Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vydejte se z Mělníka po Máchově stezce a projděte bránou Kokořínska! Čeká vás unikátní příroda a spousta zajímavostí

Bohatá historie města se otiskla do pozoruhodných památek, které vytváří nezaměnitelnou atmosféru.
17. října 2020 | 06:00

Region Mělnicka a Kokořínska je zcela ojedinělou oblastí v české krajině. Svou dispozicí a dostupností vás tato oblast zve ke kratším jednodenním výletům, ale i pobytům delším.

Přirozeným centrem regionu je historické město Mělník. Jeho bohatá historie se otiskla do pozoruhodných památek, které vytváří nezaměnitelnou atmosféru. K návštěvě láká nejen centrum, historické náměstí Míru s kašnou od architekta Jaroslava Frágnera, mělnický zámek, chrám sv. Petra a Pavla, mělnické podzemí se studnou, ale i ikonická vyhlídka na soutok Labe a Vltavy. V centru zve k návštěvě i Regionální muzeum se stálými expozicemi a bohatou nabídkou tematických výstav, dílen kulturních akcí. Při návštěvě Mělníka – města vína doporučujeme navštívit i zdejší vinařské domy, či zažít atmosféru pravidelně pořádaných vinných nocí, vinného koštu či proslulého Mělnického známěho vinobraní. Za pozornost stojí i nedaleká technická památka, zdymadlo Hořín, vybudované počátkem 20. století spolu s plavebním kanálem Vraňany – Hořín.

Historické náměstí Míru s kašnou od architekta Jaroslava Frágnera.
Autor: archiv Středočeská centrála cestovního ruchu

Mělník je také výchozím bodem, anebo zastávkou v husté síti cyklistických či turistických tras a stezek. V nedalekém Zelčíně můžete využít půjčovnu raftů, navštívit zoopark či holdovat jezdeckým zážitkům. Pokud se rozhodnete pro výlet do okolí města, či již v centru nedaleko zámku se můžete vydat napříč Kokořínskem po červeně značené Máchově cestě. Je součástí postupně budované evropské dálkové trasy E 10. Ta nás povede přes místní část Chloumek až do Lhotky, kde kromě unikátního skalního obydlí ve správě Regionálního muzea, je skutečná brána Kokořínska.

Unikátní skalní byt ve Lhotce.
Autor: archiv Středočeská centrála cestovního ruchu

Máchova stezka prochází Kokořínským dolem, což je rozsáhlé chráněné území zahrnující údolí potoka Pšovka včetně postranních údolí a svahů a provede vás touto krajinou až Máchovu jezeru. Výjimečný charakter krajiny, kdy vodní plochy střídají pískovcové skály a skalní útvary, umocňuje typická lidová architektura a nabídka turistických cílů. Jedním z nejznámějších je hrad Kokořín, kde návštěvníky čeká turistické zázemí s možností parkování, občerstvení i přenocování. Je to také přirozená křižovatka turistických tras a cyklotras. Ať se z tohoto místa vydáte kterýmkoliv směrem, čeká vás unikátní příroda, možnosti občerstvení a přenocování v ubytovacích zařízeních všech kategorií. Od welnes hotelů, penzionů, apartmánů až po možnosti kempování. Přijeďte, poznejte a ochutnejte Kokořínsko.

www.centralbohemia.cz

Autor: red
Video se připravuje ...