Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejlevnější dovolená u moře i u rybníka je pod stanem! Máte ten správný?

23. července 2022 | 06:00

Stanování je opět v kurzu, protože ceny ubytování v mnoha různých destinacích tak podražily, že jediné, co se vyplatí, je spaní pod stanem. Mnohdy je to v sezóně i jediná volná alternativa. Když začnete dovolenou v hlavní sezóně řešit až teď, možná narazíte na stejný problém.

Třeba Chorvatsko je tak nacvakané, že ani v kempu neseženete mnohdy místo a pokud ano, tak jen pro stan. Ovšem kempy v destinacích u moře jsou většinou také velmi luxusně vybaveny, takže vaše pohodlí zase tolik neutrpí a pokud máte dobré vybavení, může to být naopak neotřelé romantické dobrodružství.

Ale jak vybrat ten správný stan, který bude velký tak akorát, aby vám netáhlo na nohy jako ve známé písni? Může se to zdát složité, ale stačí se držet několika základních rad a najdete své dokonalé dočasné přístřeší.

První krok k úspěchu

Než se pustíte do výběru, odpovězte si na pár základních otázek. Nejlépe, když si vše sepíšete na kousek papíru. V dnešní době totiž pořídíte nepřeberné množství typů stanů, které se liší tvarem, materiálem, konstrukcí, velikostí, vnitřním uspořádáním, hmotností, barvou a v neposlední řadě také cenou. S odbornými radami v článku mi pomohl Vít Hruška, produktový specialista největšího e-shopu s outdoorovým vybavením 4camping.cz. Nejprve si však udělejte představu, co chcete a potřebujete.

Video se připravuje ...
Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku • VIDEO: Videohub

Komu a pro jaké účely bude stan určen

Zcela jiné parametry má stan rodinný nebo turistický. Vybíráte-li stan pro rodinu, určitě bude prostornější, často se v něm dá pohodlně stát a využijete ho v nepříznivém počasí i jinak než jen na spaní. Rodinný stan nabízí zpravidla více ložnic, variabilní vnitřní uspořádání či úložné prostory. Počítejte však také s tím, že zabere víc místa a je těžší.

Oproti tomu turistický snadno sbalíte, skoro nic neváží, je levnější a rovněž bývá odolnější vůči povětrnostním podmínkám. To je ale vykoupeno menším prostorem pro přespání 1-4 osob a menším komfortem. Stan rodinný se hodí především do kempů, turistický stan nejčastějí použijete na čundru nebo třeba na vodě. Narazíte-li na stan s označením expediční, pak jde o řadu stanů z těch nejlepších materiálů, s největší odolností a skvělou stabilitou, vhodných i do velmi náročných podmínek.

Váha a konstrukce stanu se počítají

Vyrážíte-li autem nebo víte, že zůstanete dlouhou dobu na jednom místě, asi nebudete tolik řešit, že stan váží o pár kilo víc. Dobrodruzi, kteří spí každou noc na jiném místě a nosí si své obydlí na zádech, ocení odlehčené konstrukce z duralových prutů, kterým navíc tolik nevadí neustálé stavění a balení stanu.

Pro rodinné stany dobře slouží durawrapové nebo laminátové pruty, ale vedle nešlápnete ani s ocelovou konstrukcí, která poskytuje větší tvarovou variabilitu a extrémní pevnost, bohužel však na úkor váhy a sbaleného objemu. Moderní doba nabízí pohodlná řešení, takže se běžně setkáte rovněž s konstrukcí nafukovací. Pro stavbu takového stanu vám pak postačí pumpa a 15 minut fyzické aktivity.

Také materiál, tvar a barva hraje roli

Ačkoliv je konstrukce základem stanu, stejně důležitý je i svrchní materiál. Kombinací existuje několik, jejich pro a proti je třeba si nastudovat a vybrat, co nejlépe odpovídá podmínkám, do nichž se chystáte. Kupříkladu nylon je pevnější, odolnější a lehčí než polyester, který je ale zase UV stabilnější.

Široké možnosti nabízí také tvary stanů a do jisté míry souvisí s již zmíněnou velikostí. Klasická kopule je prostornější a stabilnější než klasické áčko, zvolit můžete i tunel, geodetickou konstrukci nebo atypické konstrukce jako týpí a jurta. Na 4camping.cz si snadno vyberete stan i dle využití – vodácký, plážový, ultralehký apod. Při výběru hleďte taktéž na propracovanost systému odvětrání a následně jeho správné používání. Barva stanu se může jevit jen jako pouhý rozmar, ale i ta hraje svou roli. Světlejší barvy se nebudou tolik zahřívat, ráno vás ale probudí první sluneční paprsky.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat opalovací krém? Neřešte jen svoji kůži, ale cíl dovolené! • VIDEO: Adam Balažovič

Tipy, které se mohou hodit

  • Výhodou je možnost rozdělení stanu na tři balíčky – tropiko (nosné konstrukce a vnitřek stanu). Když vás je víc, může nést každý něco.
  • Stan větrejte, před zabalením usušte a dávejte pozor na oheň.
  • Podložka, tzv. footprint, prodlouží životnost podlážky.
  • Pozor, kam stan stavíte, vyhněte se prohlubeninám.
  • Při koupi si stan nechte na prodejně postavit nebo si ho postavte doma v obýváku, aby bylo jasné, že nic nechybí ani nepřebývá.
  • Budete-li využívat stan i v zimě, pořiďte si na ukotvení sněhové kolíky.
  • Pokud víte, že budete častěji stanovat v extrémních podmínkách typu písek, skály či sníh, zvolte stan se samonosnou víceprutovou konstrukcí.
  • Stan je investicí a měl by vám tedy nějakou dobu vydržet, proto volte moudře

Stan podle vašich představ za tu nejlepší cenu vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Video se připravuje ...