Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tip na podzimní výlet: Jděte do Prčice!

9. října 2020 | 16:00

Podzim je nejhezčí čas na turistiku a na turistiku je tu oblast Toulava na pomezí středních a jižních Čech. A kam vyrazit pěšky? No přece do Prčice. Slavné centrum ještě slavnějšího pěšího pochodu uvítá návštěvníky nejen jednou v roce. Hustá síť stezek ho předurčuje k tomu, aby se stalo cílem výletů třeba právě v  krásném barevném podzimu. Pro svůj pochod si přitom můžete vybrat některou z hned několika tras, které vás provedou tou nejkrásnější přírodou Toulavy. A že po cestě je co vidět.

První možností je trasa Sedlčanská, která začíná ve městě Sedlčany. Než vyrazíte, nezapomeňte navštívit Městské muzeum Sedlčany, kde se dozvíte vše nejen o historii regionu, ale také o slavných osobnostech Jakubovi Krčínovi z Jelčan a Sedlčan a skladateli Josefu Sukovi, který zdejší kraj miloval. Odtud už pokračujete přes pole, louky a les k Vysokému Chlumci. Poprvé se před očima zjeví zdejší hrad na vysokém kuželovitém kopci, který dominuje místní krajině. I když je hrad nepřístupný a v soukromých rukou, ty výhledy za to prostě stojí. Na vaší trase leží i Skanzen Vysoký Chlumec, kde najdete staré chalupy z Povltaví včetně katru nebo včelína. Otevřeno má od začátku dubna do konce října. Zastavit se můžete i v nedalekých Počepicích – ochutnáte místní vyhlášené medové pečivo, dáte si něco dobrého k jídlu a můžete si i zahrát adventure golf. A odtud už hurá za výhledy do kopců Sedlčanska, po širých loukách i malých silničkách se venkovskou krajinou přiblížíte Sedlci-Prčici. Trasa má 26 km.

Druhá trasa vás provede krajem kamenů kolem městečka Petrovice. Začít můžete právě tady nebo už v Milevsku, kde stojí jeden z nejstarších klášterů v Čechách s románskou bazilikou Panny Marie. Petrovicku se neříká kraj kamenů nadarmo – vaše cesta do Prčice povede kolem balvanu Vrškámen. Jde o největší volně položený balvan ve středních Čechách. Dále dojdete ke kamennému kostelu v Obděnicích. Právě zde si nechal slavný rybníkář Krčín postavit hrobku. Je ale prázdná. Podle pověsti ho totiž odnesl čert. Za Obděnicemi leží lesy a kopce, na vyhlídku se vyšplháte do obce Březí a malebnými údolími dorazíte až k bývalému hradu Zvěřinec. Sem často chodil básník Karel Hynek Mácha, který trávil prázdniny u svého strýčka v nedalekých Měšeticích. Cesta vás potom dovede kolem studánky Ježovka k vašemu cíli. Trasa z Petrovic měří 22 km.

Třetí možností je vydat se z husitského Tábora. Stezka vás zavede do přírodního parku Jistebnická vrchovina, který slibuje nádherné výhledy i čistou přírodu. Svým kouzlem vás jistě nadchne romantická zřícenina hradu Borotín, kde se natáčela pohádka Honza málem králem. U vesničky Střezimíř se dostanete hned k několika vyhlídkám. Jedna z nejhezčích je vyhlídka U Altánu, odkud jsou vidět celé Sedlčansko i krajina kolem Prčice. Trasa měří 30 km.

Těšíme se na vás v Toulavě a v Prčici, kde si mimochodem jako odměnu můžete dát žejdlík místního piva Vítek z Prčice.

Všechny stezky do Prčice najdete na www.toulava.cz/jdetedoprcice

Autor: red
Video se připravuje ...