S tukem do koše

Váháte, kam s použitým tukem z pánve? Hlavně ho nelijte do výlevky! Použijte papírovou utěrku, tuk s ní vytřete a vyhoďte ji.

12 Odmaštění vývaru

Plovoucích mastných ok na polévce nebo omáčce se zbavíte, když srolujete kousek utěrky a jemně jím přejedete po hladině.

13 Filtrování oleje

Pokud chcete již použitý olej z fritézy znovu rozpálit, vložte do sítka papírovou utěrku a opatrně ho přes ni přeceďte. Olej pomalu proteče a zbytky jídla zůstanou zachycené v papírovém filtru.

14 Ochrana skleniček

Aby se vám nerozbily natěsno poskládané skleničky ve skříni, proložte je kousky papírových utěrek.

15 Čerstvý salát

Lístky salátu zůstanou dlouho čerstvé, když je zabalíte do vlhké papírové utěrky ještě předtím, než ho vložíte do lednice. Stejně to bude fungovat s bylinkami, mrkví a chřestem.

16 Skvrny od vosku

Při romantické večeři vám ze svíčky ukápl vosk na ubrus a vaše skvělá nálada byla rázem pryč? Už se nemusíte trápit. Nechte vosk zaschnout, odstraňte vrchní vrstvu a na skvrnu přiložte dvojitou kuchyňskou utěrku a přežehlete. Bez problémů zmizí.

Sáček na zmrazování

17 Náhrada za trychtýř

Na igelitovém sáčku odstřihněte jeden roh. Tenhle jednoduchý trychtýř vám usnadní přelévání a přesívání věcí do užších nádob. Pokud ho naplníte polevou, můžete s ním zdobit i dort.

18 Drcené piškoty

Potřebujete drcené piškoty na základ koláče? Přesypejte je do sáčku, pevně ho zavažte a přejeďte po nich válečkem. Nikde nebude ani smítko.

19 Manuály ke spotřebičům

Máte nepořádek v návodech k ovládání jednotlivých spotřebičů? Každý manuál vložte do sáčku, horní okraj ohněte a kouskem izolepy zalepte, aby nevypadl. Nakonec na sáček nalepte štítek s názvem přístroje. Všechny vložte do krabice, kde budou přehledně srovnané.

20 Odstranění vosku a žvýkačky

Objevila jste na nábytku nalepenou žvýkačku nebo zaschlý vosk? Naplňte sáček ledem, přiložte na místo, nechte chvilku působit a potom ztvrdlou skvrnu pomalu seškrábejte nožem.

Autor: red
Video se připravuje ...